Ето какви са симптомите на дефицит на калий и колко са сериозни

8101
Ето какви са симптомите на дефицит на калий и колко са сериозни
Снимка: iStock/Guliver

Ниските нива на калий могат да причинят симптоми като умора, храносмилателни проблеми и често уриниране. Целите растителни храни могат да съдържат високи нива на калий.

Калият е важен минерал, който играе много роли във вашето тяло. Например, той помага за регулиране на мускулните контракции, поддържа здрава нервна функция и регулира баланса на течностите.

Въпреки важността му се смята, че повечето възрастни не отговарят на ежедневните си нужди. Това вероятно се дължи на диетата в западен стил, която предпочита преработените храни пред цели растителни храни с високо съдържание на калий - като плодове, зеленчуци, боб и ядки.

И все пак, хипокалиемията рядко се причинява само от хранителен дефицит. Може да бъде причинена от редица други фактори, включително:

  • Загуба на течности
  • Недохранване
  • Шок
  • Употреба на определени лекарства
  • Някои медицински състояния, като бъбречна недостатъчност
  • Причини за недостиг на калий

Въпреки че по принцип е рядко да се развие дефицит на калий, някои заболявания или други фактори могат да го причинят, включително хронична диария.

Това може да бъде причинено от прекомерна употреба на диуретици или лаксативи, заболяване на раздразнените черва или инфекции.

Хранителни разстройства

Те включват анорексия нервоза, прочистване или злоупотреба със слабително.

  • Недохранване
  • Хипералдостеронизъм

Това състояние се характеризира с излишък на алдостерон, стероиден хормон, в кръвта.

  • Хипомагнезиемия

Това се нарича още ниски нива на магнезий.

  • Прекомерно изпотяване

Ако приемате определени лекарства за бъбречно заболяване, като диуретици, и подозирате, че калият ви е нисък, говорете със здравен специалист. Те могат да прегледат вашите кръвни изследвания и да коригират вашите лекарства или диета, ако е необходимо.

6 храни, с които ще забравите за дефицита на калий

Симптоми на калиев дефицит

Ето осем признака и симптома на недостиг на калий:

  • Слабост и умора

Слабостта и умората често са първите признаци на недостиг на калий поради няколко причини. Първо, калият помага за регулиране на мускулните контракции. Когато нивата на калий в кръвта са ниски, вашите мускули произвеждат по-слаби контракции.

Второ, дефицитът на този минерал може да повлияе на това как тялото ви използва хранителните вещества по начин, който може да доведе до умора.

Например, някои доказателства показват, че дефицитът може да наруши производството на инсулин. Това може да доведе до високи нива на кръвната захар и по-малко налична глюкоза, която функционира като енергия за вашите клетки.

  • Мускулна слабост и крампи

В рамките на скелетните мускули калият помага за предаване на сигнали от мозъка ви за стимулиране на контракциите. Той също така помага за прекратяване на тези контракции, като напуска мускулните клетки. Когато нивата на калий в кръвта са ниски, мозъкът ви не може да предава тези сигнали толкова ефективно.

Това води до по-продължителни контракции и се смята, че допринася за мускулни крампи. Крампите е малко вероятно да се появят при лека или умерена хипокалиемия.

В повечето случаи значителна мускулна слабост възниква при тежка хипокалиемия, въпреки че понякога може да се появи и при остро начало на лека или умерена хипокалиемия.

  • Храносмилателни проблеми

Въпреки че храносмилателните проблеми имат много причини, те могат да възникнат при тежка хипокалиемия.

Калият помага за предаване на сигнали от мозъка ви към мускулите, разположени в храносмилателната система, известни като гладки мускули. Тези сигнали стимулират контракции, които помагат на храносмилателната ви система да разбие и задвижи храната, така че тя да може да бъде усвоена.

При ниски нива на калий контракциите в храносмилателната система могат да станат по-слаби и да забавят движението на храната. Това може да причини храносмилателни проблеми, като подуване на корема и запек.

  • Ненормален сърдечен ритъм

Калият също играе жизненоважна роля за поддържането на здрави контракции на сърдечния мускул.

Това е така, защото потокът на калий в и извън сърдечните клетки помага за регулиране на сърдечния ритъм. Ниските нива на калий в кръвта могат да променят този поток, което води до анормален сърдечен ритъм, известен като сърдечна аритмия.

  • Затруднения в дишането

Тежкият дефицит на калий може да причини затруднения в дишането.

Дишането изисква множество мускули, особено диафрагмата, за да помогнат на белите дробове да вдишват и издишват въздух. Когато нивата на калий в кръвта са силно ниски, белите дробове може да не се разширяват и свиват правилно, което води до задух.

Кой продукт е с най-високо съдържание на калий?

Тежкият дефицит на калий може дори да спре работата на белите дробове, което е фатално.

  • Изтръпване

Макар и по-често при хора с висок калий или хиперкалиемия, тези с калиев дефицит също могат да изпитат постоянни изтръпвания. Това е известно като парестезия и обикновено се появява в ръцете, ръцете, краката и стъпалата.

  • Високо кръвно налягане

Калият помага на бъбреците да се отърват от излишния натрий чрез урината. Ако няма достатъчно калий в кръвта, бъбреците реабсорбират натрия обратно в кръвния поток, което потенциално води до високо кръвно налягане с течение на времето.

Това най-често се случва при нисък хранителен прием на калий и по-специално при хипокалиемия.

Следователно получаването на достатъчно калий във вашата диета може да бъде начин за поддържане на здравословно кръвно налягане при някои хора.

Малко хора отговарят на препоръчителния дневен прием на калий, който е 3400 нг за мъже и 2600 mнг за жени.

Въпреки това, хипокалиемията рядко се причинява само от хранителен дефицит. Може да бъде причинено от редица фактори, включително загуба на течности, недохранване, шок, употреба на определени лекарства и медицински състояния като бъбречна недостатъчност.

Честите признаци и симптоми на недостиг на калий включват слабост и умора, мускулни крампи, мускулни болки и скованост, изтръпване и изтръпване, сърцебиене, затруднено дишане, храносмилателни симптоми и промени в кръвното налягане.

Ако смятате, че имате дефицит, свържете се със здравен специалист. Дефицитът на калий може да има сериозни последици за здравето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com