Ето как да се преборите със сухите очи през зимата

1885
Ето как да се преборите със сухите очи през зимата
Снимка: iStock

Зимата може да бъде красив сезон с девствените си снежни пейзажи и уютните вечери край огъня. Тя обаче може да донесе и неприятни предизвикателства, като например сухите очи. Комбинацията от студен, сух въздух, отопление на помещенията и увеличено време, прекарано пред екрана през зимните месеци, може да доведе до състояние, известно като "сухота в очите през зимата". Ето някои съвети, които ще ви помогнат да се преборите със сухотата на очите през зимата и да поддържате комфорта на очите си:

Овлажнявайте околната среда в помещението

Една от основните причини за сухота на очите през зимата е сухият въздух в помещенията, който се създава от отоплителните системи. Инвестирайте в добър овлажнител, за да поддържате оптимално ниво на влажност в дома си. Добавянето на влага във въздуха може да помогне за предотвратяване на прекомерното изпаряване на слъзния филм, намалявайки сухотата и дразненето.

Останете хидратирани

Правилната хидратация е от решаващо значение за цялостното здраве и комфорта на очите. Пиенето на достатъчно количество вода гарантира, че тялото ви може да произвежда достатъчно сълзи, за да поддържа очите ви влажни. Ограничете приема на кофеин и алкохол, тъй като те могат да допринесат за дехидратацията.

Учени обясниха дали пробиотиците за сухи очи да помогнат за лечението на симптомите

Редовно мигайте

В дигиталната ера сме склонни да мигаме по-рядко, когато се взираме в екраните. Полагайте съзнателни усилия да мигате по-често, докато използвате компютъра или смартфона си. Мигането спомага за разнасянето на свеж слой сълзи по повърхността на окото, което предотвратява изсушаването.

Използвайте изкуствени сълзи

Капките за изкуствени сълзи, които се продават без рецепта, могат да осигурят незабавно облекчение на проблема със сухите очи. Избирайте капки за очи без консерванти и дръжте малко шишенце в чантата или джоба си за бърз достъп, когато очите ви се почувстват сухи или раздразнени.

Избягвайте преки източници на топлина

Разположете се далеч от преки източници на топлина, като радиатори или вентилационни отвори за отопление, за да намалите изсушаващия ефект на горещия въздух. Помислете за използване на защитна преграда, като например овлажняваща преграда, за да пренасочите въздушния поток.

Защитете очите си на открито

Студеният вятър може да изостри симптомите на сухота в очите. Когато излизате навън, носете защитни очила, като например слънчеви очила, за да предпазите очите си от вятъра и студения въздух.

Хранете се балансирано

Диета, богата на омега-3 мастни киселини и витамини А и С, може да помогне за поддържане на здрави очи. Включете в менюто си храни като сьомга, ленено семе, зеленолистни зеленчуци и цитрусови плодове.

Ограничете натоварването на очите

Намалете натоварването на очите, като спазвате правилото 20-20-20, когато работите с екрани. На всеки 20 минути правете 20-секундна почивка, за да погледнете нещо на разстояние 20 метра. Тази проста практика може да облекчи умората и сухотата на очите.

Как да успокоим сухотата в очите с домашни средства?

Избягвайте пушенето

Тютюнопушенето е известен причинител на синдрома на сухото око. Ако пушите, помислете дали да не спрете или да намалите употребата на тютюн, за да подобрите здравето на очите си.

Консултирайте се с очен специалист

Ако симптомите на сухото око продължават или се влошават, потърсете съвет от очен специалист. Той може да извърши цялостна оценка, за да установи основната причина и да препоръча подходящо лечение, което може да включва лекарства с рецепта или процедури в кабинета.

Предприемането на проактивни стъпки за борба със сухите очи през зимата може да ви помогне да се насладите на сезона пълноценно, без да изпитвате дискомфорт от сухи и раздразнени очи. Като поддържате здравословна среда и практикувате добра грижа за очите, можете да запазите очите си комфортни и чисти дори през най-студените месеци на годината.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com