Диетолог: 8 изпитани начина да ускорите метаболизма си

8948
Диетолог: 8 изпитани начина да ускорите метаболизма си
Снимка: iStock

Метаболизмът, или обмяната на веществата, често се нарича бърз или бавен. Когато той е забавен, тялото изгаря по-малко калории, отколкото трябва, което води до натрупване на неизползвана енергия под формата на телесни мазнини.

Базисният метаболизъм се променя с възрастта. Той е най-висок през юношеството. След 21-годишна възраст обаче намаляването на ППМ достига 2% на всеки 10 години. Той намалява значително след 30-годишна възраст и най-драстично при по-възрастните хора.

Как можете да ускорите метаболизма си?

1. Закусвайте

След нощна почивка организмът ни се нуждае от солидна доза енергия, за да бъде събуден за деня. За да ускорите метаболизма си, изберете закуска, богата на сложни въглехидрати, като например пълнозърнест хляб с гарнитура от колбаси или млечни продукти, или овесени ядки с мляко. Те имат по-нисък гликемичен индекс и повишено съдържание на фибри, което ви кара да се чувствате сити за по-дълго време.

2. Не забравяйте протеините

Протеините в храната ускоряват метаболизма ни с 25%. Той е съставен от аминокиселини, които се усвояват по-трудно. За да бъде това условие изпълнено, те се нуждаят от доставка на енергия от мазнини и въглехидрати. 
Затова при консумирането на храната не забравяйте за продукти като птиче месо, колбаси, риба, извара, яйца, мляко и бобови култури. В същото време е добре да се помни, че постните продукти имат по-високо съдържание на протеини от останалите. Въпреки това не превишавайте дневната потребност от повече от 1 г белтъчини/кг телесно тегло.

5 храни, които рязко ускоряват метаболизма

3. Хранете се редовно и не преяждайте

Съставяйте храненията си по такъв начин, че да не преяждате наведнъж, а да задоволите глада си. Препоръчителните интервали между отделните хранения са 3-4 часа. По-добре е да се храните по-често, но с по-малки порция. Така ще поддържате висока скорост на метаболизма си.

4. Използвайте люти подправки

Чудесен начин да "забързате" метаболизма си е да добавяте люти подправки към храната си. Метаболизмът може да се ускори с до 23%. Сред подправките са чили, джинджифил, чесън, кимион, черен пипер, куркума, карамфил, майорана, лютива чубрица, плодове от хвойна и канела. 
Особено лютият червен пипер има специално съединение, наречено капсаицин, което стимулира организма да храносмила по-бързо. Освен това лютите подправки са признати за естествени горелки на мазнини.

5. Аеробни и силови тренировки

Аеробните упражнения, т.е. упражненията, които ускоряват дишането и сърдечния ритъм, са отличен начин за ускоряване на метаболизма. 
Те включват: кардио упражнения, колоездене, бягане и аеробика. Продължителността им трябва да бъде приблизително 40 минути, за да се постигне желаният ефект. От друга страна, след тренировка с тежести, например във фитнес залата, сме развили мускулна тъкан, която остава метаболитно активна през цялото време и дори по време на сън изгаряме повече калории в сравнение с това, ако не сме правили упражнения.

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

6. Пийте вода вместо сладки напитки

Изпиването на чаша студена вода с лимон на гладно ускорява метаболизма с до 30 %. Това е така, защото студената вода трябва да се затопли в организма. За целта тя се нуждае от енергия, която се съхранява в тялото ни. 
Пийте 1,5-2 литра негазирана вода вместо сладки напитки, които обичат да ферментират в червата и също са калорични.

7. Кафе и зелен чай

Както кафето, така и зеленият чай съдържат кофеин, който стимулира нервната система да отделя норепинефрин, който ускорява метаболизма. Освен това те са добри антиоксиданти, които забавят процесите на стареене в организма. Проучванията също така потвърждават, че зеленият чай насърчава загубата на тегло.

8 Фибри

Фибрите имат широк спектър от ползи за здравето. По отношение на увеличаването на скоростта на метаболизма, те ускоряват чревната перисталтика, като карат червата ни да работят по-ефективно. 
Освен това премахва неразградените остатъци от храна от организма, като увеличава честотата на изхожданията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 18 май /валутен калкулатор/

Ако сте стъпили на пирон: какви могат да бъдат последствията?

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

Мехурче на клепача: защо се получава и как да го премахнете

5 невидими симптома на стафилококова инфекция

Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com