Държавна тайна е да знаем къде оградата по границата реално я няма

2702
Държавна тайна е да знаем къде оградата по границата реално я няма
Снимка: БГНЕС

Спряха ме да стигна до оградата, защото ме идентифицираха като депутат и журналист. Тази ограда не я преминава само този, който не е пожелал да я премине. На политици и чужди дипломати се показват само определени отсечки. Това заяви депутатът от БСП Елена Йончева по подновената отново тема "оградата по границата", заради която БСП поиска оставките на двама министри - вътрешния Валентин Радев и вицепремиера Валери Симеонов.

Йончева застъпи вече познатата си теза, че оградата не е сигурна и се преминава лесно, защото е позволено в различните области изграждащите я различни фирми да модифицират първоначалния проект на МВР, изготвен по времето на кабинета "Орешарски”. За втори път в рамките на няколко часа депутатът на БСП показа снимка как нелегални имигранти прескачат ограда със сгъваема стълба. На въпрос дали е подала сигнал къде се намира конкретното място, Йончева отвърна, че властите знаят откъде се преминава.

Министър Радев: Оградата по границата е изцяло готова

Оградата по границата е на 100% готова. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Валентин Радев.  „Сега се опитваме ...

Това, което се случва, е, че се налага цензура под маската на термина "национална сигурност", убедена е Елена Йончева. Защо се засекрети този обект, след като вече беше построен? Засекретява се, за да не се говори за оградата. И Министерският съвет си го признава в своето решение, като казва, че с решението ще се допринесе да няма "изтичане на информация" за слабите места на "защитното инженерно съоръжение", заяви Йончева пред Нова телевизия. Според червения депутат точно засекретяването на обекта пречи на подаването на сигнали и по-точно да се разбере какво се случва с тези сигнали и какви са резултатите от проверката.

Елена Йончева извади и становища на Съвета на Европа, както и на американската администрация, според които властта използва положението си, за да пречи чрез закони и разпоредби на разкриването на случаи на корупция и търговия с влияние.

Когато един обект е обект от националната сигурност, той трябва да е сигурен. Ако някой мисли, че може да бъде наложена цензура върху един филм (бел. ред. – за сигурността на оградата по границата ни с Турция), дълбоко се лъже. Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира казуса с оградата. Тя припомни, че всичко, което става около тази ограда, трябва да получи категоричен публичен отговор - колко е сигурна и колко ни струваше. И не се съгласи, че каналджийството през България е най-големият проблем, като даде пример колко хора влизат през Италия и влизаха през Балканския маршрут.

Отговорът на властта

Оградата по границата става стратегически обект за националната сигурност

Министерският съвет включи в списъка на стратегическите обекти от значение за националната сигурност временното възпрепятстващо съоръже...

Леко съм разочарован, че БСП не поискаха и моята оставка, а само на Валери Симеонов и Валентин Радев, защото аз поисках преди 2,5 години оградата да бъде обявена за инфраструктура от стратегическо значение. Тече една хубава предконгресна кампания за сплотяване на електората – това са пълни глупости, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на обвиненията.

Дали някой в Европа и САЩ ще ти позволи да снимаш съоръжение, което е считано за важно за националната сигурност, попита Каракачанов. Защо не мине откъм Турция да снима – дали няма да ѝ сложат белезници и да я хвърлят в джипа, добави той. И се съгласи, че има случаи на канали за трафик на хора, на корупция, но било смешно да се иска оставката на двама министри, защото нещо било обявено за обект от национална сигурност. Да правиш реклама на всичките каналджии откъде могат да си прекарат хората е глупаво, беше тезата на министъра на отбраната.

Защита на националната сигурност от екстремизъм

По темата "радикален тероризъм" Каракачанов обясни, че иска законодателни промени, за да се ограничи чужди държави и чужди юридически лица да се намесват и да финансират религиозни вероизповедания. Освен това не трябва чужди граждани да участват в ръководствата на вероизповедания в България, настоя министърът на отбраната.

Прокуратурата отряза Симеонов, няма да разследва Елена Йончева

Софийската градска прокуратура е отказала да образува разследване срещу депутата от БСП Елена Йончева за изнасяне на секретна информаци...

Не може да няма легализация на религиозно образование, получено зад граница. Главното мюфтийство назначава за имами хора, учили в частни ислямски университети. В последните години имами се назначават само хора, завършили в чужбина, защото няма откъде другаде – трябва да възстановим образователната система, за да може хората, които утре ще стават имами, да завършват в лицензирано и акредитирано от България учебно заведение, подчерта Каракачанов. Той даде за пример бившия мюфтия Недим Генджев и кръга около него, които се борели срещу влизането на обучени отвън имами. Трябва да променим Закона за вероизповеданията, защото има и смешни неща – човек да регистрира къщата си като храм и се променя положението с данъците, каза министърът на отбраната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика