7 съвета за добро здраве

6317
7 съвета за добро здраве
Снимка: iStock

Ваксинациите, лекарствата и правилното хранене, разбира се, помагат за подобряване на здравето. Понякога обаче простите на пръв поглед неща могат да подобрят благосъстоянието ви. Разкриваме няколко съвета, които ще ви помогнат да сте винаги здрави и щастливи. Ето кои са те: 

Четете повече книги

Смята се, че четенето на хартиени (това си струва да се подчертае) източници помага за справяне с депресията и подобрява комуникативните умения. Също така си струва да се отбележи, че за положителен ефект трябва да четете текстове, които ви харесват, така че силно социалните и политически вестници и списания най-вероятно не са подходящи. Но класическата литература или последният брой на любимото ви списание са чудесен избор.

10 начина за подобряване на здравето след 65 години

Яжте бавно

Диетолозите са единодушни, че наднорменото тегло често се свързва не толкова с факта, че хората ядат много, а с факта, че ядат бързо, докато дъвчат храната лошо. Доказано е, че тези, които ядат твърде бързо, са склонни към преяждане. Това се случва, защото тялото няма време да разбере, че е нахранено и сигналът за насищане идва твърде късно.

Медитирайте в тишина

Лекарите отдавна са казали, че медитацията е полезна не само за йогите и привържениците на източните практики, но дори и за най-обикновените офис служители. Проучване, проведено в Харвардския университет, доказва, че ежедневната тридесетминутна медитация гарантирано намалява вероятността от развитие на хроничен стрес, подобрява емоционалното състояние и има положителен ефект не само върху психологическото, но и физическото здраве на човека.

Погрижете се за хардуера

Желязото играе важна роля за поддържане на нормалното функциониране на тялото. Умора, загуба на апетит, затруднена концентрация – това са само част от проблемите, с които се сблъсква човек с дефицит на желязо в организма. Освен това желязото подпомага стабилния метаболизъм и транспортира кислород от белите дробове до клетките, така че неговият дефицит може да допринесе и за наднормено тегло.

7 прости навика за подобряване на менталното здраве

Изключете телефона си

Да, знаем, че съветът не е най-новият и оригинален, но е може би един от най-важните. Смартфоните не са точно опасни, но изключително противоречиви. Редовната им продължителна употреба може да доведе до последствия като повишено очно налягане, спазми на очните мускули, стрес, както и развитие на болка във врата и раменете и мигрена поради честото накланяне на главата надолу.

Ходете по 21 минути на ден

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията установиха, че човек на възраст между 18 и 34 години се нуждае от поне 150 минути аеробна активност на седмица, за да поддържа добро здраве. Ако не можете да отделите два часа и половина за упражнения наведнъж, разпределете това време по равно за всеки ден от седмицата. Това прави 21 минути на ден. Съгласете се, че можете да прекарате толкова много време на разходка сред природата.

Не стойте вкъщи

Или по-точно прекарвайте повече време навън. Този съвет е особено актуален с настъпването на зимата, когато свеждаме разходките до минимум заради лошото време и нежеланието да се сблъскаме със суровата и кишава реалност. Както знаете, хората се нуждаят от витамин D, а той може да се произвежда най-добре когато сме на открито. Освен това, ако разходките са заобиколени от дива (или поне паркова) природа, ще получите гарантирани бонуси като подобрени различни мозъчни функции и облекчаване на стреса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Рецепта: Хавайски бананов хляб с ананас, кокос и ядки

Зодиите, които имат проблем с обвързването

Кои са 10-те най-добри храни и напитки за възстановяване на мускулите?

Зодиите, известни със своя страстен любовен живот

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 15 юни /валутен калкулатор/

Знаете ли как точно влияе алкохолът на простатата?

Какво да правите, ако клепачите ви се подуят под или над очите?

Какво да правите, ако си изкълчите крака?

Неочевидни признаци на предозиране с витамин D - много е трудно да се разпознае

Какво да правим, ако хемоглобинът е повишен: прости съвети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com