7-те най-добри естествени мускулни релаксатори

8609
7-те най-добри естествени мускулни релаксатори
Снимка: iStock

Чувствали ли сте някога неволно стягане, твърдост или издуване на мускул? Това се нарича мускулен спазъм. Този тип спазми може да се случи на всеки по различни причини и в много части на тялото ви.

Спазмите са често срещани в корема, ръцете и краката. Можете също така да ги усетите в прасците, подколенните сухожилия и квадрицепсите и по протежение на гръдния кош. Много случаи на прости мускулни спазми са причинени от тежки упражнения и интензивен спорт. Търпението, почивката, лекото разтягане и масажирането на мускулите могат да помогнат за облекчаване на болката.

Хората с остра болка във врата и гърба често страдат от мускулни спазми. Бременните жени също са склонни към мускулни спазми поради внезапното увеличаване на теглото. Жените в менструация изпитват мускулни крампи поради контракции на матката, въпреки че силата на болката варира в зависимост от човека. Мускулните спазми са често срещан страничен ефект от хронични заболявания като множествена склероза и мускулна дистрофия.

Въпреки че мускулните спазми могат да бъдат болезнени, облекчението е налично с тези седем естествени мускулни релаксанти.

1. Лайка

Лайката е древна билка, която се използва за лечение на различни заболявания, включително мускулни спазми. Съдържа 36 флавоноида, които са съединения с противовъзпалителни свойства. Можете да масажирате етерично масло от лайка върху засегнатите мускули, за да облекчите спазмите. Чаят от лайка също може да помогне за отпускане на възпалените мускули.

Билката, която успокоява нервите и премахва безсънието

2. Сок от череши

Сокът от череши може да помогне в борбата с възпалението и мускулните болки, които са толкова често срещани при бегачите. Проучвания на разкриват, че пиенето на тръпчив сок от череши може да намали болката след бягане. Антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на плода спомагат за естественото отпускане на мускулите.

3. Смути от боровинки

Друг сладък и естествен начин да отпуснете мускулите си е като ядете боровинки. Скорошно проучване предполага, че приемът на смути от боровинки преди и след тренировка може да помогне за ускоряване на възстановяването от мускулни увреждания. Боровинките имат антиоксидантни свойства и е доказано, че намаляват оксидативния стрес и възпалението.

Лекар разкри по колко боровинки трябва да се ядат на ден

4. Кайенски пипер

Капсаицинът, вещество, което се намира в лютия червен пипер, е естествен мускулен релаксант, който често се препоръчва на хора, които живеят с фибромиалгия и ревматоиден артрит. Може да се добавя към храна или да се приеме под формата на капсули и като крем. Когато се използва като крем, можете да го прилагате върху области, засегнати от мускулни спазми.

5. Витамин D

Хората, които имат редовни мускулни болки или спазми, може да имат дефицит на витамин D. Този витамин се предлага в много форми, включително течности, таблетки и капсули. Можете също да го получите в храни като яйца, риба и обогатено мляко. Редовното излагане на слънчева светлина е друг начин за получаване на витамин D.

6. Магнезий

Магнезият е жизненоважен, тъй като поддържа нормалната мускулна и нервна функция. Въпреки че е рядко, ранните симптоми при хора с дефицит на този минерал включват мускулна болка. Този минерал се намира най-вече в храни като банани, бадеми, бобови растения и кафяв ориз. Предлага се и като добавка.

7. Почивайте

Може би най-добрият и естествен начин да отпуснете мускулите си е почивката. Уверете се, че спите достатъчно, пийте много течности и се опитайте да не преуморявате засегнатия мускул. Използването на топлинни подложки или компреси с лед върху мускулите може да осигури незабавно облекчение. Понякога мускулните спазми се дължат на свръхстимулирани мускули и ледът може да помогне за успокояване на предаването на импулси от мозъка към свръхактивния мускул.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com