Спецпрокурор номер 1 не знаел нищо за доклада на ЕК за пране на пари с купуване на гражданство

3183
Спецпрокурор номер 1 не знаел нищо за доклада на ЕК за пране на пари с купуване на гражданство
Снимка: БГНЕС

Не съм запознат с доклада, сега чувам. Едва ли от мен може да се очаква от мен политически коментар. Не знам как се купува гражданство в България, иначе щях да сигнализирам и да има досъдебно производство. Изборът е или да не работим, за да не влизаме в доклади, или да работим. Това заяви ръководителят на Спецпрокуратурата Иван Гешев във връзка с новината, че ЕК ни включи в поредния нелицеприятен доклад - заради начина, по който даваме гражданство и дали той не води до добра възможност да се перат пари и да се вихри корупция.

Гешев се спря на случая ДАБЧ и работата на прокуратурата, а не обърна внимание на факта, че тук се говори по-скоро на продажбата на гражданство срещу "инвестиции" – в България гражданство се дава при инвестиции от над 1 млн. лева. Причината – прокурорът нищо не знаел.

Опитва ли спецпрокуратурата да притисне Цветан Василев чрез натиск върху негови хора?

За пореден път ставаме свидетели на бутафорни изказвания от главния прокурор Иван Гешев. Мога да кажа, че репресивните мерки от страна ...

Интересен ракурс даде вицепрезидентът Илияна Йотова пред Нова телевизия, която обяви, че щяло да има промяна в закона относно възможността да се взема гражданство срещу инвестиции. Тя очаквала скоро промените да бъдат пуснати на обществено обсъждане.

За проверката по откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 Иван Гешев обясни пред БНТ, че се прави проверка на истинността на излезли в медиите публикации. На въпрос не е ли трябвало първо да се провери, а след това публично да се обявява, отговорът беше: "Не съм пиар специалист".

По случаите "Арабаджиеви" и "Баневи" зам.-главният прокурор беше попитан как е стигнал до Николай Банев телефон в ареста, за да може да си комуникира с руски лобисти и да ги уговаря да го защитят. Тече проверка, лаконичен беше Гешев, който намекна, че не полицаи са помогнали, ами не са открили скрит телефон. А на Арабаджиеви щяло да им бъде повдигнато обвинение задочно, ако не бъдат открити, докато важи червената бюлетина на "Интерпол" за издирването им.

Относно случая със схемата "хавала" Гешев увери, че нямало терористична заплаха за България. Той не коментира и факта, че държавното обвинение намери по-малко от 40 000 лева при акцията и какъв тероризъм може да се финансира с толкова малко пари.

Гешев коментира и казуса "Дунарит" и обясни, че ставало въпрос за сложни престъпления, трябвало време да мине, за да се разкрият. Не може да се купува едно предприятие за 10-20 млн. лева, като годишният му оборот е над 300 млн. лева, смята прокурорът, но не коментира съответно случая "Булгартабак". Според Гешев ще се използват работниците от "Дунарит", за да се окаже натиск на държавата, но вложителите в КТБ нямало как да си получат парите, ако не бъдат продадени купените с тях активи, какъвто бил "Дунарит".

Николай Банев - възход и падение

Добре е, че българските институции започнаха да се интересуват от житието на Баневи. Но в тази държава има цял пантеон от олигарси, зас...

Проблемът с ТЕЛК

Явно е извършен анализ от представителите на изпълнителната власт и беше възложено на МВР от Бойко Борисов и от главния прокурор Сотир Цацаров на мен да се обобщи информацията и да се предприемат действия. Така зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира темата "ТЕЛК" и активността на държавното обвинение по нея.

В Силистра 28% от всички пенсии са инвалидни, не пропусна да напомни той, като определи процентът като знак, че сме "първенци в Европа", макар да не бил гледал статистика. Усещането на колегите е, че 70% от проверените хора не знаят какво е ТЕЛК, дали са ходели, какви документи се дават, каза Гешев и се закани проверки да има в цялата страна. 1,7 млрд. лева се плащат за ТЕЛК пенсии, отделно са още 600 млн. лева за социални продукти, плюс хоспитализации, които де факто са фиктивни и никой не може да сметне колко точно е щетата там, уточни Гешев.

Някои неща не може да се кажат, схемата не е една, каза още прокурорът, но повтори и думите си от вчера – посредници обикаляли по населени места с бедно население и срещу 600 лева предлагали да им издействат ТЕЛК. От една втора до една трета от някои населени места в Силистренско са с инвалидни пенсии, сметна Гешев, който обяви, че "най-малкото държавата ще има пари за други дейности". На въпрос "ще стигнат ли местата в арестите", прокурорът отговори, че "едва ли е толкова морално да задържаш хората, които правят документни измами". Приоритет на държавното обвинение било да се занимава с ТЕЛК комисии, стана ясно от думите на Гешев, който на няколко пъти изтъкна, че не бил специалист, но не можело НОИ да не контролира как се харчат дадените пари.

Същевременно ръководителите на комисиите за ТЕЛК в болницата в Силистра отрекоха, че са издавали фалшиви решения. Д-р Сашко Симеонов обясни, че при тях идвали съответните документи – от личен лекар, епикризи и т.н. Каним съответния човек, правим анамнеза, разпитваме го и вземаме решение, добави д-р Ангел Господинов. И двамата отрекоха да са се срещали с посредници, които търгуват с ТЕЛК-ове – според прокуратурата за между 600 и 2500 лева. Може би повишеният брой ТЕЛК пенсии се дължи на по-високата възраст на населението в Силистренска област, предположи д-р Симеонов пред Нова телевизия.

Бесарабски българин: В Молдова българското гражданство се продава като картоф на пазара

В Молдова българското гражданство се продава като картоф на пазара. Това призна бесарабски българин, който преди 20 години се е съгласи...

На въпрос кой носи отговорност при случая, при който жена била с 93% нарушено зрение, но работи като шивачка, д-р Симеонов обясни, че в комисиите си има съответните експерти – в случая офталмотолог. Припомняме, че от прокуратурата не казаха в коя област е бил открит случаят „93%”.

До момента са образувани 4 досъдебни производства и 7 преписки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com