8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

5425
8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си
Снимка: iStock

Обмяната на веществата е начинът, по който хранителните вещества непрекъснато се подават на организма, за да поддържат енергията и жизнеността му. Много пъти сме чували, че хората, които не спортуват и ядат много, не пълнеят, защото имат добър метаболизъм

Бавният метаболизъм означава, че тялото събира в джобовете си всичко, което може. Но този проблем може да бъде решен. По ирония на съдбата с помощта на храната (да, спортът също помага).

Ягоди

Различните горски плодове са не само вкусни, но и здравословни. Те са богати на антиоксиданти и фибри. Първите са отговорни, наред с други неща, за нашата младост, а вторите - за здравословното храносмилане. Голям плюс е, че с ягодите можете да приготвяте много вкусни десерти и напитки, особено любимите на всички смутита.

Ежедневните навици, които могат да забавят метаболизма ви

Авокадо

Любим на диетолозите, не зеленчук, както мнозина смятат, а плод от гледна точка на биолозите. Авокадото е вкусно, здравословно и съдържа всички девет незаменими за човека аминокиселини! И колко много неща можете да приготвите с него!

Понякога в магазините трудно се намира зряло авокадо, затова след като го купите, го поставете да узрее на стайна температура. След една седмица то ще е готово, ще стане меко и невероятно вкусно.

Сьомга

Сьомгата не само подобрява обмяната на веществата, но и придава здравословен блясък на кожата ви. Съдържа и омега-3 мастни киселини, които помагат за запазване на младостта и здравето на сърцето. 

Как да се справим с бавния метаболизъм?

Спанак

Спанакът е с високо съдържание на витамин В, който не само стимулира метаболизма, но и повишава мускулната функция. Богат е на естествени фибри, които също подпомагат храносмилането. 

Говеждо месо

Консумирането на богати на протеини храни, като например говежди пържоли, е един от най-добрите начини да ускорите метаболизма си. 

Люти чушки

Всеки знае за ползите от лютите чушки за здравето. Те не само ускоряват метаболизма, но и потискат апетита. Лютите чушки помагат да се разхладите, когато е горещо: те карат тялото ви да се поти, така че се чувствате по-хладни. Но бъдете внимателни с тях: прекаляването, без да хапнете или пийнете, може лесно да ви докара гастрит.

Какво е бърз метаболизъм

Аспержи

Витамини, микроелементи, много фибри, почти никакви калории - само 21 на 100 грама - всичко това са аспержите. Те действат едновременно като антиоксидант и ускорител на метаболизма. Освен това се приготвят лесно, бързо и приятно 

Яйца

Западни експерти провеждат проучване сред жени с наднормено тегло. В продължение на два месеца момичетата ядат две варени яйца за закуска вместо печени изделия. В резултат на проучването 83% от "тестовите субекти" губят няколко нежелани сантиметра в областта на талията.

Между другото, не само храната влияе на метаболизма ви. Трябва да следим и колко пием - течностите трябва да постъпват в организма равномерно през целия ден, около два литра чиста вода на ден. Силовите тренировки са важни: колкото повече мускули има в тялото, толкова по-бърз е метаболизмът, защото мускулите дори в покой изгарят много калории.

Не забравяйте да спите достатъчно, за да не изпитвате желание за сладкиши или безразборно да похапвате през деня. В допълнение към основните храни трябва да включите в диетата си колкото се може повече зеленина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com