7 потенциални ползи за здравето от зеления фасул

2797
7 потенциални ползи за здравето от зеления фасул
Снимка: pixabay.com

Независимо дали поддържа костите ви здрави или храносмилателната ви система работи гладко, открийте многото възможни предимства на този скромен зеленчук.

Въпреки че зелените зеленчуци като къдраво зеле, спанак и броколи получават много шум в разговорите за здравословни храни, зеленият фасул, за който се говори по-малко, също е хранителна звезда. Зеленият фасул съдържа тонове хранителни вещества в малък брой калории. Яденето на разнообразни богати на хранителни вещества храни като зелен фасул улеснява получаването на всички хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае за оптимално здраве.

Ако не можете да се сдобиете с пресен зелен фасул, не се притеснявайте. Той е също толкова здравословен и замразен, колкото и пресен, стига да не го преварявате, което може да унищожи някои от полезните му хранителни вещества.

Включването му в ястията ви също е лесно. Можете да го добавите към супа, да го изпечете на тиган със зехтин или да го използвате, за  салата от зелен фасул. Това е един зеленчук, който наистина можете да използвате по толкова много начини и да бъдете креативни.

Ето и  седемте най-добри предимства на зеления фасул и защо трябва да го добавите към следващото си хранене.

1. Зеленият фасул може да ви помогне да поддържате костите си здрави

Зеленият фасул може да ви помогне да поддържате костите си здрави. По-конкретно, те са отличен източник на витамин К и този витамин действа, като помага да се направят протеините, необходими за изграждането на костите.

Едно проучване установи, че диета, богата на витамин К, е свързана с по-добра физическа функция и по-нисък риск от наранявания (като фрактури на бедрото) от падания при по-възрастни жени. Междувременно калцият, който се намира в зеления фасул, е от съществено значение за костите.

Рецепта за зелен фасул от тефтера на баба

2. Витамин С в зеления фасул може да подпомогне имунната ви система

Храненето на диета, пълна със зеленчуци и плодове, богати на витамин С, е един от ключовите начини да поддържате имунната си система да функционира по най-добрия начин. А зеленият фасул е добър източник на витамин С. Витамин С е антиоксидант, който подпомага поддържането на имунното здраве, производството на колаген и усвояването на нехемово желязо. Нехемовото желязо е желязото на растителна основа, което съдържа зеленият фасул.

Докато витамин С може да не ви предпази от обикновена настинка, минал преглед на изследвания показва, че постоянното ядене на много храни, богати на витамин С (поне 200 милиграма на ден), може да намали тежестта и продължителността на симптомите на настинка за някои хора. Също така, един мета-анализ установи, че има 8% намаление на времето, прекарано в интензивното отделение за тези хора, на които е дадена добавка с витамин С.

3. Зеленият фасул може да ви помогне да сте сити

Фибрите осигуряват обем, за да допринесат за чувството на ситост, и отнемат повече време за смилане от храни с ниско съдържание на фибри. Плюс това, храните с високо съдържание на фибри като зелен фасул обикновено са с по-ниско съдържание на калории от тези без фибри. По този начин диетата с високо съдържание на фибри също може потенциално да допринесе за загуба на тегло.

Фибрите имат и други ползи за здравето. Диетичните фибри могат да помогнат за намаляване на холестерола в кръвта и кръвната захар, както и да поддържат гладкото функциониране на храносмилателния ви тракт.

4. Зеленият фасул съдържа минерали и други хранителни вещества, които могат да помогнат на сърцето

Тези полезни за вас фибри, които зеленият фасул съдържа, осигуряват полезни за сърцето предимства като понижаване на нивата на триглицеридите и холестерола. Но тези малки зелени динамо също съдържат полезни за сърцето витамини и минерали, като калий. Калият помага за намаляване на кръвното ви налягане. Едно проучване установи, че има връзка между диета с високо съдържание на калий и по-ниско кръвно налягане конкретно при жените. Тези открития също предполагат, че диета, богата на калий, може да помогне за намаляване на отрицателните ефекти от диета с високо съдържание на натрий.

5. Фитонутриентите в зеления фасул са антиоксиданти

Вероятно сте чували модната дума за храненето „фитонутриенти“ да се използва и преди и има основателна причина хората да говорят за тях. Фитонутриентите могат да намалят шансовете ви за развитие на редица различни заболявания, като артрит, диабет, рак, болест на Алцхаймер и сърдечно-съдови заболявания, според един преглед. Тези автори отбелязват, че зеленият фасул съдържа редица фитонутриенти, като феноли, каротеноиди и флавоноиди, които действат като антиоксиданти (и противовъзпалителни помощници) в тялото.

6. Зеленият фасул може да помогне на чревния ви микробиом

Фибрите в зеления фасул помагат на вашата система да работи гладко, да, но храносмилателните ползи от зеления фасул не свършват дотук. Фибрите в зеления фасул също могат да бъдат от полза за микробиома на червата ви, който се състои от малки организми, които ви помагат да смилате храната и да приемате хранителни вещества. Фибрите допринасят за добрите бактерии в нашите черва и оптимизират здравето на храносмилането. По-специално, микроорганизмите "ядат" фибрите, допринасяйки за тяхното разпространение.

Например, едно проучване установи, че диета с високо съдържание на фибри може да увеличи разнообразието на червата. Това е важно, тъй като разнообразните черва са ключов фактор за цялостното здраве на човек, според изследователите.

Освен това зеленият фасул съдържа пектин, отбелязва клиниката в Кливланд. Това гелообразно нишесте, което е специфичен вид фибри, казват те, помага за поддържането на лигавицата на клетките в червата ви, намалява шансовете за развитие на бактериални инфекции и насърчава важното разнообразие на вашите чревни бактерии.

Зелен фасул от тефтера на баба

7. Зеленият фасул може да ви помогне да се почувствате по-енергични

Измисленият герой Попай яде своя спанак за допълнителна енергия и сила. И зеленият фасул, подобно на спанака, съдържа винаги важния минерал желязо, който е ключов за предотвратяване на умората. Желязото е съществена част от хемоглобина, който пренася кислород до мускулите  и е протеин, намиращ се във вашите червени кръвни клетки.

Едно проучване установи, че ниска доза добавки с желязо може да помогне с умората. Въпреки че зеленият фасул ще осигури само част от нуждите ви от желязо за деня, вие все още можете да задоволите останалата част от дневните си нужди чрез храна и пропуснете добавката.

Освен това зеленият фасул може да ви помогне да постигнете дневните си цели за протеини (те съдържат около 2 г на чаша сурови зеленчуци). Често забравяме, че зеленчуците наистина съдържат някои растителни протеини. Те съдържат въглехидрати (около 7 г) на чаша сурови, и двата „макронутриента“ могат да ви помогнат да осигурите енергия за деня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com