10 доказани ползи за здравето от краставиците

4418
10 доказани ползи за здравето от краставиците
Снимка: iStock/Guliver

Краставиците, които често са пренебрегвани като скромна съставка за салата, имат изненадващ потенциал, когато става въпрос за ползи за здравето. Изпълнени с хидратация, основни хранителни вещества и потенциални терапевтични свойства, краставиците предлагат много повече от освежаващата си хрупкавост. Ето 10 ползи за здравето от краставиците, които може да ви накарат да погледнете на този зелен зеленчук в нова светлина:

Хидратация

Със своето съдържание на вода от над 95% краставиците са фантастичен начин да останете хидратирани, особено в горещо време или при интензивна физическа активност.

Богат на хранителни вещества

Краставиците са добър източник на витамини и минерали, включително витамин К, витамин С, калий и магнезий, които допринасят за цялостното благосъстояние.

Регулиране на теглото

Нискокалорични и с високо съдържание на вода и фибри, краставиците могат да бъдат умен избор за тези, които се стремят да контролират теглото си.

Какво се случва с нас, ако ядем краставици всеки ден

Здраве на храносмилателната система

Фибрите в краставиците насърчават здравословното храносмилане, като подпомагат редовното движение на червата и предотвратяват запека.

Сияние на кожата

Силициевият диоксид, съединение, което се съдържа в краставиците, подпомага здравето на кожата, като стимулира производството на колаген, което води до по-здрава и сияйна кожа.

Антиоксидантна защита

Краставиците съдържат антиоксиданти като бета-каротин, флавоноиди и танини, които помагат за защита на клетките от оксидативен стрес и намаляват риска от хронични заболявания.

Сърдечно здраве

Калият в краставиците играе роля в поддържането на здравословни нива на кръвното налягане, допринасяйки за цялостното здраве на сърдечно-съдовата система.

Здравина на костите

Витамин К, съдържащ се в краставиците, е от съществено значение за здравето на костите, тъй като подпомага усвояването на калция и спомага за поддържането на костната плътност.

Неочакваните ползи на сока от краставици - научете повече по темата

Намаляване на възпаленията

Краставиците съдържат съединения като кукурбитацини и флавоноиди, които притежават противовъзпалителни свойства и могат да помогнат за справяне с възпалителни състояния.

Детоксикация

Високото съдържание на вода и диуретичните свойства на краставиците могат да спомогнат за изхвърлянето на токсините от организма и да насърчат здравето на бъбреците.

Включването на краставици в диетата ви е лесно - те могат да бъдат нарязани на салати, добавени към сандвичи, смесени в смутита или просто да се ползват като освежаваща закуска. Въпреки че краставиците предлагат многобройни ползи за здравето, важно е да се помни, че балансираното хранене, включващо разнообразни храни, е ключът към оптималното здраве. Ако имате специфични здравословни проблеми, винаги се препоръчва консултация със здравен специалист или регистриран диетолог.

Краставиците са много повече от хрупкаво допълнение към вашата чиния. Те осигуряват редица ползи за здравето - от подпомагане на хидратацията до поддържане на здравето на кожата и увеличаване на приема на хранителни вещества в организма. Така че следващия път, когато хапнете краставица, се насладете на знанието, че подхранвате тялото си по повече начини, отколкото сте предполагали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

На каква температура трябва да перете бельото си, за да премахнете бактериите

Експерти: Никога не разопаковайте багажа си в тази част на дома ви

4 знака, че трябва да изхвърлите старите кърпи

Лекар: Тези 2 хранителни добавки ускорят метаболизма

7 метода да се отървете от синина - наистина действат

Каква е причината за изтръпването на малките пръсти на ръцете?

Високо или ниско? Преценете какво е къвното ви без тонометър

Вниманиe! Най-неемоционални и студени зодии

Това са най-добрите бащи според астрологията

Какво да правим, ако носът ни тече като река?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com