Бойко Рашков: Службите лъжат за това дали ни подслушват незаконно

1864
Бойко Рашков: Службите лъжат за това дали ни подслушват незаконно
Снимка: БГНЕС

В осем от десет случая службите лъжат Бюрото за контрол върху СРС-та дали подслушват граждани незаконно. Това се разбра от думите на председателя на Бюрото Бойко Рашков от трибуната на Народното събрание по време на дебата по доклада на Националното бюро за контрол на СРС-та за 2016 г.

По думите му, няма как да се гарантира дали граждани, журналисти, политици и магистрати не са подслушвани незаконно, защото службите давали лъжливи отговори. Рашков уточни, че при прилагането на специални разузнавателни средства има стотици нарушения и, въпреки че прокуратурата е била сезирана за тях, не е последвала никаква реакция.

След нов скандал в НС: Депутатите гледат доклада за контрол на СРС-тата

Главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Валентин Радев и председателят на ДАНС Димитър Георгиев ще присъстват на обсъжданет...

"Ние, в Бюрото, вече не можем да гарантираме 100% на гражданите, че можем да направим пълна проверка дали те са били подлагани на ограничения на правата им със СРС-та по една или друга причина. Тази година установихме, че отговорите, които ни се дават от прилагащите структури, не отговарят на истината. Нека така да го кажем", допълни Рашков.

"Един от тези случаи е с бивш политик, който стоеше в тази зала. Той води дело по Закона за отговорността на държавата. Уведомили сме го. И един колега магистрат, който е подлаган няколко пъти на СРС, за да се установи, ако е възможно евентуално, връзката му с един политик. От тази зала", добави още той от парламентарната трибуна.

"Открити са стотици нарушения при разрешаването на СРС-та от заместниците на бившата шефка на Софийския градския съд Владимира Янева. Тя бе осъдена, защото бе дала разрешение да се следи информационната система на МВР извън максималния срок", напомни той.

Според Рашков, подобни стотици нарушения е извършил един от заместниците на Янева, а при друг са намерени 15-20. На тях обаче не са има повдигнати обвинения. Затова шефът на Бюрото попита дали има двоен стандарт при прилагане на закона.

Искат изслушване на Бойко Рашков за подслушвани политици и магистрати

Парламентарната група на БСП иска изслушване в пленарна зала при закрити врата на председателя Националното бюро за контрол на специалн...

"Най-голям брой порочни искания за прилагане на СРС-та идват от ДАНС", уточни Рашков, като добави, че оттам са отказали достъп на Бюрото до материалите, на които се основават няколко искания.

"Едновременно с това ДАНС отказва да вземе отношение по друг сериозен въпрос - унищожаването на секретни материали". Според Рашков, такива материали масово са унищожавани, но никой не е взел отношение, въпреки че сигнали за това са подавани.

Пред депутатите той припомни, че бившият премиер Сергей Станишев беше съден не за унищожаване, а за изгубване на секретни материали, а в случая никой дори не е проверил дали трябва да се отнеме допускът до информация на служители, унищожавали информацията.

Според Рашков, Специализираният наказателен съд е на път да изземе основната функция по издаване на разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС). Съгласно статистиката, цитирана от него, отказите на съдиите били средно 100 при 300 внесени искания. В спецсъдът обаче отказите били едва 30%. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика