Яйцеклетки се търгуват за 1500 лева на черния пазар

4636
Яйцеклетки се търгуват за 1500 лева на черния пазар
Снимка: Gettyimages

Цената на яйцеклетката на черно достигна 1500 лева, като може да се договори и за един бон.

Търговията се осъществява с обяви в някои от популярните сайтове за онлайн пазаруване, както и в сайтовете за майки. В Гърция яйцеклетки от българка могат да се купят приблизително за същата цена. Там се търгуват между 850 и 1000 евро, споделят жени, които търсят материал, за да заченат in vitro. На пръсти се броят тези, които действително даряват, показва проверка на "Монитор".

1000 бебета за 7 години, 60 за 2018 г. - родени чрез „ин витро“ във Велико Търново

В съотношение 60 (от началото на 2018 г. до настоящия момент) към 1000 (в периода 2011 г. - 2018 г.) са родените бебета, появили се на ...

Жените трудно се наемат да станат дарителки тъй като изискванията са строги и е необходимо време, което означава отсъствие от работа, поясни проф. Иван Козовски, един от пионерите в метода асистирана репродукция у нас.

Проблем е и дарителската сперма. Тя вече е предимно внос от специални лицензирани банки в чужбина, каза изтъкнатият специалист в областта на in vitro проф. Атанас Щерев и поясни, че от там може да се вземе материал от всякакви националности, дори от българи, които са дарили в чужбина. Изискванията към донорите са много и се спазват стриктно. Затова и кандидатите, които стават, са пренебрежимо малък брой. Обикновено тези, които идват, са хора с нисък социален статус, необразовани, дори неграмотни, психическата им характеристика е лоша, каквито не се приемат за дарители, поясни той и допълни, че дори мераклията да отговори на условията, може да се окаже, че спермата му не отговаря на изискванията за качество.

Според специалисти, работещи in vitro, проблем за отлива на желаещи е и фактът, че по смисъла на Закона за за трансплантация на органи, тъкани и клетки, Закона за здравето, както и на Наредбата за дейностите по асистирана репродукция даряването на сперма и яйцеклетки за асистирана репродукция е безвъзмезден акт, за който не следва да има заплащане. На дарителите се броят само пари, колкото е дневната им надница заради отсъствието от работа, командировъчни и пътни разходи, ако са от друго населено място. Така желаещите взимат не повече от 80 лева. До преди петнадесет години на сперматодарителите не само се покриват дневните разходи, но им се плаща и процент от минималната работна заплата за страната. По време на соца, когато ин витро процедурите у нас прохождат, на калпак се броят по 75 лева, което представлява половината от минималната работна заплата тогава.

За да има достатъчно дарители в България както на сперматозоиди, така и на яйцеклетки, трябва да се заплаща определен процент от минималната работна заплата. Така хората ще бъдат стимулирани, заяви проф. Иван Козовски, който има свой медицински център във Варна.

Безплатни консултации: Два нови теста повишават успеваемостта при инвитро

На 19 и 20 октомври 2018 г. в България ще гостува доц. Сабри Джавкайтар – един от топ специалистите на Здравна група „Бахче...

Проблем е и оскъпеният транспорт, ако се налага една епруветка с материал да бъде превозена от столицата до друг град. Веднъж се плаща за изминатите километри и втори път - за специалния преносим дюаров съд, поддържащ температура минус 196 градуса по Целзий, при която сперматозоидите се замразяват, без да губят оплодителните си способности след размразяване. Така превозването на епруветка със сперматозоиди за оплождане ин витро от София до Пловдив излиза около 300 лева, до Варна и Бургас цената скача до 550-600 лева. Бъдещите родители не плащат веднага. Направените разходи по доставката им се калкулират впоследствие в цената на асистираната репродукция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com