Джоджен или гьозум – чаят от това растение е задължителен през зимата

100872
Джоджен или гьозум – чаят от това растение е задължителен през зимата
Снимка: iStock

Наричаме тази билка, популярна като ароматна подправка, част от рецептите за десетки родни ястия, джоджен, джоджън, гьозум. Позната е, макар да е рядко, и като юзум, гизум, гюзум, мятвах  и е вид мента, която не само добавя характерен и неповторим вкус и аромат на ястията, но се консумира и под формата на чай, допринасящ за профилактика и лечение на множество заболявания.

Чаят от джоджен или гьозум е познат с полезните си свойства от незапомнени времена, много преди билката да започне да се употребява в ястия като подправка и да се превърне в емблематична за много гозби на родната трапеза.

Използвайте тези растения, те ще внесат позитивна енергия в дома ви

Какво е джоджен или гьозум?

Джоджен или гьозум е многогодишно тревисто растение, съдържащо ментово масло и танини, чиито листа и стръкове се използват като подправка и билка. Като подправка традиционно е част от рецептите за едни от най-българските ястия, част от традициите и корените ни – бобът, агнешкото, овчето месо, а като билка е било познато в народната медицина като масажно масло за масажи с цел облекчаване на главоболието и като отвара, подходяща за разстроен стомах.

Извън страната ни различни народи използвали билката в холистични медицински системи като Аюрведа, както и в китайската традиционна медицина. Днес популярният джоджен или гьозум има много повече медицински приложения, които се основават на изследвания и доказване на качествата на билката, а чаят се счита, че лекува или поне облекчава редица заболявания.

6 подправки, които ще ви помогнат да отслабнете за нула време

Ползи от консумацията на чай от джоджен или гьозум

Сред значимите и доказани ползи от консумацията на чай от билката са:

  • Облекчаване на симптомите на стомашно-чревно разстройство, сред които гадене, повръщане, разстройство. Чай от билката се използва и при лошо храносмилане, газове и други проблеми от страна на стомашно-чревния тракт като синдром на раздразнените черва.
  • Доклад, публикуван в списание Food Chemistry, сочи билката като растение, богато на  флавоноиди и антиоксиданти, предпазващо целия организъм от увреждащото действие на свободните радикали и осигуряващо отлична антиоксидантна защита.
  • Билката, консумирана като чай по две чаши дневно, помага за поддържане на хормоналния баланс при дамите. Изследване, публикувано във Phytotherapy Research, сочи, че само 5-дневна консумация може да намали нивото на андрогените при жените и по този начин да помогне за редуциране на нежеланото окосмяване от мъжки тип при дамите, което се дължи на високите нива на мъжки хормони. Нещо повече  изследванията потвърждават, че чаят може да подпомогне и овулацията при дамите, като увеличи синтеза на важни за осъществяването ѝ женски хормони, а това означава, че консумацията на чай от джоджен или гьозум подпомага и фертилните способности на жените в дететродна възраст.
  • Чаят е особено полезен през зимата по време на грипни вълни и върлуващи вирусни заболявания, тъй като именно тогава антиоксидантите и витамин С, които щедро се съдържат в този чай, са от ключово значение за съхраняване на здравето. Чаят от джоджен или гьозум е известен с противовъзпалителните си свойства, противовирусното и антисептичното си действие, с това, че ефективно може да повлияе треска, кашлица, инфекции и възпаление в организма. Доказано е и антибактериалното му действие, като е особено мощен и ефективен срещу Е. coli и Listeria.
  • Чаят е полезен за оралната хигиена и здравето на устната кухина именно благодарение на своите противовъзпалителни и антибактериални свойства.
  • Има проучвания, сочещи, че консумацията на чай джоджен или гьозум достатъчно дълго може да подобри паметта и да повлияе благоприятно на мозъчните функции, но за категорични заключения по тази тема са нужни допълнителни изследвания.

Освен като чай джодженът се използва и като масажно масло. Приложен върху кожата джодженът може да помогне главно за облекчаване на мускулни болки и главоболие, но последните проучвания говорят и за изразено противогъбично действие.

Най-хубавото е, че може да го намерите в почти всяка градина, както и диворастящ, достъпен е, с ниска цена и не е трудно да си набавите листа, от които да приготвите ползотворния и благоприятен за здравето чай от джоджен или гьозум.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Подути сливици - каква е причината и как трябва да се лекуват

Лекарите споделят за храна, която трябва незабавно да спрете да ядете, ако искате да сте здрави

Зодии, известни с това, че са много страстни

Неочакван страничен ефект от бързата загуба на тегло, за който не се говори

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com