6-те най-вредни и 6-те най-полезни храни за стомаха

121737
6-те най-вредни и 6-те най-полезни храни за стомаха
Снимка: iStock

Поддържането на здрав стомах е от решаващо значение за цялостното благосъстояние, тъй като той играе централна роля в храносмилателния процес. Храните, които консумираме, оказват пряко влияние върху здравето на стомаха ни. Тук ще разгледаме шестте най-вредни и шестте най-полезни храни за стомаха.

Шестте най-вредни храни за стомаха:

Пикантни храни

Подправките, особено тези, които съдържат капсаицин, могат да раздразнят лигавицата на стомаха, което води до дискомфорт и изостряне на състояния като гастрит или киселинен рефлукс.

Пържени и мазни храни

Храните с високо съдържание на мазнини и пържените храни могат да забавят храносмилането, като допринасят за киселинен рефлукс и лошо храносмилане. Те също така увеличават риска от развитие на заболявания като пептични язви.

Цитрусови плодове

Въпреки че цитрусовите плодове са богати на витамин С, тяхната киселинна природа може да се отрази неблагоприятно на лигавицата на стомаха, причинявайки дразнене и дискомфорт, особено при хора, склонни към проблеми, свързани с киселини.

Ако искате здрав стомах – това са задължителните храни

Газирани напитки

Газираните напитки, включително газираната вода, могат да внесат излишни газове в стомаха, което води до подуване на корема и дискомфорт. Карбонизацията може да предизвика и киселинен рефлукс.

Кофеин

Кофеинът, съдържащ се в кафето, чая и някои газирани напитки, може да увеличи производството на стомашна киселина, което потенциално да доведе до киселинен рефлукс и дразнене на стомашно-чревния тракт.

Преработени и пикантни меса

Преработените меса често съдържат високо съдържание на сол и консерванти, а пикантните меса могат да допринесат за възпаление. И двете могат да бъдат тежки за стомаха, особено за хора с чувствителна храносмилателна система.

6-те най-полезни храни за стомаха:

Кисело мляко

Пробиотиците в киселото мляко насърчават растежа на полезните чревни бактерии, като подпомагат храносмилането и поддържат здравословен баланс в стомашно-чревния тракт. Изберете обикновено, неподсладено кисело мляко, за да извлечете максимални ползи.

Джинджифил

Джинджифил: Известен с противовъзпалителните си свойства, джинджифилът може да помогне за облекчаване на гаденето и намаляване на възпалението в лигавицата на стомаха. Той е популярно средство за лечение на лошо храносмилане и може да се консумира под различни форми, като чай или настърган в ястията.

Овес

Овес: Овесът е чудесен източник на разтворими фибри, които помагат за регулиране на движението на червата и насърчават здравата храносмилателна система. Те също така имат успокояващ ефект върху лигавицата на стомаха.

Тези храни гарантират здрав стомах и здрави черва за цял живот

Банани

Бананите са щадящи за стомаха и осигуряват бърз източник на енергия. Те съдържат пектин - вид фибри, които помагат за регулиране на храносмилането, а естествените им захари могат да бъдат по-лесно смилаеми в сравнение с преработените захари.

Мента

Установено е, че ментата отпуска мускулите на стомашно-чревния тракт, като облекчава симптомите на лошо храносмилане и газове. Чаят или маслото от мента могат да бъдат полезни за хора със стомашни проблеми.

Постни протеини

Изборът на постни белтъчини, като птиче месо, риба и тофу, може да подпомогне храносмилането, без да внася излишни мазнини. Тези протеини осигуряват основни хранителни вещества, без да натоварват допълнително храносмилателната система.

Внимателният избор на хранителни навици може значително да повлияе на здравето на стомаха. Включването на полезни храни и ограничаването на вредните допринася за балансирана и добре функционираща храносмилателна система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Седем неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Кои витамини са задължителни за жените над 60 г.?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com