Ако едно куче е отровено, то проявява следните симптоми

63997
Ако едно куче е отровено, то проявява следните симптоми
Снимка: iStock

Всеки собственик на куче вероятно е забелязвал, че неговият четириног приятел обича да ближе необичайни предмети. Това е така, защото кучетата използват активно небцето си, за да изследват и опознават околния свят.

Проблем се появява, когато се окаже, че този „неизследван свят“ носи опасност за здравето. В такива моменти трябва да умеете да разпознаете у кучето признаците на отравяне.

Ето какво казва ветеринарната лекарка д-р Лариса Зейбът

Когато говорим за отрова, много хора си представят някаква форма на гранули. Но опасни съставки присъстват също в продукти и предмети от нашето ежедневие. Отровни вещества са широко използвани при контрола върху вредители и плевели сред полезните растения, в материали за почистване и хигиена, при консервиращо запазване на строителни материали и храни. Всяко химическо вещество, което може да увреди функциите на един организъм, може да се счита за отрова - особено тези, които са корозивни, канцерогенни и замърсяващи.

През зимата внимавайте за тези болести при вашето куче!

Поради това причина не бива да оставяте кучето самичко извън жилището, нито да позволявате непознати да получат достъп до него. В крайна сметка никога не се знае кога някой - умишлено или случайно, ще подхвърли отрова на животното. Но, противно на това, което мнозина мислят, не тази е основната причина за отравяне сред кучетата.

Обикновено те влизат в контакт с такива вещества поради невнимание от страна на техните стопани. Тъй като са любопитни, кучетата в крайна сметка вдишват или дори ядат вредни продукти.

Ето 4 групи често срещани продукти на закрито, с които трябва да бъдете изключително внимателни.

Почистващи препарати

Дръжте белина, дезинфектанти, спиртни вещества и други подобни винаги извън обсега на домашния любимец. Избягвайте разпространението на такива почистващи продукти в околната среда.

Кога се храни кучето - преди или след разходка?

Лекарства

Всички лекарства за човешка употреба трябва да се съхраняват на място, недостъпно за кучета. Бъдете особено наясно с използването на инсектициди, репеленти и други препарати, които се прилагат директно в жилището. За да избегнете проблеми, винаги предпочитайте такива, които са подходящи и за ветеринарна употреба.

Растения

Някои обикновени стайни растения са много токсични за кучета – като например антуриум, дифенбахия, алое вера, азалия. Преди да купите ново растение за дома си, опитайте се да разберете дали то е вредно за здравето на вашия опашат приятел и ако е така, винаги се старайте да го държите на високи места, до които той няма достъп.

Храни

Някои храни, които са обичайни и много вкусни за нас, хората, са крайно вредни за кучетата и може да причинят отравяне. Сред най-известните са: чесън, лук, шоколад, авокадо, грозде и карамбола.

Най-дружелюбните към човека породи кучета

Симптоми на отровено куче

Ако домашният любимец е погълнал някакво отровно вещество, колкото по-скоро действате, толкова по-добре ще протече възстановяването му. Ето защо е важно да разпознаете симптомите на отравяне, като: повръщане, липса на апетит, диария, прекомерно слюноотделяне, изтощение, нарушение на координацията, трудно дишане. В случай на съмнение, не губете време! Заведете животното възможно най-скоро в спешна ветеринарна клиника, особено, ако е малко кученце.

Възстановяване на отровено куче: какво да правя?

Когато подозирате, че вашето куче е погълнало вредно вещество, важно е да се опитате бързо да откриете каква е възможната причина за отравянето. Това е така, защото лечението варира в зависимост от причините за отравяне. В този смисъл си струва да се отбележи, че никога не трябва да се опитвате да предизвикате домашния любимец да повърне у дома, без да знаете какво го е отровило. Ако кучето е погълнало вещество, което причинява увреждане на хранопровода, предизвикването на повръщане може да влоши състоянието. Вместо това незабавно отидете до най-близката ветеринарна клиника за спешна помощ.

Внимание! Статията е само за информация. Съветвайте се с ветеринарен специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com