7 напитки, които могат да улеснят храносмилането

2947
7 напитки, които могат да улеснят храносмилането
Снимка: iStock

Чувствате се подути след вкусно ястие или имате проблем с тоалетната? Подобни проблеми с корема могат да бъдат едни от най-неприятните, когато се опитвате да се справите с ежедневието си, а начинът ви на хранене може да окаже пряко влияние върху здравето на храносмилателната система. Всъщност има специфични напитки, които могат да облекчат храносмилането при възникване на проблеми.

Според експерти подуването на корема се причинява от излишни газове, които обикновено произтичат от проблем с храносмилането. Например това може да е непоносимост към храни или алергия, проблеми, свързани с менструалния цикъл, или фактът, че се храните твърде бързо. Други примери за досадни проблеми с храносмилането са диария, гадене и спазми. Когато се появят тези проблеми с храносмилането, естествено е да искате да намерите облекчение възможно най-бързо и точно тук могат да помогнат някои напитки. Но преди да си налеете някакво облекчение, направете кратка разходка. Изследванията показват, че ходенето след хранене ускорява изпразването на стомаха, но алкохолните дижестиви или еспресото след хранене не го правят.

7 начина за подобряване функцията на храносмилателната система

1. Вода

Най-добрата напитка за храносмилането е добрата стара вода. Поддържането на хидратация и пиенето на достатъчно вода помага за разграждането на храната и ефективното ѝ придвижване през храносмилателната система, така че да можете да използвате редовно тоалетната. 

2. Кокосова вода

Ако страдате от диария, значи губите електролити. За да ги замените, пийте 100% чиста кокосова вода. Тя е по-добър заместител на електролитите, отколкото сладките, изкуствено оцветени спортни напитки. Това е и една от най-добрите лесни за усвояване напитки, която помага в борбата с подуването на корема, защото е пълна с естествени минерали като калий и магнезий, които се борят със задържането на вода.

3. Напитки с куркума

Напитките с куркума съдържат куркумин, който стимулира жлъчния мехур да произвежда жлъчка и може да помогне за подобряване на храносмилането. Силните противовъзпалителни способности на куркумата могат да се борят с възпаленията в лигавицата на червата и в целия организъм. 

Учени разбраха как влияе кафето на храносмилането

4. Чай от копър

Копърът, който наподобява анасон по вкус, се използва като лечебен чай от векове. Всъщност проучванията показват, че ароматното растение е полезно за облекчаване на храносмилателни и стомашно-чревни разстройства. Копърът може да помогне за облекчаване на запек и други храносмилателни проблеми, които причиняват газове, както и да поддържа правилното движение на нещата в храносмилателната система.

5. Сок от сини сливи

"За справяне със запека съветвам пациентите си да приемат сок от сини сливи, защото той има лек слабителен ефект, главно поради високото съдържание на сорбитол. Сорбитолът е естествен захарен алкохол, който има слабително действие и съдържа неразтворими фибри, които помагат за раздвижването на храносмилателния тракт. 

Това са най-полезните напитки за стомаха

6. Чай от джинджифил

Пресният джинджифил съдържа противовъзпалително и антиоксидантно съединение, наречено гингерол, което може да подобри забавената храносмилателна подвижност и да ускори процеса на усвояване в тънките черва. Домашно приготвеният чай от джинджифил е чудесна алтернатива без захар на джинджифиловата бира или бутилираните напитки, които могат да съдържат добавени захари. Освен това чаят от джинджифил съдържа съединения, които помагат за отпускане на храносмилателните мускули, което позволява на храната, течностите или газовете да преминат по-бързо. Чаят от мента също осигурява подобни ползи. Той може да успокои разстроения стомах или да помогне за храносмилането, като отпуска стомашните мускули и позволява подобрен поток на жлъчните киселини за смилане на мазнините.

Кои са най-подходящите храни за вечеря след 50-годишна възраст?

7. Сок от алое вера

Друга успокояваща стомаха напитка е сокът от алое вера, който можете да купите в магазина или да си направите пресен от растението алое вера. Алое вера съдържа голям брой антиоксиданти и може да помогне за ускоряване на чревната моторика, което може да намали запека. То също така успокоява червата и може да намали чревното възпаление, като по този начин потенциално подпомага симптомите на подуване на корема.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com