Диетолозите предупреждават - кой НЕ трябва да яде СПАНАК

37280
Диетолозите предупреждават - кой НЕ трябва да яде СПАНАК
Снимка: Pexels

Спанакът има много ползи и лечебни свойства, които го правят един от най-здравословните зеленчуци в света. Все пак проучванията единодушно показват, за някои хора е противопоказна консумацията му. Кой не трябва да яде спанак?

През последните години спанакът се превърна в основна съставка в модерните смутита, зеленчукови тарти и дори торти. Този зеленчук, пълен с витамини, има много почитатели, но за съжаление не всеки може да се възползва от неговите здравословни свойства. За какво трябва да внимаваме?

На какви съставки е богат спанакът?

Спанакът е истинска витаминозна бомба. Този зелен здравословен зеленчук съдържа много ценни хранителни вещества, витамини, както и бета-каротин и лутеин, които са много мощни антиоксиданти. Именно заради тях спанакът е в списъка с противоракови продукти и трябва да бъде включен в менюто на всеки здравословен човек.

Японски правила за здравословно хранене

Спанакът също така предпазва от атеросклероза, облекчава стреса, има успокояващи и антимигренозни свойства - благодарение на магнезия, който е ценен източник! Можем да намерим и витамини като А, Е, В6 и К, фолиева киселина, фосфор и калий.

Друг въпрос, който предизвиква много спорове, е количеството желязо в този зеленчук. Някои диетолози твърдят, че спанакът може успешно да замени месото, други посочват, че желязото от растенията е много по-слабо смилаемо и не е в състояние да замени, например, говеждо месо. 

Струва си обаче да припомним, че животинското желязо се усвоява несравнимо по-добре - от спанака сме в състояние да усвоим само 1/5 от този минерал в сравнение с количеството, усвоено от говеждо месо. Важно е и с какво консумираме спанака. За да усвоим колкото се може повече желязо и фолиева киселина от него, трябва да го ядем с определени продукти.

Какъв е най-добрият начин да ядете спанак и с какво да го комбинирате?

Можем да ядем спанак под всякаква форма – както суров, така и термично обработен. Той е добър източник на витамини и хранителни вещества. Диетолозите обаче твърдят, че той се усвоява най-добре, когато се прилага с мазнини.

8 съвета за здравословно хранене, когато вечеряте навън

Вегетарианците, веганите и тези, които се борят с анемия, трябва да помнят да консумират спанак с храни, богати на витамин С, като чушки, лимон, магданоз и червени боровинки. Страхотно решение е например смути, което ще включва банан, голяма шепа млади листа спанак, магданоз и лъжица лимонов сок. Такава силна напитка не само ви събужда сутрин, но е отличен и нискокалоричен източник на желязо и витамини.

Струва си да се помни, че самият спанак е с ниско съдържание на калории, но съдържа тилакоиди, тоест вещества, които повишават секрецията на хормоните на ситост. Те забавят процеса на изгаряне на мазнини, което ни кара да губим желанието си за закуски между храненията и дори за сладкиши и нездравословно бързо хранене. Ето защо хората, които спазват диета и щателно броят калориите, могат смело да посегнат към спанака.

Можете ли да ядете спанак всеки ден?

Въпреки че спанакът има много предимства, той има един недостатък, който кара много хора да се чудят дали могат да го ядат всеки ден. Този зеленчук е богат на оксалати, а това са съединения, които блокират усвояването на калция, което води до нарушаване на калциевия метаболизъм в организма, а оттам и до развитие на камъни в бъбреците. Затова спанакът трябва да се яде умерено – всеки ден трябва да ядем около 500 г зеленчуци и да избираме такива в различни цветове, защото всеки от тях отговаря за различни свойства. Диетата трябва преди всичко да бъде разнообразна.

Какво ще се случи с тялото ни, ако ядем по 1 краставица дневно

Кой не трябва да яде спанак?

Въпреки че спанакът се смята за витаминна бомба, има хора, които трябва да се откажат от него. Поради високото съдържание на оксалати, спанакът не трябва да се яде от хора, които страдат от:

- ревматични заболявания;
- артрит;
- камъни в бъбреците;
- подагра;
- хиперкиселинност

Спанакът също затруднява усвояването на йода, така че е по-добре хората с щитовидна жлеза или Хашимото да се откажат от него. Интересното е, че спанакът също е силен алерген и съдържа големи количества хистамин. Следователно зеленчукът може да причини кожни изригвания, наподобяващи алергични промени.

За какво помага спанакът? 

Той предпазва зрението и стомаха. Здравите хора, които нямат никакви противопоказания за консумация на спанак, трябва да се възползват от неговите уникални свойства. В допълнение към вече споменатите, той има много други предимства. Лутеинът и зеаксантинът, съдържащи се в спанака, предпазват зрението, филтрират синята светлина и подобряват зрителната острота. Витамин А намалява риска от развитие на рак на гърдата, а нитратите помагат за предотвратяване на диабет. Учените са доказали, че спанакът също така предпазва мозъка и контролира кръвното налягане. Той също така предотвратява стомашни язви, като защитава деликатната стомашна лигавица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Тези зодии са огромен магнит за пари

Имате ги в кухнята си: 2 натурални продукта, с които черните ви дрехи няма да избледняват

Зодиите, които са експерти в разчитането на хората

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Обриви, сухота, пигментация на кожата: за какви проблеми алармират?

Отвара от това семе ще ви донесе отслабване, здраве на стомаха и косата

За какво се слагат горещи инжекции във вените?

Защо се чувстваме сякаш с махмурлук след тревожност или паник атака?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com