8 храни с изненадващо кратък живот, дори и в хладилник

4223
8 храни с изненадващо кратък живот, дори и в хладилник
Снимка: iStock/Guliver

1/ Къпни

На първо място са органичните къпини. Тъй като органичните къпини не се третират с пестициди или инсектициди, тънката им кора и високото съдържание на вода ги правят силно податливи на растеж на бактерии.

За да убиете остатъчните бактерии, измийте къпините с оцет и вода. Използвайте торбичка за консервиране, за да удължите срока на годност на горските плодове и ги съхранявайте в чекмеджето на хладилника.

2/ Нарязани деликатеси

Оказва се, че имате само няколко дни, за да погълнете деликатесни меса, така че запазете тези сандвичи за децата си и за себе си. Месото за деликатеси, нарязано за вас прясно в магазина, издържа от три до пет дни в хладилника, но опакованото в търговската мрежа месо за деликатеси е от пет до седем дни. И двете са доста кратки.

Ако знаете, че няма да изразходвате цялото си деликатесно месо в този период от време, можете да го замразите. По този начин не се разваля и оставате в безопасност.

Рецептата за големи и сладки къпини

3/ Нарязана диня

Ключът към удължаването на живота на динята е да не я режете, докато не сте готови да я изядете през следващите няколко дни. В цялата си форма динята има дълъг живот в хладилника, но веднъж нарязана е много нетрайна. Веднъж нарязана, водата се губи от плътта и губи сладкия си вкус.

За цялата зряла диня можете да я съхранявате до няколко седмици и за да запазите вкуса на нарязаните парчета, съхранявайте ги в херметически затворен съд и яжте плодовете след три до пет дни.

4/ Кейл

Стръковете кейл ще издържат около три дни в хладилника. Тя препоръчва да ги поставите в чаша вода, за да останат свежи. Обикновеният човек държи зеле в торбата с продукти и го хвърля в чекмеджето за зеленчуци. Тук започва да увяхва и омеква, защото му липсва достатъчно влага.

5/ Сготвен ориз

Консумирайте ориза бързо, в рамките на един до два дни след готвене, което е по-кратко от препоръчаните от правителството четири до шест дни. Това се дължи на спората, наречена Bacillus cereus, бактерия, която причинява стомашно-чревни заболявания. Спората е устойчива на топлина и не умира при готвене, но може да произведе бактерии, докато се охлажда.

6/ Маруля

Марулята има висока водна активност, което по същество е съотношението на налягането на парите в храната към налягането на парите на чистата вода. Колкото по-високо е съотношението, толкова по-голям е шансът водата да напусне клетките на храната и да влезе в клетките на бактериите.

Марулята обаче може да издържи до 30 дни. Остава само да увиете листата във фолио. Водната активност на марулята може да бъде намалена и чрез поставяне на хартиени кърпи в торба или контейнер. По този начин хартиените кърпи абсорбират загубата на вода от листата на марулята.

8 здравословни алтернативи на белия ориз

7/ Твърдо сварени яйца

Въпреки че не е нужно да се притеснявате за несготвените яйца, твърдо сварените трябва да се консумират една седмица след съхранение в хладилника. Твърдо сварените яйца могат да съдържат бактерии като салмонела или листерия, ако яйцето не е сварено напълно (мислете за течен жълтък или белтък) и тъй като бактериите могат да живеят и върху черупката, препоръчва се да изхвърлите яйцата с напукани черупки преди консумация. Яйцата трябва да се съхраняват около 40 градуса или по-ниска, за да се считат за безопасни от растеж на бактерии.

8/ Рибни консерви

И накрая, неотворена консерва риба тон или риба има доста дълъг срок на годност, но отворената консерва е различна история. След като отворите консервата, излагате рибата на въздух, бактерии и ензимни реакции, така че срокът на годност значително намалява до само няколко дни. Всеки консервиран продукт или буркан като сос за паста има съкратен срок на годност след отваряне по същите причини, въпреки че срокът на годност може да варира в зависимост от киселинността на продукта. Например храните, съхранявани в оцет, имат няколко дни повече от тези, които могат да се съхраняват в масло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

5 ползи за здравето на маслото от карамфил

Идва лято и искаме да отслабнем бързо: В никакъв случай НЕ правете това - води до проблеми!

Сезонът на кърлежите е в разгара си: Ето как да се предпазим

Вредно ли е овесеното мляко? Ето какво казват диетолозите

Чувствате ли, че животът ви тече твърде бързо? Ето един начин да забавите времето.

Лесен трик, с който прането ще изсъхне само за няколко часа

Къде е най-доброто място за съхранение на лекарства у дома?

Какво ще се случи с тялото ни, ако ядем по едно помело на ден?

Трябва да ги ядете: 9 храни, които са богати на фибри

Сложете брашното в камерата и ще се справите с този често срещан проблем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com