7 начина да успокоите раздразнения стомах

2407
7 начина да успокоите раздразнения стомах
Снимка: iStock

Не е тайна, че всеки човек рано или късно изпитва болки в корема или стомашни спазми. Има домашни средства, които могат да осигурят облекчение на стомаха, дори при силен стомашен дискомфорт.

При болки в стомаха се препоръчва използването на няколко различни средства. Колко добре помагат във всеки конкретен случай зависи от причината за проблемите. Те включват гастрит, подуване на корема, определени храни, стрес, махмурлук или просто киселини.

Трябва да посетите лекар, ако болката или спазмите в стомаха са особено силни и не изчезват след няколко дни, повтарят се или са придружени от придружаващи симптоми като кръв в изпражненията. Само лекар ще може да определи дали зад това има сериозно заболяване, което трябва да се лекува с традиционна медицина и лекарства.

Ако е необходимо, домашните средства могат да допълнят лечението на стомашни проблеми. При остра стомашна болка, която вероятно е свързана с диета или стрес, следните средства са достатъчни за лечение:

Ако искате здрав стомах – това са задължителните храни

1) Топлина

Топлината значително насърчава релаксацията. Може да се използва например чрез класическа бутилка за гореща вода, нагревателна подложка, възглавница или кърпа, в която са увити горещи картофи и накрая обикновена нагревателна подложка за гореща вода. Това ще облекчи болката и ще помогне при гадене.

2) Чай от лайка

Лайката е обичаен домашен лек и има противовъзпалителни свойства. Смята се също, че стимулира стомашната дейност и облекчава спазмите. Пийте чай от лайка на малки глътки, основното е, че чаят не е много горещ.

3) Мента

Смята се, че това лечебно растение има релаксиращ ефект, стимулира храносмилането, а също така регулира потока на жлъчката. Чаят от мента е лесен за приготвяне сами. Просто добавете пет до десет пресни листа от мента в тигана, в зависимост от вкуса, залейте ги с вряла вода и ги оставете да се накисват в покрит съд поне десет минути.

4) Резене (копър)

Освен всичко друго, копърът съдържа веществото фенхон, за което се твърди, че насърчава производството на храносмилателни сокове и стимулира дейността на стомашно-чревния тракт. Счита се също, че копърът има спазмолитични свойства. За да направите пресен чай, добавете една чаена лъжичка нарязан копър във вода. Оставете да престои десет минути.

5) Оризова вода

Ако стените на стомаха ви са раздразнени, може да искате да опитате оризова вода, за да успокоите стомаха си. Приготвя се доста лесно, просто добавете вода към ориза и го оставете да престои 15 минути. Пие се топъл и трябва да създаде своеобразен защитен слой върху раздразнената лигавица. Основното е, че оризовата вода трябва да се консумира в рамките на времето, за което е направена.

За редовен стомах и здрави черва - яжте тези храни

6) Сок от картофи

Картофеният сок може да бъде закупен приготвен в магазините за здравословни храни. Ако искате да го направите сами, просто изцедете обелените картофи. Сокът от картофи е добър избор при оплаквания, причинени от твърде много стомашна киселина.

7) Джинджифил

Джинджифилът може да се изпробва при болки в стомаха, но се смята, че е особено добър при стомашни спазми, свързани с подуване на корема и диария. Смята се, че корените от джинджифил подпомагат храносмилането, като насърчават преминаването на газове и следователно намаляват подуването. Ето защо трябва да прибягвате до това домашно лекарство, ако имате стомашно разстройство.

Ако тези домашни средства не помогнат във вашия случай срещу болки в стомаха и се добавят симптоми като повръщане, трябва незабавно да се консултирате с лекар, тъй като причината за силна болка в стомаха може да бъде и сериозно заболяване.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо много хора пият чай от джинджифил на гладно?

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com