Прокурор Гешев: Иванчева можела да лъже, Банев се уговарял с Русия да го защити

6467
Прокурор Гешев: Иванчева можела да лъже, Банев се уговарял с Русия да го защити
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Наказателната отговорност и дали някой ще бъде осъден е различно от това дали някой се оплаква от условията в арестите в Страсбург. Г-жа Иванчева има активна защита и има право на това. Не е задължително, че България ще бъде осъдена в Страсбург. Беше въпрос на лош късмет мястото на ареста на Иванчева и Петрова, но решението е правилно. Такова обобщение направи ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев за най-шумния случай на 2018 година – този с отстранената от длъжност кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.

Според Гешев, макар че цяла България видяла ареста, имало вече версии как парите за подкупа били подхвърлени. Какво щеше да стане, ако я нямаше тази публичност при ареста, постави следния въпрос прокурорът. Подсъдимите и обвиняемите имат право да се защитават по всякакъв начин, включително и да лъжат. Ако те чакат 30 години затвор, ще направиш всичко възможно да не ги получиш, подчерта Гешев пред bTV.

Относно т.нар. "светване като коледна елха" и думите на Иванчева, че имало маркировка по външния ъгъл на дясната ѝ длан и носа и че по този начин не може да се вземат пари, Гешев отказа да влезе в спор с подсъдимия. Спорът с подсъдимия се осъществява в съда, каза той.

Емануил Йорданов: Делото "Иванчева-Петрова" е тържество на двойния аршин при антикорупционния закон

"Делото Иванчева – Петрова е тържество на двойния аршин на прилагане на антикорупционния закон. По делото стоят много въпросителн...

Гешев заяви и друго – не знаел със сигурност дали изтеклите в медиите СРС-та по делото са истински, но неговите колеги, които наблюдават делото, казвали, че имало съвпадение. Съответно прокурорът не обясни как тези СРС изтекоха в определени медии ("Правен свят"). Достатъчно е да гледаш само филми и виждаш как се случват нещата, обясни Гешев.

Ръководителят на спецпрокуратурата отрече и, че Александър Ваклин се опитва да подкупи Иванчева. Действието му било в услуга на правосъдието. Гешев не можа да отговори и защо Ваклин хем се обръща към службите, хем търси посредник в лицето на Петко Дюлгеров, който "да уреди нещата" с Иванчева.

Относно некролозите на адвоката на Петрова – Ирен Савова, Гешев каза, че не знае докъде е стигнало разследването.

За финал по темата ръководителят на спецпрокуратурата каза как негов подчинен му заявил, че щом това се случва за един арестуван кмет, какво ще е при арест на министър. Ако има доказателства, за да арестуваме министър, ще го направим, увери Гешев. Той отново впрегна в действие тезата, че много български пенсионери живеели при по-лоши условия, отколкото Иванчева и Петрова.

И още

Бизнесмен заговори за тъмна връзка на Банев с адвокат, част от скандала "Яневагейт"

Г-жа Мария Николова, която допреди година се казваше Гъркова, беше изпълнителен директор на "Елматех" - друга фирма на Николай Банев. Щ...

Защо да не бъдат претърсени адвокатски кантори, когато има данни за престъпление – така Гешев коментира претърсването на имоти, свързани с адвоката на Цветан Василев, Лазар Карадалиев. Той уточни, че по този случай имало данни, че става въпрос за връзка с руски олигарх, който бил в санкционния списък на САЩ. Поискахме разрешение от съда, конкретно посочихме какво ще търсим и резултатът е новото обвинение срещу г-н Карадалиев, обобщи Гешев. Той каза, че предстоящият протест на адвокати срещу претърсванията вероятно почивал на недостатъчна информираност от повечето юристи, а останалите действали с идеята "атаката е най-добрата защита". Това, че си адвокат, не ти дава наказателен имунитет, категоричен беше Гешев.

Гешев се оправда и за липсата на семейство Арабаджиеви с думите, че ако спецпрокуратурата реши да чака и те пак не се върнели, тогава щели да ги обвинят, че не работят нищо. Последните им следи са от Франция, но французите "установили" само Баневи, не и Арабаджиеви. Дойде и коментар за случая "Баневи" - г-н Банев не може да предизвика съчувствие с мен, защото в кутия за сок в килията му беше открит телефон. По него той е говорил с руски лобисти, не с руската държава, и е говорено за създаване на евразийска партия, а той и да получи защита пред европейски съд, да бъде организирана медийна кампания и медийна атака срещу прокуратурата с помощта на "известен български журналист" плюс убежище в Русия. По думите на прокурора, комуникацията била "няколкостотин страници", като той спомена и "чатове" и Банев дори таил мечти да стане премиер, но децата му хич не искали да бягат в Русия - искали във Франция. Разбира се, яснота кой е помогнал на Банев да внесе телефон няма.

На въпроса защо чак сега българското правосъдие се захвана с Баневи, отговорът беше, че "някой преди това не си е свършил работата".

Същевременно на Гешев беше показана снимка на млад мъж и на въпрос дали го познава и дали му е охрана, на което той отговори, че въпросът бил защо Ценко Чоков не е в носилка. Става въпрос за случая, при който Ценко Чоков беше "хванат" в ресторант в "Драгалевци" и за който се появи информация, че охраната на Гешев е предоставила снимки и изникна въпросът защо тя е следила Чоков и дали не е направено мероприятие за отклоняване на общественото внимание от други, по-наболели проблеми.

Не мисля да ставам главен прокурор, каза още Гешев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com