ВАС отмени избора на обвинения Ешреф Ешрефов за кмет на Омуртаг

1690
ВАС отмени избора на обвинения Ешреф Ешрефов за кмет на Омуртаг
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решение на Административен съд - Търговище, с което след местните избори на 29 октомври 2023 г. бе отменен изборът за кмет на Община Омуртаг. Административното дело беше образувано във ВАС по жалба на ПП „Движение за права и свободи“ (ДПС).

Сагата с Ешреф Ешрефов

Ешреф Ешрефов бе обявен за избран за кмет на първи тур. Той е издигнат от Местна Коалиция (МК) „Съюз на Демократичните сили /НДПС/“.

Още: ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

През ноември миналата година Административният съд в Търговище отмени решението на Общинската избирателна комисия за избор на кмет на Омуртаг. Именно с решението на ОИК бе утвърден Ешрефов, събрал 5117 гласа. Съдът тогава върна книжата на ОИК за обявяване на „действителните резултати за кмет (...) при спазване на указанията, дадени в мотивите на решението в законния срок“.

Върховните съдии сега приемат, че решението на първоинстанционния съд е правилно и не са допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила. Касационната инстанция приема за обоснован извода на първоинстанционния съд, че са допуснати нарушения на изборното законодателство след констатирани съвкупни нарушения на секционната избирателна комисия.

Не му стигат гласовете

Съдът много подробно е описал нарушенията при самите протоколи – извършени са поправки и задрасквания, което е в нарушение на чл. 441, ал. 2 от Изборния кодекс. Видно от доказателствата по делото, действителните гласове за Ешреф Ешрефов по два от протоколите с нарушения са в общ брой 358 гласа. Извадени от общия брой на гласовете за този кандидат по оспореното решение - 5117 броя, се получава резултат от 4759. При установената от съда грешка в Протокола на ОИК - Омуртаг в общия брой на действителните гласове за всички кандидати от всички партии, който следва да е 9803, като праг за определяне на изборния резултат трябва да е повече от 4901,5 броя. Това налага извода, че броят от 4759 гласове за Ешреф Ешрефов се явява под този праг, решиха от ВАС.

Още: Пътят до Омуртаг – през Шенген: Гледайте голямата картина

По делото не може да се установи, че отразените гласове в протоколите за Ешреф Ешрефов са надлежно отразени и действителни. Това нарушение съществено въздейства върху данните от всички протоколи и върху резултата от тях за всички кандидати. Съгласно разпоредба, когато общинската избирателна комисия установи несъответствие във вписаните в протокола данни, което не може да се отстрани от секционната избирателна комисия, секционната избирателна комисия заедно с общинската избирателна комисия извършват ново преброяване на гласовете след приемането на протоколите на всички секционни избирателни комисии. Тези грешки в протоколите правилно са приети от първоинстанционния съд, че водят до резултат, различен от отразения в протокола на общинската избирателна комисия за общия брой действителни гласове за всички кандидати.

При установените от съда нарушения на Изборния кодекс правилно е прието, че е налице опорочаване на изборния процес, което налага отмяна на решението и връщане на книжата на съответната общинска избирателна комисия за обявяване на действителните резултати, съобразно чл.459, ал.10 от ИК.

Решението на ВАС е окончателно.

Още: Повдигнаха обвинения на кмета на Омуртаг и баща му

Арестът на Ешрефов

Припомняме, че Ешрефов беше арестуван на 20 февруари. Преди това ДАНС влезе в Община Омуртаг да го разследва за конфликт на интереси. Прокуратурата твърди, че е възлагал обществени поръчки и други дейности на баща си.

Кметът на Омуртаг и баща му вече са обвиняеми за организирана престъпна група, извършвала длъжностни и корупционни престъпления. Хасан Ешрефов е бил ръководител на престъпната група.

Още: Преди местния вот: Антикорупционната комисия и ДАНС запечатаха Oбщина Омуртаг

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЪРГОВИЩЕ:

Учител в Търговище събори дете от стола с шамар

Задържаният за убийството в Търговище е изхвърлил дрехите си след инцидента

Омуртаг отново на режим - вода само по 4 часа седмично

От раз: Дарин Димитров от ГЕРБ печели нов мандат като кмет на Търговище

Делян Пеевски в Търговище: Очаквам пълна мобилизация на изборите в неделя, залогът е доверието на нашите избиратели*

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Търговище

Близо 200 000 литра питейна вода стигнаха до Омуртаг заради бедственото положение

Кметът на Търговище: Градът беше помлян от силна буря

Пожарникари спасиха мъж, паднал в 10-метров кладенец

Сигнал: Кметове влизали нерегламентирано в секции в търговищки села

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com