2-3 сушени сливи на ден правят чудеса - ето кога да ги ядем!

37039
2-3 сушени сливи на ден правят чудеса - ето кога да ги ядем!
Снимка: iStock

Сушените сливи помагат при облекчаване на запек и регулират функционирането на червата, укрепяват здравето на сърцето и намаляват кръвната захар, понеже изобилстват с антиоксиданти и фибри.

Ето какво разказва д-р Татяна Занин

Те помагат още за подобряване на кръвообръщението, ограничават риска от ракови заболявания и намаляват апетита (последното е важно, ако желаете да отслабнете).

Препоръчително е сушените сливи да бъдат консумирани на малки порции. По този начин биват извличани повече ползи - когато плодът е сушен, всички хранителни вещества са по-концентрирани и калориите в единица обем се увеличават.

Ето и обясненията на д-р Татяна Занин в това видео (използвайте езиковите настройки за надписи на български език). 

Основните предимства на сушените сливи

1. Борба със запека

Сушените сливи са извънредно богати на неразтворими и разтворими фибри, които въздействат чрез поемане на вода от храносмилателния тракт и образуват гел. Той помага за регулиране на червата, облекчава запека и намалява риска от хемороиди. Сушените сливи съдържат сорбитол; той е натурално слабително средство, улесняващо извеждането на изпражненията.

Специално за борбата срещу запека д-р Татяна Занин обяснява в това видео (използвайте езиковите настройки за надписи на български език). 

За здрави кости хапвайте поне по 10 сушени сини сливи на ден

2. Предпазват от сърдечно-съдови усложнения

Сушените сливи имат няколко хранителни вещества в състава си, които редуцират риска от сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза и инфаркт на миокарда. Рутинът и витаминът С в сливите поддържат здрави кръвоносните съдове; витаминът К в тях пречи на калцирането на артериите, а пектинът помага за намаляване на холестерола, тъй като ограничава усвояването на мазнините от храната.

3. Контролират кръвната глюкоза

Разтворимите фибри в състава на сушените сливи, като пектинът, помагат за намаляване на усвояването на глюкоза от храната. Така понижават степента на кръвната захар и подобряват реакцията на организма към инсулина, което помага при превенцията и лечението на захарен диабет. В допълнение, сорбитолът в сушените сливи позволява на захарта в диетата да се усвоява по-бавно и по този начин позволява по-добър гликемичен контрол.

4. Помагат за отслабване

Сушените сливи могат да улеснят загубата на излишно тегло поради изобилието си на фибри, които намаляват времето за храносмилане и увеличават усещането за ситост след хранене. Това намалява апетита. Полифенолите в сливите имат антиадипогенен ефект – тоест, намаляват натрупването на мастна тъкан в тялото, благоприятствайки загубата на тегло. Ала внимавайте, когато използвате този плод в диетата си, за да отслабнете, тъй като консумацията му в прекалени количества може да има обратен ефект. За да получите предимствата на сушените сливи за отслабване, идеалът е да ядете максимум 2 сушени сливи на ден.

Лекар разкри кой НЕ трябва да яде сини сливи

5. Подобряват здравето на костната система

Сушените сливи са извор на хранителни вещества като витамин К, бор и калций, които имат защитни ефекти и помагат при формирането и поддържането на костните клетки. Така действат превантивно при лечението на остеопороза.

Как да ги ядем?

Сушените сливи може да бъдат консумирани „чисти“, на ошав или прибавени в кисело мляко заедно с овесени ядки и зърнени храни. Също могат да се ползват в приготвянето на натурални сокове, желета или сосове за месо. Сините сливи често биват използвани в сладкарството, за да заменят мазнините и захарта в различни препарати, като например пудинг, торта и бисквити.

Тъй като сушените сливи претърпяват процес на дехидратация (обезводняване), те съдържат концентрирани и много калорични хранителни вещества, поради което е препоръчително да се консумират умерено. За разлика от свежите сливи, сушените се съхраняват по-дълго и могат да издържат около 6 месеца на стайна температура или 1 година в хладилник, в затворен съд.

Внимание! Статията е само информативна. Търсете винаги специалист-медик!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com