X
 
 

В Стара Загора и Гълъбово ще сигнализират за извънредни ситуации по нов начин

3163 0
photo of В Стара Загора и Гълъбово ще сигнализират за извънредни ситуации по нов начин
Снимка: Актуално
SMS известяване, TV съобщения и съобщения в социалните мрежи са малка част от и възможностите, които има новата система за ранно предупреждение и оповестяване на населението на Стара Загора и Гълъбово при извънредни ситуации. 40 в областния център и 11 в Гълъбово са монтираните нови електронни сирени за звуково и словесно известяване. Направени са пет теста за звуково и словесно известяване и са обучени 58 служители на Министерството на вътрешните работи, които ще работят със системата. С близо 2,5 на сто се е увеличил броят на населението, което ще бъде предупреждавано за извънредна ситуация. Системата разполага с цифрови усилватели и ТЕТРА комуникация. В България има повече от хиляда електронни системи в 11 регионални града и в над 33 индустриални обекта. Независимите национални контролни възела са разположени в София и в Бургас.

Системата за ранно предупреждение в Стара Загора и Гълъбово е изградена по двугодишен проект „Доизграждане на системите за ранно предупреждение и оповестяване на населението и органите за управление за действия при извънредни ситуации, свързани със защитата на европейската критична инфраструктура”, финансиран със средства на Фонд „Вътрешна сигурност“ в размер на 2 875 025 лева.

„Тестовете показаха, че това е работеща система, обучени са служители на МВР, които да работят с нея. С възможностите й са запознати органите на местните и областната администрация“, посочи заместник-министърът на вътрешните работи Милко Бернер.

Добрата практическа насоченост ще има реална полза за населението и в изграждането на подобни системи при възможност имат готовност да се включат и други общински центрове от Старозагорска област, обяви областният управител Гергана Микова.

Целта на проекта е да бъдат защитени връзките и да има ефективна координация между секорнитете участници за ранно предупреждение и за сътрудничество в кризисни ситуации не само на национално, но и на ниво Европейски съюз

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители