Корупцията в България изправя Брюксел пред дилема

4347
Корупцията в България изправя Брюксел пред дилема
Снимка: iStock/Guliver

През последните 11 години България е обект на специален мониторинг за прилагането на принципите на правотата държава. Корупцията в страната все още не е изкоренена, но Брюксел вече разглежда алтернативи на специалния надзор, отбелязва швейцарският вестник Die Neue Zuercher Zeitung, цитиран от агенция "Фокус".

"Магистратите работят по съветския модел. Главният прокурор ръководи всички прокурори в страната и може да обяви всяко тяхно решение за нищожно", обяснява адвокат Велислав Величков, председател на инициативата "Правосъдие за всеки". Съгласно думите му, тази концентрация на властта има сериозни последици: обвинителните актове по делата за корупция срещу политици и бизнес фигури умишлено се съставят "със скоростта на охлюв", за да бъде забавено съдебното производство. През последните години заради корупция са осъдени само двама кметове и един депутат, подчертава адвокатът.

Дончев: Несериозно е някой да твърди, че в България няма корупция

Корупцията е реалност. Абсолютно несериозно е някой да твърди, че в България няма корупция. Опити винаги има, съществения въпрос е как ...

Величков не е сам в критиките си. В индекса на организацията "Прозрачност без граници" за корупионните възприятия, България е поставена на 75-то място, след всички останали страни от Европейския съюз. Проучване, поръчано от „Зелените“ в Европейския парламент, отбеляза също значителни дефицити в законите за борба с корупцията и особено при тяхното прилагане.

През януари председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, при откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС в София, призова за присъединяване на страната към еврозоната и към Шенгенското пространство, от които тя остава изолирана именно заради нерешените проблеми с корупцията, пише още швейцарското издание.

"Учтивостта" на Юнкер отразява дилемата на ЕС. Преди 11 години, България и Румъния са приети в ЕС от геополитически съображения, въпреки че не отговаряха на критериите за членство по отношение на демокрацията и върховенството на закона. Ето защо ЕС постави България и Румъния под специален надзор - така нареченият Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП). Бяха създадени конкретни и технически цели и за двете страни - от борбата с организираната престъпност до реформата на съдебната система. Служителите на ЕС се надяваха, че двете страни скоро ще бъдат освободени от специалния режим.

Ска Келер: Корупцията е общ проблем, не целим само България с него

Върховенството на правото и правосъдието са проблем не само в България, но и в цяла Европа. Това заяви съпредседателят на парламентарна...

Единадесет години по-късно разочарованието се усеща в разговорите с вътрешни лица в Брюксел, въпреки че МСП със сигурност е довел до подобрения. Но процесът на реформи в Румъния е като разходка с влакче в увеселителен парк: след постижения, като например засилване на органа за борба с корупцията, следват неуспехи като последните закони, които ограничават независимостта на съдебната власт. България се смята за по-нестабилна. Тя изглежда успешна в борбата с мафиотските структури. В Брюксел обаче се говори за организационни дефицити в органите за борба с корупцията и за "култура на политическо влияние" в прокуратурата.

Все още има голяма нужда от реформа, но ЕС не желае да държи две от своите държави членки под специален надзор", коментира швейцарският вестник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика