Ако искате здрав стомах – това са задължителните храни

13716
Ако искате здрав стомах – това са задължителните храни
Снимка: iStock

Здравето на стомаха е гаранция за здравето на цялото тяло, тъй като в него се намира съществена част от имунната система на организма, колкото и странно да ви звучи този факт. От здравия стомах зависят както усвояването на хранителните вещества, поддържането на нормално тегло и състоянието на кожата, така и общото здравословно състояние.

Защо е важно здравето на стомаха?

Дисбактериозата може да бъде първопричина за множество хронични заболявания. Нещо повече – нарушения в микрофлората на стомаха лесно могат да доведат до нарушения в имунната система, слаб имунитет, податливост към вирусни и заразни заболявания, нарушения на метаболизма. Бактериите не са само лоши, както вече вероятно знаете, а добрите се грижат не само за здравето на стомаха и червата, но и за пълноценното функциониране на имунната система. Така здравият стомах се превръща в основен фактор и в гаранция за цялостното здраве. За поддържането на здрав стомах определени храни и режим могат да са ви от съществена полза, когато са правилно избрани, а менюто – пълноценно.

За здрав стомах храни

1.       Българското кисело мляко

Не е случайно, че е признато за емблема на България, за супер храна. Истинското кисело мляко съдържа ценни полезни бактерии, които подобряват здравето на стомаха и червата по-добре от всяка друга полезна за тях храна. В процеса на ферментацията на киселото мляко полезните бактерии Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus имат решаващо значение. 

Това са и бактериите, които превръщат млякото в световно известен здравословен продукт. Българско кисело мляко е добавено от ЕК към списъка на защитени селскостопански продукти. Когато избирате кисело мляко, уверете се, че е произведено по БДС, че е чист продукт, който не е имитиращ, не съдържа сухо мляко, палмово масло, не е воднисто, няма добавена захар, консерванти, оцветители и прочие. Най-добре е да си го подквасите сами, за да сте сигурни, че е истинско. Не е трудно, след няколко опита ще имате уникално вкусно и полезно домашно кисело мляко.

7 полезни храни, които да включвате в менюто си всеки ден

2.       Кефир

Кефирът е най-популярен в Русия, макар да се консумира почти по целия свят. Тази пробиотична напитка се прави чрез ферментиране на мляко чрез добавяне на кефирни зърна към него - колонии от дрожди и млечнокисели бактерии. Така кефирът се превръща в полезна за здравето напитка, пълна с добри бактерии, които помагат за намаляване на пропускливостта на червата. Не е случайно името на кефира, което произхожда от турски език и се превежда като „да се чувстваш добре след хранене“. Кефирът постига именно това – помага ви да се чувствате добре след хранене, тъй като помага за здравето на стомаха.

3.       Кисело зеле

Още една родна храна, без която не можем да посрещнем и прекараме зимата – киселото зеле, което е част от традициите и обичаите ни, от сармичките за Коледа и от ежедневната трапеза под формата на туршия, от бидоните в избата и от сутрешното събуждане след празнично препиване, се нарежда сред най-полезните за здрав стомах храни. Като ферментирала храна киселото зеле е изключително полезно за здравето на стомаха и червата и е чудесен източник на пробиотици, фибри и витамини.

4.       Кимчи

Може да не сте опитвали кимчи, тъй като то е популярна корейска храна, която най-често се консумира в Азия, но идеята и ползите от кимчи се доближават до тези на киселото зеле. Този корейски специалитет от ферментирали зеленчуци носи предимствата на пробиотичните бактерии заедно тези от витамините и фибрите и е сред най-популярните ястия в Корея.

5.       Зехтин

Тайното ползотворно въздействие на зехтина върху стомаха и червата се дължи на съдържащите се в това ценно растително масло от вкусните маслини мастни киселини и полифеноли. Научните изследвания върху зехтина и въздействието му върху здравето на стомаха и червата сочат, че зехтинът помага за намаляване на възпалението на червата, подобрява храносмилателните процеси и е от полза за панкреаса, като редуцира необходимостта на този орган да произвежда храносмилателни ензими, с което облекчава дейността му и му дава възможност да си почине. 

10-те най-здравословни храни в света

6.       Грах

Зеленчуците, богати на фибри, като грахът е на едно от първите места по този критерий, съществено подобряват функционирането на стомаха и червата. Богат на разтворими и неразтворими фибри, грахът помага за поддържане на баланса на храносмилателната система.

7.       Джинджифил

Лютивият дар от природата, който е незаменим за стимулиране на имунната система, се оказва не по-малко полезен за стомаха и червата. Лютивият му характер увеличава производството на стомашна киселина, като по този начин стимулира дейността на стомаха и я подпомага, улеснявайки храносмилането.

Зимата е чудесен момент да включите тези за здрав стомах храни към ежедневното си меню, за да усвоявате по-пълноценно минералите, витамините и хранителните вещества и за да подпомогнете дейността на имунната система, която е вашият щит срещу вирусите и грипа през студените месеци от годината.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

5 храни, които съдържат най-много калций - освен млякото

Този прашец укрепва костите и мускулите и подобрява имунитета

На какво се дължи внезапната болка в долната част на гърба?

Има ли слънчева алергия: митове, факти и методи на лечение

6 основателни причини да ядете повече череши

Не знаете какво да правите с окосената трева: Ето 5 прости идеи

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Защо трябва да ядем този свеж плод преди лягане?

Диетолог разкри какви са причините за болки в дясната страна и как да се отървем от тях

Как да премахнете мастна бучка под окото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com