10 плода с нисък гликемичен индекс при диабет

16230
10 плода с нисък гликемичен индекс при диабет
Снимка: iStock

Плодовете с по-нисък гликемичен индекс, като ябълки и череши, могат да доведат до по-бавно повишаване на кръвната захар в сравнение с други плодове.

1. Череши

Черешите са с високо съдържание на калий и са пълни с антиоксиданти, които ще подсилят имунната ви система. Тъй като черешите имат кратък вегетационен период, може да е трудно да ги набавите свежи. Консервираните тръпчиви череши обаче са добър заместител, стига да не са пълни със захар.

2. Грейпфрут

Могъщият грейпфрут съдържа доста над 100% от препоръчителния ви дневен прием на витамин С. Нещо, за което трябва да внимавате: грейпфрутът влияе на действието на редица лекарства, отпускани с рецепта.

Консултирайте се с Вашия лекар относно яденето на грейпфрут или пиенето на сок от грейпфрут, ако приемате лекарства с рецепта.

Учени: Тези симптоми с пъпа издават висока кръвна захар

3. Сушени кайсии

Кайсиите лесно се натъртват, така че понякога не можете да намерите най-добрите пресни кайсии.  Сушените кайсии са чудесна алтернатива, когато се консумират в малки количества. Тъй като са изсушени, количеството въглехидрати, което осигуряват, е по-високо от това на целия плод. Те имат една четвърт от дневната нужда от мед и са с високо съдържание на витамини А и Е. Опитайте ги с ястия със свинско, салати или зърнени храни като кус-кус.

4. Круши

Насладете се на богатата, фина сладост на крушите, независимо дали са пресни или леко запечени. Те са най-здравословни с кората, осигурявайки над 20% от препоръчителния ви дневен прием на фибри.

5. Ябълки

Има причина ябълките да са едни от любимите плодове. Освен че задоволяват нуждата ви от хрускане, една сладко-тръпчива ябълка с кората осигурява близо 20% от дневните нужди от фибри. Бонус – ябълките помагат за подхранването на здрави чревни бактерии!

6. Портокали

Портокалите ще повишат вашия витамин С. В портокала има и много здравословни фибри.

7. Сливи

 Можете да се насладите на хранителните предимства на сливите в сушено състояние като сини сливи, но внимавайте с размера на порциите. Сушените плодове са с отстранена вода и по този начин имат повече въглехидрати.

8. Ягоди

Забавен факт: Една чаша ягоди има повече витамин С от един портокал! Има много разновидности на ягоди, които можете да отглеждате сами през по-топлите месеци. Насладете им се сурови за здравословна порция витамин С, фибри и антиоксиданти. Можете също така да ги опитате в смути на соева основа.

Другите горски плодове също имат нисък гликемичен индекс. Насладете се на вашите боровинки, къпини и малини на спокойствие.

Какво е гликемичен индекс и как да го използваме?

9. Праскови

Средна праскова съдържа само 68 калории и е пълна с 10 различни витамина, включително А и С. Те също са чудесно допълнение към смутита, независимо дали са смесени с боровинки или манго.

10. Грозде

Гроздето, както при всички плодове с кора, осигурява здравословни фибри. Гроздето също е добър източник на витамин B-6, който поддържа мозъчната функция и хормоните на настроението.

Проверяването на собствената ви кръвна захар с глюкомер след закуски и хранения все още е най-индивидуализираният начин за идентифициране на най-добрите храни за вашето здраве и кръвна захар.

Източник: https://www.healthline.com/health/diabetes/low-glycemic-fruits-for-diabetes#grapes

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com