Диетолог посочи кой трябва да избягва да яде картофи и моркови

12202
Диетолог посочи кой трябва да избягва да яде картофи и моркови
Снимка: Couleur / Pixabay

Картофите и морковите са популярни и универсални зеленчуци, които се консумират от много хора по света. Въпреки това има някои хора, които може да се наложи да бъдат внимателни или да избягват консумацията на тези зеленчуци поради специфични здравословни състояния или диетични съображения. Ето някои групи хора, които трябва да внимават за приема на картофи и моркови:

Лица с диабет

Картофите и морковите са нишестени зеленчуци, които могат да предизвикат бързо повишаване на нивата на кръвната захар поради високото си съдържание на въглехидрати. Хората с диабет трябва да се съобразяват с приема на въглехидрати и да контролират порциите си, когато консумират тези зеленчуци. Изборът на алтернативи с по-ниско съдържание на въглехидрати може да е по-добър избор за тях.

Хора, спазващи нисковъглехидратна или кетогенна диета

Картофите и морковите са с относително високо съдържание на въглехидрати, което ги прави неподходящи за хора, спазващи нисковъглехидратна или кетогенна диета. Тези диети се основават на свеждане до минимум на приема на въглехидрати, за да се стимулира кетозата - метаболитно състояние, при което мазнините се използват за енергия. Изборът на нескорбялни зеленчуци с по-ниско съдържание на въглехидрати би бил по-подходящ за хора, подложени на такива диети.

Морковите: Изненадващо полезни и изключително нужни в менюто

Лица с бъбречни заболявания

Картофите и морковите съдържат умерени количества калий. Лицата с бъбречни заболявания може да се наложи да ограничат приема на калий, тъй като нарушената бъбречна функция може да доведе до натрупване на калий в кръвта. Поради това е препоръчително те да ограничат консумацията на тези зеленчуци или да се консултират с медицински специалист за индивидуални препоръки за хранене.

Хора със стомашно-чревни проблеми

Картофите и морковите са богати на фибри, което може да бъде проблем за хора с определени стомашно-чревни заболявания, като синдром на раздразненото черво (IBS) или възпалително заболяване на червата (IBD). Високото съдържание на фибри може да изостри симптоми като подуване на корема, газове или диария. Важно е хората с тези заболявания да следят реакцията си към тези зеленчуци и да коригират съответно приема им.

5-те огромни ползи от консумирането на МОРКОВИ

Лица с непоносимост към зеленчуци от семейство нощни

Някои хора могат да бъдат чувствителни или алергични към зеленчуци от семейство нощни, сред които са и картофите. Непоносимостта към нощните растения може да причини различни симптоми като храносмилателни смущения, болки в ставите или кожни обриви. Ако някой изпитва нежелани реакции след консумация на картофи или моркови, може да поиска да обмисли възможността за непоносимост към нощните растения и да потърси лекарски съвет.

Кърмачета и малки деца

Кърмачетата и малките деца имат чувствителна храносмилателна система, която може да не е готова да се справи с някои зеленчуци като картофи и моркови. Високото съдържание на фибри в тези зеленчуци може да е трудно за усвояване от малките деца, което води до храносмилателен дискомфорт или дори запек. Въвеждането на тези зеленчуци под формата на пюре или каша и постепенното увеличаване на количеството им може да помогне да се прецени поносимостта им.

Въпреки че картофите и морковите като цяло са здравословни и питателни, има определени групи хора, които трябва да бъдат предпазливи или да избягват консумацията им поради здравословни проблеми, ограничения в храненето или непоносимост. Винаги се препоръчва да се консултирате със здравен специалист или регистриран диетолог за индивидуален съвет, съобразен с индивидуалните нужди и обстоятелства.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 18 май /валутен калкулатор/

Ако сте стъпили на пирон: какви могат да бъдат последствията?

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

Мехурче на клепача: защо се получава и как да го премахнете

5 невидими симптома на стафилококова инфекция

Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com