Обнародвано: Албанският език също става официален в Македония

4979
Обнародвано: Албанският език също става официален в Македония
Снимка: iStock/Guliver

От днес Македонският Закон за езиците вече е публикуван в Държавен вестник. След публикуването на закона там, освен македонския език, албанският език също става официален език, който ще се прилага при общуване и употреба във всички действия на гражданите пред всички органи, съставляващи държавната власт. Законът задължава съдилищата, прокуратурите, както и всички други органи и институции да позволяват използването, употребата и прилагането на всеки от официалните езици и техните писма при своите действия.

Всички закони и други актове, приети от парламента, ще бъдат публикувани на македонски и албански, също както и правителствените решения, предаде БГНЕС.

Хан: Смяната на името на Македония не е единственото условие за преговори с ЕС

Спорът за името не е единственото условие за началото на преговорите с Европейския съюз и сега акцентът трябва да бъде върху реформите,...

Ще има двуезичност и върху униформите на държавните служители в Скопие и в други градове, където албанците са над 20% от населението.

На албански език ще бъдат налични и пощенски марки, билбордове, фискални отчети, фактури и банери. Банкнотите и монетите, както и пощенските марки, ще съдържат символи, представляващи културното наследство на гражданите, които говорят македонски език и кирилица, както и езика, на който говорят най-малко 20% от гражданите и тяхната писменост.

На граничните пунктове на Република Македония и летищата, разположени в районите, където най-малко 20% от гражданите говорят език, различен от македонския, имената на институциите, другите надписи и указанията са написани на македонски език и на кирилица, както и на езика, говорен от поне 20% от гражданите.

Всички държавни органи ще имат двуезични уеб страници.

Официално: Република Северна Македония вече е факт

Днес Държавен вестник в Скопие публикува всички промени в Конституцията, които бяха гласувани миналият петък. Властите на Република Ма...

Законът предвижда създаването на Агенция за употреба на езика, който се говори от 20% от гражданите. Агенцията ще бъде финансирана от държавния бюджет и ще бъдат отпуснати 1,7 млн. евро годишно за работата й. Освен упълномощените съдебни преводачи, Агенцията ще назначава и лингвисти и дипломирани филолози по албански език, както и лицензирани преподаватели. Освен това се предвижда да се създаде Инспекторат за употреба на езиците в Министерството на правосъдието, като той ще бъде регламентиран с отделен закон.

Председателят на парламента Талат Джафери обяви, че Законът за употреба на езиците или в публичното пространство познат като Закон за албанския език е публикуван в Държавен вестник. Това означава, че законът официално влиза в сила, предаде Плусинфо.

Известно е, че от приемането до публикуването в Държавен вестник на Закона за езиците мина точно една година. Законът за езиците беше приет на 11 януари 2018 г. или в същия ден, когато конституционните промени бяха приети в парламента, но година по-рано.

До официализирането Законът за езиците изчака една година, защото президентът на държавата, Георге Иванов, отказа да го подпише. Джафери отложи подписването на Закона за езиците, защото сред експертната общественост се оспорваше дали документът ще има силата на закон, ако излезе в Държавен вестник само с подпис на председателя на парламента.

Ципрас си осигури още един глас от партията на Каменос

"Независими гърци" не са единни в позицията си относно Договора от Преспа. Това показват постове в Twitter на досегашния министър на от...

Джафери многократно е заявявал, че Законът за употреба на езиците ще бъде публикуван в Държавен вестник едновременно с конституционните изменения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com