Диетолог: „Лошите“ въглехидрати, които трябва да ядете, ако искате да отслабнете

3151
Диетолог: „Лошите“ въглехидрати, които трябва да ядете, ако искате да отслабнете
Снимка: Pixabay.com

Колкото и удовлетворяващо да е да хапнете една филия хляб, ако се опитвате да отслабнете, може би сте убедени, че трябва да живеете без него, за да постигнете здравословната си цел. Благодарение на тенденциите в диетите с ниско съдържание на въглехидрати и „експертите“ в социалните медии, които предоставят съвети за хранене, които не са основани на науката, хлябът получи лоша репутация, когато става въпрос за отслабване.

Сред морето от хлябове, пълнозърнестият хляб - категория, която включва хлябове, направени от 100% пълнозърнеста пшеница, както и такива, направени от други пълнозърнести храни е този, на който не само могат, но и трябва да се наслаждават тези, които се фокусират върху управлението здравословно тегло.

Ниско съдържание на мазнини срещу ниско съдържание на въглехидрати – кое е по-здравословно?

Защо въглехидратите могат да помогнат при загуба на тегло

Преди да се задълбочим точно в това защо едно засищащо парче пълнозърнест хляб може да бъде положително допълнение към здравословна и балансирана диета за отслабване, е изключително важно да разберем защо някои въглехидрати могат да помогнат при отслабване.

6 причини да ядете въглехидрати

  • Могат да помогнат да се чувствате сити за по-дълго

Някои въглехидрати могат да осигурят на тялото фибри вид въглехидрати, които човешкото тяло не може да разгради. Постоянният прием на фибри може не само да помогне за намаляване на риска от развитие на определени състояния, като диабет тип 2 и сърдечни заболявания, но също така може да помогне за насърчаване на ситостта.

По-конкретно, приемът на фибри може да забави изпразването на стомаха, да увеличи усещането за ситост и да повлияе положително на регулирането на апетита. Приемът на диетични фибри насърчава загубата на тегло сред възрастни с наднормено тегло или затлъстяване, които спазват диета с ограничен прием на калории според проучване.

  • Може да осигурят микронутриенти, които могат да подпомогнат загубата на тегло

Въглехидратите не са просто за зареждане на тялото ви с енергия. Те също могат да осигурят основни микроелементи, които могат да помогнат за загуба на тегло.

  • Могат да подпомогнат способността ви да тренирате ефективно

Вашето тяло използва въглехидрати като основен източник на енергия и поради това те могат да помогнат за подобряване на представянето при тренировка. Упражненията могат да помогнат за поддържане на загуба на тегло, особено сред тези с наднормено тегло или затлъстяване.

  • Колко въглехидрати трябва да ядете, за да изградите мускули

Има много „добри“ източници на въглехидрати, за които може би вече знаете, че поддържат контрол на теглото, включително плодове, зеленчуци и боб. Но някои въглехидрати, които може да изглеждат „лоши“, всъщност могат да ви помогнат да постигнете целите си за отслабване, стига да ядете подходящи порции като част от цялостна и балансирана диета. А най-добрият „лош“ въглехидрат за постигане на вашите цели за отслабване е универсалният, обилен и вкусен пълнозърнест хляб.

Лекар: Тези симптоми издават, че ядете твърде малко въглехидрати

Пшеничното зърно, което обикновено се използва за направата на много хлябове, съдържа три компонента - трици, ендосперм и зародиш. По време на процеса на рафиниране, използван за направата на бяло брашно за бял хляб, съдържащите фибри трици и зародишът, съдържащ антиоксидант, се отстраняват. Зърната, използвани за направата на пълнозърнест хляб, имат и трите компонента, което води до хляб, пълен с фибри, микроелементи и антиоксиданти.

Когато се наслаждавате на пълнозърнест хляб във вашата диета, ето причините, поради които той може да е от полза за целите ви за отслабване.

  • Може да помогне за намаляване на висцералните мазнини

Висцералната мазнина е друга дума за коремна мазнина. А наличието на твърде много висцерална мазнина е свързано с негативни резултати като сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

Може да помогне за насърчаване на ситостта

Чувството за глад малко след хранене не е нещо, което хората, които се опитват да отслабнат, искат да изпитат, тъй като този ефект не е невероятно благоприятен за отслабване.

  • Може да помогне на тялото ви да изгори калории

Пълнозърнестите храни, като пълнозърнестия хляб, съдържат растителни съединения, наречени полифеноли. Приемът на полифенол може да подобри разхода на енергия, подпомагайки загубата на тегло. Пълнозърнестите храни също осигуряват магнезий и цинк, които могат да подпомогнат растежа на чистата телесна маса и да намалят мастната маса.

Освен да се наслаждавате на пълнозърнест хляб, ето някои неща, които можете да направите, за да подкрепите целите си за отслабване:

  • Включете физическа активност в начина си на живот
  • Дайте приоритет на качествения и адекватен сън
  • Яжте голямо разнообразие от плодове и зеленчуци
  • Ограничете добавените захари и пържени храни във вашата диета

Въглехидратите не са враг, когато се опитвате да отслабнете. Разбира се, яденето на прекомерни количества добавена захар или рафинирани въглехидрати не е най-добрата практика за тези, които се опитват да отслабнат. Но ако сте любител на хляба, наслаждаването на сандвич, приготвен с две филийки пълнозърнест хляб няма да попречи на вашите цели за отслабване по никакъв начин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com