Екстракт от спанак: ефективна добавка за отслабване или пък не?

910
Екстракт от спанак: ефективна добавка за отслабване или пък не?
Снимка: iStock/Guliver

Хората, които искат да отслабнат, често се обръщат към добавките, надявайки се на лесно решение. Ефектите от повечето добавки обаче обикновено са разочароващи.

Една добавка за отслабване, която навлезе на пазара наскоро, се нарича екстракт от спанак. Твърди се, че причинява загуба на тегло чрез намаляване на апетита и апетита.

Какво представлява екстрактът от спанак

Екстрактът от спанак е добавка за отслабване, направена от листа от спанак.

Екстрактът от спанак е зелен прах, който може да се смесва с вода или смути. Продава се и в други форми, включително капсули и снек-барове.

Прахът се състои от концентрирани тилакоиди от листа на спанак, които са микроскопични структури, намиращи се в хлоропластите на клетките на зелените растения.

Ролята на тилакоидите е да събират слънчева светлина – процес, известен като фотосинтеза – който осигурява на растенията енергията, от която се нуждаят, за да произвеждат въглехидрати.

Тилакоидите се състоят от около 70% протеини, антиоксиданти и хлорофил, докато останалите 30% се състоят предимно от мазнини.

Тилакоидите не са уникални за спаначените листа. Всъщност те се намират в листата на всички зелени растения - и подобни добавки могат да бъдат направени и от тези растения.

Обърнете внимание, че други добавки могат също да се наричат екстракт от спанак, но тази статия се отнася само до типа тилакоиден концентрат, открит в Appethyl.

Как работи

Тилакоидите от екстракт от спанак потискат активността на липазата, ензим, който смила мазнините.

Това помага за забавяне на храносмилането на мазнините, което повишава нивата ви на хормони, намаляващи апетита, като глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1). Той също така намалява нивата на грелин, хормона на глада.

За разлика от фармацевтичните лекарства за отслабване като орлистат, тилакоидите причиняват временно забавяне на храносмилането на мазнините, но не го предотвратяват напълно.

В резултат на това екстрактът от спанак няма неприятните странични ефекти на други лекарства, инхибиращи липазата, като мазни изпражнения и стомашни спазми.

Не е напълно ясно каква част от тилакоидите е отговорна за тези ефекти, но те може да са причинени от определени протеини или мазнини, наречени галактолипиди.

Може ли да ви помогне да отслабнете

Проучванията върху животни показват, че приемането на богат на тилакоид екстракт от спанак може да намали телесните мазнини и тегло.

Проучвания при възрастни с наднормено тегло показват, че добавянето на 3,7-5 грама екстракт от спанак към храната намалява апетита за няколко часа.

Чрез потискане на апетита, екстрактът от спанак може да доведе до загуба на тегло, ако се приема редовно в продължение на няколко месеца.

Едно проучване при жени с наднормено тегло установи, че консумацията на 5 грама екстракт от спанак всеки ден като част от 3-месечна програма за отслабване води до 43% по-голяма загуба на тегло в сравнение с плацебо.

Индексът на телесна маса (ИТМ), мастната маса и чистата маса също намаляват, но разликите между групите са незначителни.

Освен това трябва да се отбележи, че някои от изследователите, участващи в това проучване, са имали финансови връзки с компанията, която е разработила добавката.

Следователно констатациите трябва да бъдат потвърдени от независима изследователска група.

Може да се бори с апетита

Екстрактът от спанак може да потисне системата за възнаграждение на храната на мозъка ви, намалявайки апетита.

Когато жените с наднормено тегло консумират 5 грама екстракт от спанак на ден, желанието за сладко и шоколад намалява съответно с 95% и 87%.

Друго проучване при жени показва, че 5 грама екстракт от спанак намалява желанието за леки закуски, включително тези, които са солени, сладки и мазни. Въпреки това не са наблюдавани ефекти върху приема на калории на по-късен бюфет.

Намаляването на апетита може да се дължи на факта, че екстрактът от спанак насърчава освобождаването на глюкагоноподобен пептид-1 (GLP-1), който действа върху вашата система за възнаграждение за храна.

Безопасност и странични ефекти

Екстрактът от спанак изглежда без сериозни странични ефекти.

При здрави хора може временно да намали нивата на инсулин и да повиши кръвната захар.

Все пак не изглежда да има дългосрочни ефекти върху контрола на кръвната захар.

Въпреки това са необходими допълнителни проучвания за оценка на безопасността на екстракта от спанак за хора с диабет тип 2.

5 основани на доказателства ползи от сока от спанак и защо да го пием всеки ден

Дозировка и начин на употреба

Ефективната доза екстракт от спанак е около 4-5 грама, когато се приема с храна. Въпреки това може да се наложи да го приемате няколко месеца, преди да забележите някакви ефекти върху теглото си.

Тъй като екстрактът от спанак забавя храносмилането на мазнините и намалява апетита за няколко часа, той е от по-голяма полза, когато се приема преди хранене, което съдържа мазнини.

Не трябва да очаквате да видите значителни ползи само от добавката. Както при всички добавки за отслабване, вие също трябва да направите някои промени в здравословния начин на живот.

Доказателствата сочат, че екстрактът от спанак може да бъде ефективна добавка за отслабване.

Като забавя храносмилането на мазнините, той временно намалява апетита и глада. Когато се комбинира с други промени в начина на живот, това може да доведе до значителна загуба на тегло.

Постно ястие за 10 минути – трябва да знаете тази рецепта

Въпреки това, много от учените, изучаващи екстракт от спанак, имат връзки в индустрията. По-нататъшни проучвания от независими изследователски групи биха подсилили доказателствата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com