Ако правите тези неща, това е знак, че сте зависими от алкохола

10252
Ако правите тези неща, това е знак, че сте зависими от алкохола
Снимка: Pixabay.com

Сред принципите на здравословния начин на живот, наред с балансираното хранене и физическата активност, доста неохотно включваме ограничаването на консумацията на алкохол
Това е така, защото нерядко възприемаме алкохола като начин за справяне със стреса и неразделна част от забавлението, забравяйки вредните му ефекти върху организма. Хората, които са намалили консумацията на алкохол или са се сбогували с него напълно, забелязват много положителни промени. Как да спрете да пиете алкохол, вървейки по техните стъпки? Откъде да започнете? Ето някои начини.

Отказване от алкохола - защо това е добро решение?

Експертите не се съмняват, че отказът от консумацията на алкохол е най-доброто нещо, което можете да направите за здравето си. Всъщност според Световната здравна организация (СЗО) не съществува безопасна доза алкохол. 
Дори малки дози, консумирани редовно, носят сериозни рискове за здравето. Алкохолът има разрушително въздействие върху мозъка, черния дроб, стомаха или сърцето, наред с други неща. 

Хората, които консумират алкохол от време на време, смятат, че е по-лесно да се откажат от него. Хората, които пият бира или вино няколко пъти седмично, имат по-голям проблем. В името на здравето си обаче те трябва значително да намалят приема на алкохол. 

Склонни ли сте към алкохолизъм, проверете!

Първи стъпки

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е запасът от алкохол, който имате у дома. Добра идея е да дадете алкохола, който ви е останал след парти, например, на някой друг. 
Ако имате няколко бутилки вино в бара у дома, е трудно да не се изкушите. Заменете алкохолните напитки с безалкохолни варианти, които са в изобилие на пазара, например сокове. За разлика от алкохола, те ще осигурят на организма ви ценни съставки и ще ви дадат енергия. 
Добре е също така да определите лимит на количеството алкохол, което можете да изпиете вечер навън с приятели. Именно по време на тези излизания алкохолът се консумира най-често. 
Можете например да вземете със себе си определена сума пари, която сте предназначили за малко количество алкохол. С течение на времето ще откриете, че не се нуждаете от алкохол, за да се забавлявате добре.

Склонни ли сте към алкохолизъм - как да проверите?

Отказване от алкохола - мотивация и утвърждаване

Мотивацията е много важна при отказването от алкохола. Добре е да запишете причините, поради които искате да се откажете от тази зависимост. 

В по-трудни моменти можете да се върнете към тях и да си припомните защо това решение е толкова важно. Отнесете се сериозно към задачата и я изпълнете добре. Вместо общи твърдения като "Алкохолът е вреден", по-добре е да напишете "Грижа се за черния си дроб и искам да предотвратя алкохолното му увреждане". 
Повтарянето на положителни твърдения за постоянство в трезвеността, също действат добре при някои хора. Утвържденията трябва да се повтарят няколко или повече пъти на ден.

Симптоми на алкохолна зависимост

Горните съвети са насочени към хора, които консумират алкохол от време на време. В случай на хора, които са пристрастени към алкохола, първата стъпка винаги трябва да бъде посещение при специалист, който ще предложи подходящ метод на лечение. 

Първите симптоми на алкохолната зависимост включват липса на контрол върху количеството консумиран алкохол, тайно пиене, пиене без повод и често самотно, разкаяние след пиене, загуба на интереси и намаляване на контактите с роднини или, накрая, желание за алкохол.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com