10 съвета какво да правим, когато ни е лошо?

25097
10 съвета какво да правим, когато ни е лошо?
Снимка: iStock/Guliver

Усещането, че ни е „лошо“ често получаваме не рязко, изведнъж, а то се натрупва неусетно – и в даден момент „избива“ на повърхността. Когато това не е свързано с конкретна болест (там нещата са ясни – търсим лекар!) и не разбираме защо ни е „лошо“, е необходимо да се замислим най-вече за начина си на живот.

Своето мнение споделя д-р Алин Ламаита, член на Бразилското дружество по съдова хирургия и ангиология.

1. Движение.

Ако прекарвате много часове в работа в седнало положение, поддържайте възможно най-добра поза: прав гръб, стъпалата на пода, лактите на височината на масата и екранът на компютъра на нивото на очите. Важно е да правите редовни почивки целия ден. Недейте да стоите в една и съща позиция твърде дълго и от време на време се раздвижвайте.

2. Как се храним и що е то балансирано меню? 

Балансираното хранене е уникално за всеки човек и зависи от възрастта, пола, от интензивността в разхода на енергия. Но има общи принципи, които трябва да се спазват. Възрастните трябва да включват зеленчуци и плодове в ежедневното си меню. Налага се да ограничат консумирането на червено месо, рафинирани захари (особено бяла захар), наситени мазнини (животински, примерно, краве масло) и да не надвишават 5 грама сол на ден. Пийте достатъчно вода, за да не се чувствате жадни!

Напитката, която ще ви избави от главоболието за минути

3. Отново движение!

Движете се: това е паролата за здраве! Знаете ли, че само 21 минути ходене на ден ви правят по-здрави? За да се бори с уседналия начин на живот, възрастен човек трябва да поддържа поне 150 минути умерена физическа активност седмично или 75 минути, ако прави по-енергични упражнения. Трябва да заложите на дейности, които подсилват мускулите, активират кръвообращението и премахват токсините.

4. Възстановете нивата на витамин D.

Разходките на открито са начин за попълване на енергия и намаляване на нивата на стрес, даже ако се разхождате само за почивка. При възможност се възползвайте от разходките за слънчеви бани. Липсата на витамин D, която се обуславя от липса на слънце, води до признаци на умора, болки в костите и дори промени в настроението към унилост и скрит стрес.

5. Упражнявайте ума си.

Главоблъсканици от типа на кръстословици и судоку са добри за целта. Предизвикателството тук е ключовият елемент: то стимулира мозъка. Овладейте чужд език или се научете да свирите на музикален инструмент, независимо от възрастта ви.

6. Спете спокойно.

Почивката е ключова за поддържане на бодрост и енергичност цял ден. Възрастният трябва да спи между 7 и 9 часа на денонощие. Добрият нощен сън намалява опасността от сърдечни и съдови рискови ситуации.

7. Тренирайте биологичния си часовник да спазва режим.

Защо е важно да имаме график за сън? За да знае тялото кога е време за почивка. Ние работим на цикли и се учим от режима. Опитайте се да поддържате графици за различни ежедневни задачи.

Всички видове главоболие и как да се преборим с него

8. Създайте добра среда около себе си.

Малките промени в ежедневието оказват влияние върху нашето здраве. Спете добре, спазвайте правилата за здравословно хранене, по възможност спортувайте... Всичко това има влияние и върху околните.

9. Избягвайте токсични вещества.

Независимо дали говорим за алкохол, тютюн или други видове пристрастяващи вещества, въздействието им върху здравето на тези, които практикуват въпросните вредни навици, и на хората около тях е значително.

10. Как да живеем активно?

Всеки, чието физическо състояние се влошава, е склонен да се изолира и намали своите дейности около все по-ограничено ядро, което е по-валидно в случаите с по-старите хора. Възрастните над 65 години е необходимо поддържат умерена физическа активност 3 пъти седмично или по-често.

Внимание! Тази статия е информативна и не е ръководство за самолечение. Консултирайте се с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com