В Търговище изпробват нови апарати за прогонване на гаргите

2570
В Търговище изпробват нови апарати за прогонване на гаргите

Община Търговище продължава да търси решение на проблема с ятата гарги в централната градска част, като закупи и монтира нови електронни звукови апарати за прогонване на птиците. Това съобщиха от пресцентъра на администрацията.

От миналата седмица експериментално са монтирани 5 съоръжения, които използват дигитално усилени записи на хищни птици, за да създадат заблуда, че вредителите се намират в непосредствена опасност и трябва да напуснат територията.

Хората в Търговище отново ще ползват безплатна минерална вода

За гражданите на Търговище отново беше пусната минералната вода до военния завод в Търговище. Това обявиха на брифинг кметът д-р Дари...

Звуковият електронен апарат с датчик за прогонване на птици, произвежда хищнически повици на соколи, ястреби или бухали. Инсталацията се задейства на определен интервал от време в светлата част на деня.

Апаратите са закупени от общинското предприятие „Флора”. Единият от тях покрива площ от 33 дка, а останалите обхващат по 4 дка всеки. С тях се допълват другите 4 соларни съоръжения с ултразвук, които бяха монтирани миналата година в района на централната градска част, но не се оказаха достатъчно ефективни.

Използваните уреди са безвредни за околната среда, хората и животните и се явяват хуманен начин за справяне с проблема с голямата популация на птиците и прогонването им.

Все още е рано да се прогнозира ще има ли положителен краен ефект от поставянето на новите съоръжения, които целят изгонване на гаргите от центъра, намаляване на шума и замърсяването от птиците.

Чистят спешно речните корита в община Търговище

Кметовете и кметските наместници в община Търговище и БКС в града създават организация за почистване на нерегламентирани замърсявания н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com