Чистите дванадесет: 12 храни с ниско съдържание на пестициди

3472
Чистите дванадесет: 12 храни с ниско съдържание на пестициди
Снимка: iStock

Конвенционално отглежданите плодове и зеленчуци обикновено имат остатъци от пестициди – дори след като ги измиете и обелите.

Ето кои са и храните с най-ниско съдържание на пестициди:

1. Авокадо

Този здравословен, мазен плод отбеляза първо място за най-малко замърсен с пестициди продукт.

Имайте предвид, че храните се приготвят преди анализите, като например чрез измиване или обелване. Тъй като дебелата кожа на авокадото обикновено се обелва, повечето от пестицидите се отстраняват преди консумация.

Авокадото е богато на здравословни мононенаситени мазнини и е добър източник на фибри, фолат и витамини С и К.

2. Сладка царевица

По-малко от 2% от взетите проби от сладка царевица — включително царевица на кочани и замразени зърна — имат откриваеми остатъци от пестициди.

Най-малко 8% от сладката царевица - и по-голямата част от нишестената полска царевица, използвана в преработени храни - се отглежда от генетично модифицирани (GM) семена.

Ако се опитвате да избягвате ГМ храни и глифозат, купувайте продукти от органична царевица, които не е разрешено да бъдат генетично модифицирани или пръскани с глифозат.

3. Ананас

При тестове на 360 ананаса, 90% нямат откриваеми остатъци от пестициди - отчасти поради тяхната дебела, негодна за консумация кожа, която осигурява естествена защитна бариера.

Например пестициди от ананасови плантации в Коста Рика са замърсили питейната вода, убили са риба и са изложили рискове за здравето на фермерите.

Следователно органичният ананас — пресен, замразен или консервиран — може да си струва да се купува, за да се насърчат по-устойчиви методи на отглеждане.

4. Зеле

Около 86% от взетите проби от зеле не са имали откриваеми остатъци от пестициди и само 0,3% са показали повече от един вид пестициди.

Тъй като зелето произвежда съединения, наречени глюкозинолати, които възпират вредните насекоми, този кръстоцветен зеленчук изисква по-малко пръскане. Същите тези растителни съединения могат да помогнат за предотвратяване на рак.

Зелето също е с високо съдържание на витамини C и K, доставяйки съответно 54% и 85% от референтния дневен прием (RDI) на 1 чаша (89 грама) нарязани, сурови листа.

5. Лук

Остатъци от пестициди бяха открити върху по-малко от 10% от взетите проби от лук, които бяха анализирани след отстраняване на външните слоеве на кожата.

Въпреки това има други причини, поради които може да обмислите закупуването на органичен лук. В шестгодишно проучване органичният лук е с до 20% по-високо съдържание на флавоноли – съединения, които могат да защитят здравето на сърцето – в сравнение с конвенционално отглежданите

Това може да се дължи на факта, че земеделието без пестициди насърчава растенията да развиват свои собствени естествени защитни съединения — включително флавоноли — срещу насекоми и други вредители.

6. Замразен сладък грах

Около 80% от взетите проби от замразения сладък грах нямат откриваеми остатъци от пестициди.

Тези по-лоши резултати за грах се дължат отчасти на тестването на цялата шушулка — тъй като грахът често се яде с шушулката. От друга страна, сладкият грах беше тестван след обелване. Шушулката може да бъде директно изложена на пестициди и следователно е по-вероятно да бъде замърсена.

Кои са най-добрите зеленчуци за запек, според диетолози

Сладкият грах е добър източник на фибри и отличен източник на витамини А, С и К.

7. Папая

Около 80% от тестваните папая не са имали откриваеми остатъци от пестициди въз основа на анализ само на месестата част - не на кожата и семената. Кожата помага да се предпази плътта от пестициди.

Трябва да се отбележи, че по-голямата част от хавайските папая са генетично модифицирани, за да устоят на вирус, който може да унищожи реколтата. Ако предпочитате да избягвате ГМ храни, изберете органични.

