Григор Димитров преживя катарзис, но успя да се измъкне по шампионски

13010
Григор Димитров преживя катарзис, но успя да се измъкне по шампионски
Снимка: Getty Images/Guliver

В мач, който се оказа изключително труден тест, Григор Димитров успя да обърне играещия с уайлд кард румънец Мариуш Копил и да си осигури мач в трети кръг с чеха Томаш Бердих. Нашето момче спечели с 4:6, 6:3, 7:6 (7).

Първият сет се оказа непреодолимо препятствие за Григор, който с развитието му започна да вкарва все по-малко и по-малко първи сервис, а на ретур изобщо не притесняваше Копил. Показателно е, че след 3:3 гейма Григор на ретур взе само две точки, при това чак когато румънецът сервираше за сета. Копил проби в деветия гейм, след като Григор допусна румънецът да му направи два отлични минаващи удари, вторият от които от бекхенд на шанс за пробив. Последва и сравнително комфортен сервис гейм за сета – 6:4 за румънеца.

При явно вдъхновен противник, на когото играта върви, за Григор оставаше да изчака момент, в който нивото на все пак по-неопитния в такива битки Копил ще падне. И това се случи в шестия гейм на втората част, когато Копил изгуби нишката, направи няколко непредизвикани грешки и Григор веднага се възползва. След осигурения аванс българинът не допусна проблеми в подаването си и затвори частта с 6:3.

В самото начало на решителния трети сет Григор изпусна златен шанс да постави мача под тотален контрол. Той имаше две поредни възможности за пробив още в първия гейм, но точно тогава ретурът изчезна и след неуспешен опит за лоб на нашето момче Копил се измъкна. Нахъсаният румънец на свой ред стигна до точка за пробив, при това след като Григор водеше с 40:15, но нашият успя да вкара ас и да се измъкне за 2:2. Ситуацията се повтори при 2:3, като Григор се вкара в неприятности след като на метър от мрежата реши да играе федербал и Копил го наказа с минаващ сечен бекхенд, но отново българинът вдигна нивото и със сервис и заучени комбинации пак спаси подаването си.

След тези инфарктни моменти двамата станаха железни на сервис до 5:5 гейма и начален удар на Копил. Точно тогава изглеждаше, че румънецът ще се пречупи, след като от 30:0 допусна Григор да му вземе доста хитро две точки, а за капак направи непредизвикана грешка от рутинен бекхенд – скрит мачбол за Димитров. Отговорът беше много смел – сервис-воле, ас на втори сервис и ас на първи сервис за Копил. За щастие Григор бързо си взе последния сервис гейм в мача, на нула и докара нещата до тайбрек.

Там нивото на игра скочи до нови висоти, след като сервиращите не даваха и пиле да прехвръкне при начален удар, какво остава за точка за посрещащия. Първи се пропука Копил – при 4:4 най-после той изблъска форхенда си в аут, след като преди това беше направил отново ас на втори сервис, но веднага след това вкара извънземен бекхенд по линията, който никой на тази планета нямаше как да върне. Григор все пак стигна до мачбол, но на сервис на румънеца, а той не пропусна първия си начален удар и изравни за 6:6. Показателно е, че в мача Копил вкара 85% първи начален удар и то редовно плосък и много тежък – невероятен показател.

Григор се добра и до втори мачбол след агресивен ретур и завършващ форхенд по диагонала, този път на свой сервис. Копил обаче пак игра агресивно и спаси и него, но при третия опит вече грешка нямаше. Всъщност, за да бъдем точни, грешка беше допусната, но за щастие от Копил – форхенд в мрежата след дълго разиграване, в което Григор подмами по-нетърпеливия румънец да рискува и този път той загуби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com