Безработицата в Търговище намалява

4534
Безработицата в Търговище намалява
Снимка: БГНЕС

737 безработни от област Търговище са постъпили на работа през месец април, отчетоха от Регионалната служба по заетостта в Русе. Това е с 251 повече съпоставено с март. Започналите работа без квалификация са 310, с работническа професия - 280, а специалистите със средно специално и висше образование - 147, допълва topnovini.bg.

Така в края на четвъртия месец от годината в трите бюра по труда в региона, регистрираните безработни са 8926. Техният брой намалява с 350 в сравнение с края на март и това смъква с над половин процент равнището на безработица в региона.

10,6% безработица през първото тримесечие и 859 лева средна брутна заплата

Малко под 350 хил. души са били без работа през периода януари-март тази година, съобщава НСИ. Това прави 10,6% безработица. Същевремен...

За пореден месец най-много хора без препитание има в община Антоново - 46%, следват общините Опака – 33%, Омуртаг – 30%, Попово - 17% и най-ниско е равнището на безработица в община Търговище – 12%. Профилът на регистрираните на борсите показва, че това са най-вече хора без специалност, с основно и по-ниско образование, както и безработните на възраст над 50 години.

Общо обявените свободни работни места в региона са били 432 и броят им се запазва колкото и през същия месец на миналата година. Търсенето на работна сила на първичния пазар се изразява в заявените места от работодателите в бюрата по труда - общо 328, които са предимно от частния сектор в преработващата промишленост, строителството, селското стопанство, търговията, хотелиерството и ресторантьорството, транспорта и операциите с недвижими имоти .

По програми за заетост в бюрата по труда в област Търговище са заявени 70 работни места. По-голяма част от тях са по Оперативна программа „Развитие на човешките ресурси” - по схемите „Подкрепа за заетост” и „Младежка заетост”. По насърчителни мерки в бюрата по труда работодатели от областта са обявили общо 34 работни места.

 

ЕК очаква по-значителен спад на безработицата у нас през 2015 г.

Българската икономика ще нарасне с 1%, а безработицата ще падне до 10,4% през 2015 г. Това се казва в публикуваната днес "пролетна" про...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com