10 храни, които повишават нивата на кератин в тялото ви по естествен начин

1877
10 храни, които повишават нивата на кератин в тялото ви по естествен начин
Снимка: iStock

Кератинът е вид структурен протеин, открит във вашата коса, кожа и нокти.

Това е особено важно за поддържане структурата на вашата кожа, подпомагане на заздравяването на рани и поддържане на косата и ноктите ви здрави и силни.

Често се казва, че добавките с кератин помагат за предотвратяване на косопад, увеличават растежа на ноктите и подобряват текстурата на кожата. И все пак много здравословни храни могат естествено да поддържат синтеза на кератин в тялото ви.

Ето 10 храни, които насърчават производството на кератин.

1. Яйца

Яденето на яйца е страхотен начин за стимулиране на естественото производство на кератин.

Всъщност те са чудесен източник на биотин, основно хранително вещество, участващо в синтеза на кератин. Едно варено яйце осигурява 10 mcg от това хранително вещество или 33% от дневната стойност (DV.

Нещо повече, протеинът на яйцата насърчава производството на кератин, като 6 грама протеин са събрани в едно голямо яйце от 50 грама.

Други здравословни хранителни вещества в тази вездесъща храна включват селен, рибофлавин и витамини А и В12.

2. Лук

Лукът е чудесен не само за овкусяване на любимите ви ястия, но и за увеличаване на производството на кератин.

Този зеленчук алиум е с особено високо съдържание на N-ацетилцистеин, растителен антиоксидант, който тялото ви превръща в аминокиселина, наречена L-цистеин – компонент на кератина.

Лукът също така осигурява фолат, основен микроелемент, необходим за поддържане на здрави космени фоликули.

3. Сьомга

Сьомгата е пълна с протеини, съдържа почти 17 грама на порция от 85 грама.

Освен това е отличен източник на биотин, друг ключов хранителен елемент, който подпомага производството на кератин. Само 85 грама консервирана сьомга съдържат 5 mcg, или 17% от DV.

Тази риба също е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, вид полезна за сърцето мазнина, за която е доказано, че помага за подобряване на растежа на косата, засилва плътността на косата и предпазва от косопад, когато се използва под формата на добавка.

4. Сладки картофи

Освен че са един от най-жизнените зеленчуци, сладките картофи са много питателни и чудесни за насърчаване на производството на кератин.

Те са особено богати на провитамин А каротеноиди. Провитамин А каротеноидите като бета каротин се превръщат във витамин А в тялото.

Среден сладък картоф (около 150 грама) осигурява 1150 mcg — над 100% от DV — провитамин А. Витамин А насърчава синтеза на кератин и е от съществено значение за здравето на кожата и косата.

Всяка порция от този зеленчук с портокалов корен съдържа обилна доза калий, манган и витамини B6 и C.

5. Слънчогледови семки

Слънчогледовите семки са пикантни, засищащи и ароматни.

Те също така са чудесен източник както на биотин, така и на протеини за подпомагане на производството на кератин. Само 1/4 чаша (35 грама) предлага 7 грама протеин и 2,6 mcg биотин — 9% от DV.

Нещо повече, тези семена са богати на различни други микроелементи, включително витамин Е, мед, селен и пантотенова киселина.

6. Манго

Родом от Южна Азия, мангото е вкусен начин да добавите допълнителни хранителни вещества към диетата си, като същевременно поддържате синтеза на кератин.

По-специално, този тропически костилков плод е пълен с провитамин А, с 89 mcg – почти 10% от DV – във всяка чаша (165 грама).

Мангото също е с високо съдържание на няколко други ключови хранителни вещества за здравето на кожата и косата, като витамин С и фолат.

7. Чесън

Подобно на лука, чесънът се гордее с изобилие от N-ацетилцистеин, който тялото ви превръща в L-цистеин – аминокиселина, открита в кератина.

Зеленчукът, който доказано укрепва имунитета ни

Въпреки че са необходими повече изследвания при хора, някои проучвания показват, че чесънът може да подпомогне здравето на кожата. Например, едно проучване в епруветка установи, че екстрактът от чесън защитава кератиноцитните клетки, които са отговорни за производството на кератин, от ултравиолетово увреждане.

Проучванията в епруветка и върху животни допълнително показват, че този популярен зеленчук алиум може да стимулира заздравяването на рани, да се бори с микробните инфекции и да забави признаците на стареене.

Чесънът също така може да се похвали с много полезни микроелементи, включително манган, витамин В6 и витамин С.

8. Кейл

Кейлът е известен със своя впечатляващ хранителен профил.

Този листен зелен зеленчук е добър източник на провитамин А за подпомагане на синтеза на кератин, като може да се похвали с 50 mcg само в 1 сурова чаша (21 грама), което е около 6% от DV.

Освен това е чудесен източник на витамин С, водоразтворимо хранително вещество, което се удвоява като антиоксидант. Този витамин също така помага за стимулиране на производството на колаген, вид протеин, който поддържа здравината, структурата и еластичността на вашата кожа.

9. Телешки черен дроб

Телешкият черен дроб е един от най-концентрираните източници на биотин, което го прави чудесен избор, ако искате да увеличите производството на кератин по естествен път.

Всъщност само 85 грама сготвен телешки черен дроб съдържат 31 mcg биотин, което надвишава дневните ви нужди със 103% от DV.

Плюс това, същото количество телешки черен дроб осигурява достатъчно 24,5 грама протеин и 7960 mcg витамин А - цели 884% от DV.

Телешкият черен дроб също е отличен източник на много други витамини и минерали, като витамин B12, фолат, рибофлавин и желязо.

10. Моркови

Морковите са много питателен кореноплоден зеленчук, тясно свързан с целина, магданоз и пащърнак.

По-специално, морковите са с високо съдържание на провитамин А, с 1070 mcg в 1 нарязана чаша (128 грама). Това е над 100% от DV.

Те също са заредени с витамин С, който насърчава синтеза на колаген за поддържане на здравето на косата, кожата и ноктите. Плюс това, този витамин подпомага заздравяването на рани, облекчава възпалението и предпазва от увреждане на кожата.

Възстановяват ли морковите зрението или е просто мит?

В допълнение, морковите предлагат изобилие от биотин, витамин B6, калий и витамин K1.

Кератинът е вид протеин, който подобрява здравето на вашата коса, кожа и нокти.

Няколко специфични хранителни вещества са от съществено значение за синтеза на кератин, включително протеин, биотин и витамин А.

Наслаждаването на балансирана диета, пълна с храни, богати на тези хранителни вещества, може да помогне за насърчаване на производството на кератин в тялото ви.

Тези храни не само подобряват здравето на косата, кожата и ноктите, но също така са богати на много други полезни хранителни вещества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com