Григор трябва да покаже - ще има ли светлина на свещената трева?

18759
Григор трябва да покаже - ще има ли светлина на свещената трева?
Снимка: Getty Images/Guliver

Картите са свалени на масата, жребият е хвърлен – на 29-ти юни започва третият турнир от „Големия шлем” за годината, „Уимбълдън”. Свещената трева отново ще стане арена на битките между най-добрите в тениса. Целта е ясна – тронът, окупиран от Новак Джокович и Петра Квитова. Кой ще спечели, какви са шансовете да изгреят нови звезди, кой ще се провали – вижте мнението на Sportline.bg.

Българското участие

Пътят на Цвети Пиронкова на Уимбълдън 2015 - крайно трънлив

Картите са свалени на масата, жребият е хвърлен – на 29-ти юни започва третият турнир от „Големия шлем” за годината,...

Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров влиза на „Уимбълдън” под голямо напрежение. Дотук сезонът на Григор спокойно може да бъде определен като невзрачен. След трите титли на три различни настилки през миналата година се очакваше, че през този сезон Димитров вече ще е конкуренция на топ 4 в света и ще успее да се изяви на най-високо ниво – ATP1000 и Големия шлем. Резултатите на българина точно на тази сцена обаче се влошиха – само четвъртфинал в Монте Карло и осминафинал на Australian Open.

Преди „Уимбълдън” Григор трябваше да защитава титлата си в Куинс, но падна още във втория си мач – от бомбардира Жил Мюлер. Сега пред Димитров на дневен ред е защитата на 720 точки, завоювани с полуфинала от миналата година на All England Lawn Tennis and Croquet Club. Поне откъм жребий този път Григор не може да се оплаче – той започва с аржентинеца Федерико Делбонис, който е далеч от нещо впечатляващо на трева, а във втори кръг може да играе с някой измежду Стив Джонсън и Лукаш Лацко. Димитров игра с Лацко на Australian Open през тази година и го победи с 3:1 сета, а нашето момче има и една победа срещу същия съперник на турнира в Орлеанс през 2010 година.

Чак в трети кръг вече Григор би се изправил срещу наистина сериозен противник – Ришар Гаске. Срещу Гаске Димитров има четири загуби в четири мача, но в подгряващия демонстративен турнир „Хърлингам Клъб” нашето момче би в два сета французина и макар този резултат да не се брои за официалната статистика, все пак е окуражителен знак. Друг хубав знак е, че Гаске не е играч с мощен сервис, тъй като точно в момента Григор стои неособено уверено на ретур – само 36% спечелени точки на посрещане за годината.

Ако мине през Гаске, българинът ще се изправи най-вероятно срещу Милош Раонич – вече играч с изключително мощен сервис, срещу когото обаче Димитров води в преките двубои с 2:1 победи, последната на Australian Open миналата година в четири сета. Хубавата новина за Григор при такъв мач е, че канадецът не влиза в турнира в оптимална форма заради проблеми с контузия на стъпалото, които го извадиха от „Ролан Гарос”.  Лошата е, че Раонич би трябвало да е влязал във форма до мача с българина, ако няма още болежки. Вече ако мине през Раонич, Григор най-вероятно ще се изправи срещу Стан Вавринка, като такъв мач би бил много интересен с оглед на факта, че стилът на швейцареца като цяло е удобен за нашето момче – то има три поредни победи срещу актуалния шампион от „Ролан Гарос”.

Пиронкова с труден жребий Уимбълдън, Маша в половината на Серина

Цветана Пиронкова нямаше особен късмет при жребия за стартиращия през следващата седмица тенис турнир от Големия шлем Уимбълдън. Още в...

Прогноза: Трети кръг/Осминафинал

Какво е положението със Сесил Каратанчева, кои са фаворитките, потенциалните разочарования, възможните изненади - научете в Sportline.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com