Лозан Панов задочно към Румен Радев: С назначението на Гешев той избра да запази себе си, не народа си

7546
Лозан Панов задочно към Румен Радев: С назначението на Гешев той избра да запази себе си, не народа си
Снимка: БГНЕС

7 години е време, в което всеки може да види какво съм направил. Нормално е когато усещам безсилието си в този Висш съдебен съвет (ВСС), да се премине на едно по-различно ниво, да бъде обяснено на хората защо има нужда от съдебна реформа. "Може би това не печели избори, но не съм сигурен. Ако сме бедни, причината е, че контролните механизми в тази държава не работят. Контролните органи не вършат своята работа, те работеха за една друга държава, по един друг начин. Прокуратурата е част от тези контролни механизми – онзи, който може да представи доказателства за виновността на някого, е прокуратурата". Това заяви кандидатът за президент Лозан Панов, който е отиващ си председател на Върховния касационен съд (ВКС).

32 млрд. лева годишно се крадат в България, цитира Панов изследване от 2016 година. Очевидно е, че ако тези пари не се крадат, България може да изглежда по различен начин, добави той пред bTV.

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

„Демократична България - Обединение“ подкрепя Лозан Панов за президент на предстоящия вот, се казва в съобщение на коалиция...

Панов е категоричен, че да си президент не значи да си брошка на държавата. И даде пример как Румен Радев подписа в крайна сметка указа за назначението на Иван Гешев за главен прокурор. "Аз не бих подписал този указ – вероятно това би довело до нарушаване на Конституцията или извод за нарушаване на Конституцията, вероятно би довело до импийчмънт, но в този случай президентът избра да запази себе си пред народа си", каза Панов, добавяйки: Имаше хора, които се бореха много по-рано с мафията, преди Румен Радев да я разбере. Панов припомни и ЦУМГейт - посетих тогава г-н Радев и обясних защо това е важна тема за завладяването на съдебната система, но той отговори: "Дрязгите във ВСС Панов-Цацаров не са дневният ред на обществото". Как така стана, че дрязгите Радев - Гешев са дневен ред на обществото, попита кандидатът за президент. А КОЙ БЕШЕ НАЙ-СИЛНИЯТ МУ ЦИТАТ ПО АДРЕС НА РАДЕВ, ПРОЧЕТЕТЕ ТУК! И заяви по адрес на главния прокурор – не може един човек да има безгранична власт, да няма никакъв контрол върху него.

На въпрос търсен ли е Панов още преди 5 години да стане президент, Панов отговори – това значи 2016 година, първата година от мандата ми начело на ВКС. Смятате ли, че след толкова малко време ще отида на друга позиция? Честното е да изпълниш мандата си и да се види какви битки си провел, за да защитиш разбиранията си, обясни Панов.

По думите му, предложението да се кандидатира за президент е от Инициатива "Правосъдие за всеки", чиито лица са адвокатите Велислав Величков и Петромир Кънчев. Що се отнася до „Да, България”, Панов разказа, че когато Христо Иванов е бил правосъден министър, Панов е видял в негово лице човек, който е показал, че съдебната реформа има значение. Присъствах тогава, когато Христо Иванов подаде оставка в пленарна зала – Бойко Борисов не присъстваше, мисля, че играеше футбол, това не е подкрепа за реформа. "Ако е правена съдебна реформа през 2016 година и няма резултат, сега отново говорим за нея, очевидно това не е бил пътят, по който трябва да се върви", заключи Панов. Подкрепям визията на "Демократична България" за съдебна реформа и съм готов да опитам да обясня защо тя ни трябва и да питам опонентите си как смятат да спрат кражбите без такава реформа, каза Панов.

Същевременно Панов напомни, че "Правосъдие за всеки" води много по-отдавна битката за съдебна реформа – от 2013 година, със 7-те предложения за съдебна реформа. Трудно е да се обясни на хората какво е съдебната реформа, но трябва да се обясни. Няма да видите в моя комитет хора с минало в "Държавна сигурност", добави той. Същевременно Панов каза и, че не е имало пряк натиск върху работата му. Той посочи и, че като гражданин е изявил позицията си, че бежанците имат право на шанс да получат убежище.

Лозан Панов отговори на офертата на Кирил Петков да стане главен прокурор. Ето как

На страницата на "Правосъдие за всеки" във Фейсбук, издигнатият от инициативен комитет кандидат за президент Лозан Панов отговори на пр...

Що се отнася до това, че Панов стана председател на ВКС с гласове, които няма как да не са били на ГЕРБ и ДПС, самият Панов посочи, че е бил избран със 17 гласа и действията му са показали каква позиция е заемал по конкретни въпроси.

Какво заяви Панов за друг силен кандидат за президент в лицето на проф. Герджиков - НАУЧЕТЕ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика