Експерти: Зехтинът намалява риска от деменция

7045
Експерти: Зехтинът намалява риска от деменция
Снимка: iStock

Нови изследвания показват, че консумацията на повече зехтин може да намали риска от смърт, свързана с деменция.

Хората, които консумират повече от половин супена лъжица зехтин всеки ден, имат 28% по-нисък риск от смърт от деменция, отколкото тези, които не го правят.

Добавянето на повече масло към вашето готвене може да изглежда без значение, но нови изследвания показват, че консумацията на повече зехтин във вашата диета може да намали риска от смърт от деменция и да подобри здравето на мозъка.

Проучване, разглежда как приемът на зехтин и смъртта, свързана с деменция, биха могли да бъдат потенциално свързани. Това проучване все още не е рецензирано или публикувано в научно списание към момента, но изследователите намират резултатите от проучването за забележителни.

Лекар: Това е най-добрата закуска против деменция

Изследователите установяват, че участниците, които консумират повече от 1/2 супена лъжица зехтин всеки ден, имат 28% по-нисък риск от смърт от деменция в сравнение с тези, които никога или рядко са консумирали зехтин. Те също така установиха, че замяната на 5 g (или около 1 чаена лъжичка) на ден маргарин или майонеза със зехтин е свързана с 8-14% по-нисък риск от смърт, свързана с деменция.

Проучването изтъква, че лицата, починали от деменция, са по-склонни да бъдат носители на APOe4, ген, който увеличава риска от болестта на Алцхаймер. Но резултатите все още са последователни след коригиране на генетичните рискови фактори.

Тези открития предполагат, че зехтинът може да има свойства, които са полезни за здравето на мозъка и може да играе роля в намаляването на риска от смърт, свързана с деменция.

Какви са ползите за здравето от зехтина

Със своите антиоксиданти и мощни противовъзпалителни съединения зехтинът има дълъг списък от ползи за защита на здравето. Като цяло зехтинът може да бъде полезен за намаляване на риска от сърдечни заболявания, подобряване на здравето на червата, защита на здравето на мозъка и подобряване на здравните параметри, като нивата на A1C, свързани с диабет тип 2.

Установено е, че диети като средиземноморската диета, които са богати на ненаситени мазнини, имат ползи за сърдечно-съдовото здраве, а проучванията също така установиха, че средиземноморската диета играе роля за намаляване на риска от когнитивен спад при лица, изложени на риск от деменция. Тъй като зехтинът е източник на ненаситени мазнини и основен компонент на средиземноморската диета, включването на зехтина в здравословния начин на живот може да осигури допълнителни ползи за сърдечно-съдовата система и здравето на мозъка.

Как лесно се познава истинският зехтин на пазара

Как зехтинът намалява риска от смърт от деменция

Тъй като това изследване е наблюдателно, ние не можем - строго погледнато - да правим твърдения, които предполагат причинно-следствена връзка. По-скоро това, което проучването установи, е, че яденето на по-големи количества зехтин е свързано с по-нисък риск от смърт от деменция, дори когато се вземат предвид качеството на диетата и генетичният риск за деменция.

Въпреки че това проучване не изследва конкретно как е намален рискът от смърт, свързан с деменция, е известно, че ненаситените мазнини (на които зехтинът е източник) намаляват възпалението, помагат за нормализиране на нивата на триглицеридите (високите триглицериди могат да увеличат риска от инсулт, инфаркт, и сърдечни заболявания) и понижаване на риска от сърдечно-съдови и мозъчно-съдови събития.

В сравнение с рядкото или никога не се наслаждавате на зехтин, консумацията на повече от 1 1/2 чаена лъжичка зехтин на ден може да бъде свързана с около 25% намален риск от фатална деменция. Така че, що се отнася до намаляване на риска от фатална деменция, редовното включване на зехтин в хранителния ви план може да бъде полезно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com