Диетолог: Скумрията и херингата са най-полезните риби

11427
Диетолог: Скумрията и херингата са най-полезните риби
Снимка: iStock

Диетологът и нутрициолог Надежда Цапкина назова пред РИА Новости скумрията и херингата за най-полезните морски продукти. По думите ѝ рибите на северните морета са ценен лесноусвоим белтък, източник на витамин D, Омега-3 мастни киселини, а също антиоксиданти.

"Всичко това влияе благотворно на имунната система. Освен това, колкото по-малка е рибата, толкова по-малко се натрупват в нея токсини, които в повечето случаи могат да бъдат вредни за нашия организъм“, обяснява нутрициологът.

Според диетолога нутрициолог Надежда Цапкина пък идеалните продукти за закуска са яйцата и кравето масло.

Ето защо яйцата са една от най-полезните храни

Ежедневната човешка диета е трудно да си представим без яйца. Той е евтин, достъпен, вкусен и лесен за приготвяне. Най-често яйцата се ...

„В състава на яйцата влизат повече от 40 витамина – повечето витамини от групата В, А. Е, D, K, а също микро- и макроелементи, необходими за поддържане на здравето: магнезий, цинк, калий, калций, селен, мед, манган, желязо и т.н. В 100 грама яйца се съдържат 11-13 грама протеини. Както знаем, белтъчините са жизненонеобходими на нашия организъм в качеството им на строителен материал и преносител на полезни вещества до клетките“, разказва специалистът.

Тези есенни храни ще ви помогнат да отслабнете

„Маслото. Ако то е натурално, то то е суперхрана за нашия организъм. Масло е източник на витамини А, D, Е и К (тъй като това са мастноразтворими витамини, те най-добре се усвояват с мазнини), а също мастни киселини. Съчетанието на тези съставки отлично се използва в антивъзрастовата терапия, тъй като те забавят стареенето, помагат за регенерирането на клетките, което подобрява растежа на ноктите, косата, повишава еластичността на кожата“, добавя Цапкина.

Кокошият белтък се смята за най-лесноусвоимата от аминокиселините. Благодарение на това той изпълнява множество полезни функции: прави костите здрави, подобрява качеството на тъканта, снижава кръвното налягане. Освен това помага за отвеждането на излишния холестерол от организма и не му позволява да се натрупва. Редовната употреба на яйца помага едновременно да се увеличи мускулната маса и да се снижат мастните отлагания.

Учените разкриха най-ефективната диета за отслабване

Не изхвърляйте водата, в която сте варили яйцата

Варените яйца са универсално ястие, което може да се яде самостоятелно или да се добави като допълнение към зеленчуковите салати. Осве...

Витамин Е притежава антиоксидантни свойства и забавя процеса на стареене. Той влияе върху репродуктивната функция. Витамините от групата В влияят положително на нервната система, подобряват възприемането на информация, а също повишават имунитета.

Витамин А е необходим за здравето на очите и кожата; калий и магнезий помагат на сърцето да работи и снижават риска от заболявания, свързани с него. С това е свързано желязото, което отговаря за предаването на кислород по органите. Неговият недостиг се отразява много зле на целия организъм, затова яйцата са незаменим помощник в железния дефицит.

Съществува мнение, че яйцата, по-конкретно жълтъкът, допринася за увеличаването на холестерола, затова някои хора се опасяват да ги ядат. Но тези опасения са оправдани само при превишаване на оптималната норма: 3-4 яйца на седмица. В останалите случаи, ако не се престараваме, това е незаменим продукт за закуска.

Какво да ядем, за да противостоим на коронавируса

Натуралното краве масло е кладенец на мастноразтворими витамини и мастни киселини. Наситените киселини предизвикват опасения у хората, тъй като заради тях могат да възникнат проблеми със сърцето. Но благодарение на лесноусвоимите киселини нивото на добрия холестерол се повишава и се неутрализира лошият. Но във всеки случай не се препоръчва да се яде много масло.

Доказано е, че РИБАТА предпазва от това заболяване

Неписано правило е минимум веднъж в седмицата на трапезата си да поднасяме риба. Няма значение каква ще бъде тя и как сме решили да я п...

Сметановото масло играе немаловажна роля във формирането на клетките на тъканите и органите. Добро е за храносмилателния тракт, тъй като лекува малки рани в него и смазва стените за по-добро преминаване на храната. Витамините в състава на маслото допринасят за обновяването на клетките на кожата, заздравяват ноктите и косите. Също така подобряват работата на лигавицата.

Кога да ядем, за да отслабнем

В маслото присъства витамин D, който може да нормализира нивото на кръвната захар и да ускори обмяната на веществата. Този витамин е полезен за бременните жени: под неговото действие детето се формира правилно. Към полезните свойства на маслото може да се добави и народното приложение. Например заедно със захар то облекчава сухата кашлица и подпомага отхрачването. При простуда може да се смеси с лимон, за да се ликвидират първите симптоми.

Яйцата и маслото са незаменими полезни вещества и източник на енергия за закуска. Но е важно да се придържаме към нормата, за да не нанесем вреда на организма.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com