Емилиян Гебрев: Гешев на практика каза, че Русия е искала да ме убие заради "Дунарит"

11462
Емилиян Гебрев: Гешев на практика каза, че Русия е искала да ме убие заради "Дунарит"
Снимка: БГНЕС

Когато има наличие на държава, винаги остава следа. Това е тезата на собственика на "Емко" Емилиян Гебрев, който беше набъркан в шпионския скандал с бившия издател на в. "Дума" и председател на движение "Русофили" Николай Малинов от прокуратурата – в смисъл, че е бил оръжие на банкера Цветан Василев да вземе военния завод "Дунарит" и след това той да премине в руски ръце.

Гебрев заяви, че от изявлението на зам.-главния прокурор Иван Гешев всъщност става ясно кой се е опитал да го убие преди 4 години. Той посочи, че става въпрос за думите как било договорено в докладната записка на Николай Малинов по никакъв начин "Дунарит" да не попадне в български ръце – през януари 2015 година. Този период е времето, когато законно обявих намерението си да купя "Дунарит" и в края на 2015 година беше извършено покушението срещу мен, моят син и директора на "Емко", заяви оръжейният търговец. "Това го констатира прокуратурата, аз не го казвам", бързо добави Гебрев пред bTV, който припомни и как самата прокуратура е констатирала, че руски граждани са стояли до него и сина му по времето, когато се смята, че е направено покушението. Припомнете си в този материал скандалната версия защо случаят още не е разплетен!

Търси ли прокуратурата кой е давал на Малинов защитена от закона информация за шпионажа?

Разследването на шпионския скандал продължава с издирване на контакти на Николай Малинов с представители на българските служби за сигур...

Защо се казва "да не попада в български ръце" – аз какъв съм, да не съм от Луната, от Марс, продължи Гебрев и подчерта, че в продължение на 4 години 2 чужди фирми водят всякакви дела против придобиването на "Дунарит" от „една българска фирма”. Надявам се новите факти и обстоятелства да ускорят разследването за покушението срещу мен, добави оръжейният търговец.

В Търговския регистър пише, че собственик на "Дунарит" съм аз чрез „Емко”. Преди 20 дни съдът каза на Търговския регистър да впише увеличението на капитала – изтекоха всички законови срокове, това не се е случило. Кой може да го разпореди – Търговският регистър да е над съда, попита риторично Гебрев. "Определена група хора и определени фирми, които не съществуват в правния мир, могат да го направят", подчерта оръжейният търговец, без да споменава имена. Припомняме обаче, че става въпрос за офшорката "Виафот", която е свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски. Той увери и, че е изкупил всички акции на оръжейния търговец. Гебрев разказа и за свързаната с Цветан Василев фирма "Кемира", без отново да я уточнява по име, която участвала пред Агенцията по приватизация за придобиването на "Дунарит" още по времето, когато Цветан Василев беше силният човек в КТБ – през 2005 година. Заради нея имам обвинение, че трябвало да знам, че "Кемира" т.е. КТБ е купила "Дунарит" с "мръсни пари" – защо, попита той. И заяви, че Държавната консолидационна компания още не е признала, че си е получила 50-те милиона лева преди 2 години и затова още има запор върху "Дунарит". Въпреки това заводът работел.

Относно обвинението към Гебрев за пране на пари, той заяви, че 2 години никой нищо не го е питал. "Нищо не се е променило, само натискът и репресиите са по-фини", добави оръжейният търговец.

"Надявам се държавата най-после да се защити – когато защити сама себе си, ще защити и нас", категоричен беше Гебрев. И отрече някога да е виждал Николай Малинов, Леонид Решетников и Константин Малофеев. "С г-н Цветан Василев нямам никакви взаимоотношения – това го обяснявам, но никой не иска да го разбере и повярва", заяви Гебрев и подчерта, че се е виждал 4-5 пъти с Василев, най-вече заради спора кой да вземе ВМЗ Сопот.

Цацаров: Обвиненията за престъпление срещу България не са атака срещу движение "Русофили"

Обвиненията за престъпление срещу България не са атака срещу движение "Русофили". Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на...

Ако бях на мястото на Борисов, щях да се интересувам от хора, които плащат заплатите на 2000 работници - той какво ще направи, е негова работа, завърши собственикът на "Емко".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com