Кой зехтин е най-добър за готвене?

12397
Кой зехтин е най-добър за готвене?
Снимка: iStock

Зехтинът – растителна мазнина извличана от маслините, е здравословна алтернатива на вредните мазнини. Популярен със здравословните си ползи, намиращ широко приложение в продуктите за красота, неотменима част от средиземноморската диета, част от обредите и обичаите както на християните, така и на юдеите, зехтинът е отличен избор както за салатите ви, така и за ястията.

За да се възползвате максимално от качествата му, следва да сте информирани кой зехтин е подходящ за суровоядство и кой зехтин е най-добър за готвене. Многообразието от брандове и видове зехтин, предлагани на пазара, прави избора не по-лесен, а по-труден и обърква потребителя, застанал пред щанд със стотици бутилки зехтин. Вижте кой зехтин е най-добър за готвене и защо да изберете именно него.

Кой зехтин е най-добър за готвене?

Притеснявате се да замените традиционното слънчогледово масло, което използвате в кухнята за готвене, със зехтин, защото не знаете кой е подходящ за топлинна обработка и кой е най-добрият за печене и пържене? Открийте всички тайни и тънкости на готвенето със зехтин, за да се възползвате максимално от ползите му и от несравнимите му вкусови качества.

11 доказани ползи от консумацията на зехтин

Като най-добър за готвене и неизменна част от средиземноморската кухня е сочен зехтинът екстра върджин, който е универсален – подходящ е както за салатата, така и за топлинна обработка. Съществуват митове, които сочат, че зехтинът не е подходящ за готвене, тъй като започва да дими при невисоки температури. Тези митове са развенчани от десетки научни изследвания по темата през последните години и се оказват напълно неверни.

Вярно е, че точката на дим на зехтинът е по-ниска от тази на мазнините, с които сме свикнали да готвим, но това далеч не означава, че зехтинът не е удачен за топлинна обработка, тъй като окислителната стабилност е по-важна, а зехтинът е по-стабилен за готвене от много други масла. Оксидативната стабилност на зехтина най-вероятно се дължи на щедрото съдържание на антиоксиданти в него. Окислителната стабилност е свързана с това колко устойчиви са маслените мазнини на реакция, когато са изложени на кислород, топлина и светлина и по тези критерии зехтинът се оказва отличен избор за топлинна обработка, изпреварващ множество други традиционни за приготвяне на ястия масла.

Кой зехтин е най-полезен?

Това важи най-вече за зехтина екстра върджин, който е богат на мононенаситени мазнини, устойчиви на топлина. Тези мононенаситени мазнини правят зехтина и толкова полезен избор за трапезата и имено на тях се дължи благотворното въздействие на зехтина върху здравето.

Ползи от консумацията на зехтин или защо да готвим със зехтин

Освен кой зехтин е най-добър за готвене друг въпрос, вълнуващ живо домакините, е защо да готвят със зехтин, какви ползи за здравето носи това. Сред основните ползи от зехтина са:

  • доставя на организма антиоксиданти и полифеноли, които макар да намаляват при топлинна обработка, все пак остават повече в сравнение с тези в други масла,
  • подпомага поддържането на здравето на сърдечно-съдовата система,
  • зехтинът е подходящ и за печива, като не само добавя вкус към сладки и тестени изкушения, но и гарантира, че ще останат меки и няма да изсъхнат и да загубят вкусовите си качества, дори да не са приготвени същия ден,
  • запазва огромна част от хранителните си качества дори при температурна обработка на високи градуси,
  • доказани са и ползите от консумацията на зехтин за здравето, сред които противовъзпалителните му свойства, участието му в поддържането на кръвното налягане в нормални граници, участието му в поддържане на нивата на лошия холестерол ниски, а на добрия – високи, както и способността му да минимизира риска от инфаркт и инсулт. 

Статията има само информативен характер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com