Папаята е чудесен източник на витамин С, доставяйки 144% от RDI в 1 чаша (140 грама) на кубчета. Освен това е добър източник на фибри, витамин А и фолат.

8. Аспержи

Около 90% от изследваните аспержи не са имали откриваеми пестициди.

Имайте предвид, че аспержите са тествани, след като дървесните долни 2 инча (5 см) на копието бяха отстранени и ядливата част беше изплакната под чешмяна вода за 15–20 секунди, след което се отцеди.

Аспержите съдържат ензим, който може да помогне за разграждането на малатиона, пестицид, който обикновено се използва срещу бръмбари, които атакуват зеленчука. Тази характеристика може да намали остатъците от пестициди върху аспержите.

Този популярен зелен зеленчук също е добър източник на фибри, фолат и витамини А, С и К.

9. Манго

От 372 проби от манго, 78% не са имали никакви измерими остатъци от пестициди. Този тропически, сладък плод е тестван с кората след изплакване под чешмяна вода и отцеждане.

Тиабендазолът е най-често срещаният пестицид в замърсените манго. Този селскостопански химикал се счита за леко токсичен при високи дози, но остатъците, открити върху плодовете, са много ниски и доста под границата на EPA

Една чаша (165 грама) манго може да се похвали със 76% от RDI за витамин С и 25% от RDI за витамин А (бета-каротин), което придава на плътта ярко оранжев цвят.

10. Киви

Въпреки че можете да обелите мъхестата кожа на кивито, то е годно за консумация - да не говорим за добър източник на фибри. Следователно взетите проби от киви бяха изплакнати, но необелени.

При анализа 65% от кивито нямат откриваеми остатъци от пестициди. Сред тези с остатъци бяха отбелязани до шест различни пестицида. За разлика от това, ягодите - които държат място номер едно в Мръсната дузина - имаха остатъци от 10 различни пестицида.

Освен фибри, кивито е звезден източник на витамин С - доставя 177% от RDI само в един среден плод (76 грама).

11. Карфиол

Освен факта, че 50% от тествания карфиол не съдържат откриваеми остатъци от пестициди, нито един от тези с остатъци не съдържа повече от три различни пестицида.

Установено е, че пестицидът имидаклоприд замърсява 30% от пробите от карфиол. Въпреки че нивата на остатъци са доста под границата на EPA, заслужава да се отбележи, че имидаклоприд и подобни пестициди са свързани с намаляване на популациите на медоносни и диви пчели.

Тъй като една трета от глобалното снабдяване с храна зависи от опрашването от пчели и други насекоми, изборът на органичен карфиол може да помогне в подкрепа на екологичното земеделие.

Карфиолът е чудесен източник на витамин С, като съдържа 77% от RDI на 1 чаша (100 грама) сурови цветове.

Какво се случва с тялото ви, ако ядете карфиол

Освен това, карфиолът и другите кръстоцветни зеленчуци са богати на растителни съединения, които помагат за намаляване на възпалението и могат да намалят риска от рак и сърдечни заболявания.

12. Броколи

Броколите не се притесняват от толкова много вредители, колкото някои зеленчуци, защото излъчват същите възпиращи насекомите растителни съединения - глюкозинолати - като зелето. Повечето от пестицидите, прилагани върху броколите, убиват гъбички и плевели, а не насекоми.

Подобно на други кръстоцветни зеленчуци, броколите са богати на растителни съединения, които помагат за намаляване на възпалението и риска от рак. Освен това е с високо съдържание на витамин С и витамин К, като осигурява съответно 135% и 116% от RDI в 1 чаша (91 грама) сурови цветчета.

Можете допълнително да намалите експозицията си на пестициди, като изплакнете продуктите си под течаща вода за около 20 секунди, след което ги отцедите.

Все пак някои пестициди се абсорбират в плодовете и зеленчуците, така че не можете да премахнете напълно експозицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com