5 факта, които задължително трябва да знаете за захарта

3327
5 факта, които задължително трябва да знаете за захарта
Снимка: iStock/Guliver

1. Суровата и кафявата захар не са по-здравословни

С широка гама от опции за захар, налични днес, много от нас може да се почувстват объркани какви са разликите. Може дори да вярваме, че суровата или кафявата захар е по-здравословна от бялата захар. Ето фактите за различните видове захар.

Бяла захар

Това е най-разпространеният вид захар и въпреки че могат да бъдат намерени в различни форми като бяла гранулирана захар, пудра захар, пудра и пудра захар, техният състав е идентичен.

Те са извлечени и рафинирани от естествените захари, които се срещат в захарната тръстика и са 99,9% чиста захароза без минерали.

Сурова захар

Известни още като захарни кристали от кафе, тези златисти захарни кристали се срещат най-често в кафенетата. Често срещано погрешно схващане за суровата и кафявата захар е, че те са по-здравословни от бялата захар.

Учени разкриха по колко захар в кафето и чая НЕ вреди на здравето

Суровата захар съдържа 99% захароза и въпреки че в нея може да има някои минерали, ефектите им върху здравето са почти незначителни.

Кафява захар

Често използвана при печене, кафявата захар съдържа 95% захароза и 5% меласа, което е причината за вкуса на карамел и влажността.

Отново, подобно на суровата захар, те може да имат някои минерали, но нямат ясно хранително предимство пред бялата захар.

2. Не всички заместители на захарта са равни

Заместителите на захарта са известни още като нискокалорични или некалорични подсладители. Заместителите на захарта могат да се отнасят или до захарни алкохоли, които естествено присъстват в растенията, или до некалорични подсладители, които са подсладители на химическа основа.

Захарните алкохоли като сорбитол и ксилитол често се използват в сладкиши и напитки без захар, тъй като съдържат по-малко калории от захарта. Некалоричните подсладители, като аспартам и захарин, нямат почти никакви калории и заедно със захарните алкохоли не допринасят за кариеса и не влияят на нивата на кръвната захар.

3. Винаги трябва да четете етикета на съставките

Когато се разхождате из супермаркета днес, вероятно ще попаднете на продуктови опаковки с твърдения „без захар“, „без добавена захар“, „неподсладен“ и т.н.

Въпреки че тези условия са фактически, те всъщност не предоставят никаква хранителна информация за продукта. Например „без добавена захар“ просто означава, че не е добавена допълнителна захар по време на производствения процес. Това не означава непременно, че продуктът има по-малко калории, тъй като самият продукт може да е с естествено високо съдържание на захари като фруктоза в плодовете или лактоза в млякото.

По-полезен метод за дешифриране на даден продукт е да се погледнат етикетите на храните или по-конкретно неговия панел с хранителна информация (NIP). Това ще ви даде по-добра представа за хранителните ползи на продукта. Търсете елементи като минерали, витамини и фибри. В противен случай вие просто консумирате празни калории.

Друго нещо, което трябва да отбележите, когато разглеждате етикетите на съставките, е, че захарта се предлага в много форми и термини. Те включват изпарен сок от тръстика, фруктозен подсладител, концентрати от плодови сокове, царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, мед, течна фруктоза, малцов сироп, кленов сироп и меласа.

Може също да е полезно да знаете, че съставките са изброени в низходящ ред по тегло. Ако тези термини за захар са в горната част на списъка, продуктът вероятно е с високо съдържание на добавена захар.

4. Яденето на твърде много захар увеличава риска от здравословни проблеми

Има три основни типа диабет: тип 1, тип 2 (DMT2) и гестационен захарен диабет (GDM). Тип 1 обикновено се диагностицира при деца, където по неизвестни причини тялото не произвежда инсулин. GDM се среща при бременни жени. Диабетът тип 2 е този, при който диетата може да играе важна роля, така че нека го разгледаме по-отблизо.

Диабет тип 2 възниква, когато тялото не произвежда достатъчно инсулин или е инсулиново резистентно. Това се случва по-често при хора над 40 години, особено при тези с наднормено тегло. Днес повече деца и млади хора развиват диабет тип 2, което може да е резултат от лоши хранителни навици.

Тъй като е известно, че диетата с високо съдържание на захар причинява наддаване на тегло чрез превръщане на излишната захар в мазнини, има смисъл да започнете да намалявате захарта. Ако сте на 40 и повече години, препоръчваме ви да ходите на здравни прегледи, за да проверявате нивата на кръвната си захар на гладно веднъж на всеки три години или според съветите на Вашия лекар.

5. Намаляването на захарта прави разлика

Освен диабета, други здравословни проблеми, свързани с прекомерния прием на захар, включват затлъстяване и сърдечни заболявания. Можете да намалите тези рискове, като намалите захарта в диетата си.

Намаляване на захарта чрез промяна на навиците ви

Пийте кафето и чая без захар. Може да ви отнеме известно време, за да свикнете. Но след като го овладеете, ще откриете, че можете да опитате повече от естествената сладост на кафето или чая. Започнете с бавно намаляване на количеството захар всеки ден. По-добре е да го правите постепенно, отколкото да се отлагате, като сте готови.

Ако не харесвате вкуса на водата, можете да опитате вода с плодове/билки. Водата, наситена с плодове/билки, има страхотен вкус, почти не съдържа калории и дори има витамини. Експериментирайте с различни плодове и билки, за да намерите вкус, който ви харесва, като лимон, мента и диня.

Идентифицирайте храните, които имате проблеми с контрола. Може да има определени напитки или леки закуски, на които ви е трудно да устоите. Полагайте съзнателни усилия да не се запасявате с тях или да ги оставите извън обсега си.

Изберете вода или вода с плодове пред сладките напитки.

Намаляване на захарта при хранене навън

Ако графикът ви не ви позволява да се храните редовно у дома, все пак можете да направите добър избор, когато вечеряте навън, за да намалите приема на захар.

Ако вечеряте в амбулантен център, внимавайте за символа за здравословен избор​, който може да бъде намерен на етикета за чистота и хигиена на щанда. Символът за по-здравословен избор означава, че щандът предлага пълнозърнести храни, използва по-здравословни масла или предлага храна, която съдържа по-малко калории.

Колко захар може да се сложи в чая или кафето, без да навреди на здравето?

Изберете кафяв ориз, когато е възможно. Кафявият ориз има повече фибри от белия ориз, което означава, че стои в корема ви по-дълго, което ви помага да се чувствате по-сити за по-дълъг период от време. Пълнозърнестите храни като кафяв ориз също помагат за намаляване на риска от развитие на диабет и сърдечни заболявания.

Изберете напитки без захар или по-малко сладки вместо сладки безалкохолни напитки, ако трябва да пиете нещо различно от вода.

Ако имате десерт, изберете пресни плодове вместо сладолед. Все пак ще се насладите на този сладък вкус, но той съдържа много повече хранителни вещества от чистата захар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com