Нено Димов: Прекартирането на Калиакра ще отнеме месеци

1609
Нено Димов: Прекартирането на Калиакра ще отнеме месеци
Снимка: БГНЕС

Предполагам, че прекартирането на Калиарка ще отнеме месеци, тъй като това е огромна зона. Очаквам да започне пролетта на следващата година, но това ни дава време да видим коя е базата, на която стъпваме и кои са спорните неща, защото освен картирането трябва да се види и кои са режимите, които трябва да защитават тези природи дадености.

Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов в ефира на БНТ.

Симеонов: Няма как да има компромис по казуса "Калиакра", който да е изгоден за всички

Няма как да бъде намерен компромисен вариант по казуса „Калиакра“, който да е изгоден за всички страни. Това каза вицепреми...

Димов допълни, че за целта тепърва ще бъде пусната обществена поръчка и ще се търсят учени, които да действат по призната в ЕС методика.

По-рано стана ясно, че в средата на тази седмица ще бъдат изпратени становищата на всички браншови организации по случая „Калиакра“. Това съобщи на 13 август кметът на Каварна Нина Ставрева, която участва в среща в сградата на Община Каварна, проведена при закрити за медиите врати, по казуса. Срещата се проведе в морската община с участието на министър Димов. Ставрева заяви, че са сформирани четири работни групи за намиране на решение по казуса „Калиакра“.

„Това, за което настоявахме, е да получим първичните данни за теренните проучвания, които са правени и методологията, по която е очертана територията на защитената зона. Получихме уверението на министър Димов, че ще получим тази информация“, каза кметът на Каварна. По думите ѝ друго искане е свързано с ново определяне на границите на защитените зони, както и за работа на място в Каварна на работните групи, които са сформирани по случая. „Ако първичната работа беше свършена по този начин, днес нямаше да се налага да водим този разговор и да провеждаме тази среща“, отбеляза Нина Ставрева.

След края на срещата министър Нено Димов обясни, че следващата седмица в сряда в Министерство на околната среда и водите ще бъде проучено становището на сформираните работни групи по казуса „Калиакра". Министърът съобщи, че срещата ще бъде между експерти на министерството и представители на работните групи, за да бъде „изчистен“ планът за управление. Според него на срещата ще бъдат разграничени безспорно приемливите и неприемливите неща, ще бъдат отчетени сложните неща за разрешение. „Това ще направим с бързане, но не с прибързване, защото трябва да бъдат огледани всички варианти, така че максимален брой от хората, които са засегнати, и интересите на страната да бъдат защитени“, каза министър Димов.

Борисов търси решение за Калиакра на среща в МС

Министър-председателят Бойко Борисов организира на 8 август в 11 ч. среща на всички заинтересовани страни по казуса „Калиакра&ldq...

Той поясни, че прекартирането е процес, който не може да бъде толкова бърз, колкото привеждането в действие на плана за управление. За прекартирането ще бъдат привлечени международно признати учени, за да бъде прецизиран процесът – да се изясни спазени ли са изискванията, какво е необходимо да бъде направено още, но всичко това в средносрочен план, допълни министър Димов. Краткосрочният е върху плана за управление.

По думите на министър Нено Димов проблемът е назрявал през последните повече от 15 години. Сега е необходимо да бъде намерено решение по най-добрия начин, за да бъде защитено то от него пред ЕС. Трудността на това начинание идва от факта, че решението касае различни интереси. Предстоят разговори на министър Димов с представители на местната общност и различни заинтересовани страни по случая. Според него верният път за постигане на добро решение са изслушването и диалогът. Министър Димов подчерта, че на практика това е трябвало да започне още преди 2005-2006 година, когато е стартирано очертаването на защитените зони. Работната среща е продължение на започналия процес от предходните седмици по търсене на решение. Тя се проведе докато пред сградата се състоя малоброен протест в защита на хората, чийто поминък е свързан със защитената зона - „Калиакра“, комплекс „Калиакра“ и „Белите скали“. Протестът беше мирен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика