Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До какво води предозирането със селен?

23 юни 2023, 14:44 часа

Селенът е основен минерал, необходим на човешкия организъм в микроскопични количества за правилното му функциониране. Той действа като антиоксидант и играе ключова роля в поддържането на имунната функция, метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза и репродуктивното здраве. Въпреки че селенът е важен за цялостното благосъстояние, прекомерният му прием може да доведе до предозиране със селен, известно още като селеноза.

Предозирането на селен обикновено се случва чрез високи дози хранителни добавки или случайно поглъщане на големи количества селен-съдържащи вещества. Симптомите и тежестта на селенозата могат да варират в зависимост от дозата и продължителността на експозицията. Ето някои от потенциалните последици от предозирането със селен:

Стомашно-чревни проблеми

Високите нива на селен могат да причинят храносмилателни проблеми като гадене, повръщане, болки в корема и диария. Тези симптоми могат да бъдат придружени от метален вкус в устата.

Цинк и селен: Колко важни са всъщност?

Промени в косата и ноктите

Токсичността на селена може да доведе до промени в косата и ноктите. Косопадът, чупливата коса и деформираните или чупливи нокти са често срещани прояви на селеноза.

Неврологични симптоми

Предозирането със селен може да засегне нервната система, което да доведе до неврологични симптоми като умора, раздразнителност, нервност и дори леки когнитивни нарушения. В тежки случаи може да се стигне до състояние, наречено селенозна енцефалопатия, характеризиращо се с двигателни смущения, тремор и затруднена координация.

Кожни реакции

При някои хора може да се появят проблеми, свързани с кожата, в резултат на предозиране със селен. Те могат да включват обриви, сърбеж, зачервяване или дерматит.

Дихателни проблеми

В редки случаи прекомерният прием на селен може да причини дихателни смущения. Симптомите могат да включват задух, кашлица и болка в гърдите.

Отравяне със селен

Тежките случаи на селеноза могат да доведат до отравяне със селен, което може да доведе до остра токсичност. Това може да доведе до симптоми като тежки стомашно-чревни смущения, циркулаторен колапс, а в крайни случаи може да бъде животозастрашаващо.

Бразилски орех – най-богатата на селен храна

Важно е да се отбележи, че предозирането със селен е сравнително рядко и най-често се случва поради прекомерно добавяне на селен над препоръчителните нива. Допустимата горна граница на прием на селен е 400 микрограма на ден за възрастни. Препоръчителният хранителен прием е по-нисък, обикновено около 55 микрограма на ден за възрастни.

Ако подозирате предозиране със селен, от решаващо значение е да потърсите незабавно медицинска помощ. Лечението обикновено включва преустановяване на приема на селен и осигуряване на поддържащи грижи за овладяване на симптомите. В тежки случаи медицинските специалисти могат да приложат лечения като активен въглен или хелатотерапия, за да отстранят излишния селен от организма.

За да се осигури оптимално здраве и да се избегне предозиране със селен, се препоръчва селенът да се набавя чрез балансирана диета, която включва източници като морски дарове, птиче месо, яйца, ядки и пълнозърнести храни. Консултацията със здравен специалист или регистриран диетолог може да помогне за определяне на подходящия прием на селен в зависимост от индивидуалните нужди и здравословното състояние.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес