Сенатор-републиканец предлага конкретни мерки срещу Турция и Ердоган заради Сирия

2441
Сенатор-републиканец предлага конкретни мерки срещу Турция и Ердоган заради Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Членовете на Американския Сенат предложиха да се въведат санкции срещу активите на висшето ръководство в Турция, включително и срещу президента на страната Реджеп Ердоган. Предложено е и да се въведат визови ограничения за високопоставени чиновници. Това пише в проект на документ, публикуван в Twitter профила на влиятелния сенатор-републиканец Линдзи Греъм.

"Да се въведат санкции срещу активите в САЩ срещу следните политически лидери: президента, вицепрезидента, министъра на външните работи, министъра на финансите, министъра на търговията, министъра на енергетиката и природните ресурси", пише в документа, съобщи РИА Новости. 

Целият ЕС призова Турция да спре атаката в Сирия

Eвропейският съюз предупреди, че операцията на Турция в Северна Сирия пречи на борбата срещу терористичната организация "Ислямска държа...

Предполага се, че евентуалните санкции срещу енергийния сектор ще се разпространят върху всички чуждестранни граждани, които доставят стоки и услуги, технологии, информация и друга помощ за "подкрепа на вътрешното турско производство на гориво и природен газ за използването им за въоръжените сили."

Освен това се предлага покупката на руските ЗРК С-400 да се провъзгласи за "съществено" нарушение на американския Закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA), "което автоматично влече санкции срещу Анкара", пише още в документа. Предлага се и да се установи забрана за оказването на военна помощ на Турция, в частност за продажбата на военна продукция, услуги, технологии и материали за въоръжените сили на републиката, а така също и да се забрави доставката на боеприпаси за турската армия.

Вчера, 9 октомври, Ердоган обяви началото на военна операция в Северна Сирия, насочена срещу Работническата партия на Кюрдистан и "Ислямска държава". По данни на министерството на отбраната на Турция военните са нанесли удари по 181 цели на кюрдски формирования. Още преди началото на операцията от Вашингтон заявиха, че няма да участват във военната операция на Турция и ще напуснат района на провеждане. По-късно САЩ уточниха, че не извеждат всичките си войски от Сирия, а премества онези, които се намират на север. 

Доставката на руски ПВО, системи, започнала в средата на юли, изостри отношения между САЩ и Турция. Вашингтон поиска Ердоган да се откаже от сделката в замяна на американските комплекси Patriot.

Първи жертви взе турската атака в Сирия

Мирни жители в сирийския граничен град Рас ал Айн са били ранени при ударите на турската авиация и артилерия по града и околностите му,...

На 10 октомври ООН и Арабската лига се събират заради операцията на Турция в Сирия. Повече за предстоящата среща може да видите в ТАЗИ СТАТИЯ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com