12 храни, които ни правят по-умни

2833
12 храни, които ни правят по-умни
Снимка: ExplorerBob/Pixabay

Всяка нова седмица за мнозина започва с опит да съберат сили и да влязат в нормален работен ритъм. Седмицата едва започна, а вече усещаме разпад, умора и куп други признаци, които показват живот в условия на постоянен стрес. Може би вината е в рязкото преминаване от почивка към работа, но сме склонни да приемем, че тялото ви просто няма достатъчно витамини. Освен това най-много страда мозъкът, чиято ползотворна работа до голяма степен зависи от правилно избрания набор от микроелементи.

В същото време умната диета не трябва да бъде супер сложна или безвкусна, но здравословна храна, която трябва да замени обичайната ви храна. Съставихме списък с 12-те най-добри храни, които да ви помогнат да съживите умореното си сиво вещество и да върнете яснотата и креативността.

Ядките

Ядките са с високо съдържание на много необходими витамини и минерали, както и фибри. Те също така съдържат здравословни мононенаситени мастни киселини, които могат да бъдат намерени в други храни, свързани със зехтина. Ядките също съдържат растителни антиоксиданти. Хората, които ядат ядки всеки ден, могат да решават логически задачи средно с 20% по-добре от хората, които не ядат ядки редовно.

Сминдух – лечебни свойства

Кафето

Първоначално кафето расте в Етиопия, Индия, Централна Америка и Ямайка. Сега се отглежда и на много други места. Кафееното зърно е семето на кафееното дърво. Кафеените дървета могат да растат до около 30 фута високи и произвеждат зърна годишно. Кофеинът не само помага на хората да останат будни, но също така помага на концентрацията и вниманието в мозъка. Кафето се пие от всеки през деня, за да му даде повече енергия, но кофеинът работи и за активиране на различни области на мозъка.

Рибата

Хората, които са физически активни, трябва да ядат много протеини и здравословни омега-3 мазнини в диетата си, включвайки риба в менюто си.

Тези храни свиват мозък, спрете още днес да ги ядете!

Зехтинът

Зехтинът се прави от маслини. Използва се в кулинарията и в козметиката. Зехтинът помага на мозъка да се освободи от отпадъчните продукти, подобрявайки когнитивната функция. Един от химикалите, открити в маслото, е олеокантал, който се обмисля за използване при лечение на болестта на Алцхаймер.

Морските дарове

Морските дарове съдържат най-голямото количество здравословен протеин от всички продукти. Омега-3 полиненаситени мазнини и лесно смилаеми аминокиселини (като в миди, калмари и други дънни риби) могат да бъдат намерени в морските дарове, което би помогнало на мозъка.

Черния шоколад

Първоначално шоколадът е бил горчив и хората са добавяли захар към него, за да го направят по-приятен. Днес някои компании произвеждат черен шоколад, който не е бил подсладен, осигурявайки здравословна алтернатива на другите шоколади. Свойствата на какаовите зърна могат да помогнат за балансиране на мазнините и холестерола в кръвта. Когато ядете само няколко малки парчета, това ще помогне за нормализиране на кръвното налягане и ще подобри притока на кръв към мозъка. Ако се яде твърде много шоколад, това може да има обратен ефект.

Хранителни вещества, които помагат да поддържате мозъка си здрав

Ментата

Ако суетнята затруднява концентрацията, ментата може да помогне за фокусиране на мозъка. Ментата може да се добавя към чай или да се използва под друга форма, като успокоително средство и за стимулиране на областите на мозъка, отговорни за концентрацията.

Цитрусите

Витамин С не се произвежда от нашите тела, така че трябва да ядем храни, които са кисели или които съдържат други лечебни свойства. Портокалите са полезни, защото не само имат добро количество витамин С, но също така имат етерични масла, които имат лек енергизиращ ефект върху мозъка.

Горските плодове

Тези плодове съдържат витамини и други полезни вещества, като флаваноиди, които помагат на мозъка да метаболизира по-ефективно и подобряват когнитивната функция. Една ежедневна шепа горски плодове може да бъде лек за уморен мозък.

Сусамът

Сусамът съдържа вещество, наречено сезамин. Той е мощен антиоксидант, полезен за профилактика на много заболявания, включително рак. Освен това понижава нивата на холестерола в кръвта, което е от голяма полза за мозъка. Функцията за понижаване на холестерола се изпълнява и от бетаситостерола, съдържащ се в сусамовите семена. В допълнение, сусамът съдържа веществото фитин, което помага за възстановяване на минералния баланс на тялото, диетични фибри и лецитин.

Пълнозърнестите зърнени култури

Тези зърнени храни и особено овесените ядки съдържат сложни въглехидрати, фибри. В детския организъм те се усвояват бавно и са важен източник на енергия. Освен това зърнените култури съдържат витамини от група В, които са необходими за нормалното функциониране на нервната система и стабилизирането на нивата на кръвната захар. 

Кисело мляко и други млечни продукти

Те съдържат важни бактерии за укрепване на имунната система и нормално храносмилане. В допълнение, тази храна е отличен източник на витамин D, така че се препоръчва да ядете ферментирали млечни продукти всеки ден.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Само по 1 чаша топла вода на гладно - върши чудеса за тялото

Съвместими зодиакални съвпадения за зодия Везни

Кои са петте черти на успешния бизнесмен?

Домашният препарат, с който ще отпушите мивката за секунди

Всичко за двойната брадичка, плюс 6 лесни упражнения за премахването й

Чаят от тази подправка унищожава мазнините и регулира теглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com