Храни за детокс на бъбреците

8212
Храни за детокс на бъбреците
Снимка: iStock

Бъбреците са един от най-важните органи в тялото на човек. Тяхната функция е да филтрират течността и да отстраняват вредните вещества. Когато нашите бъбреци намалят способността си да се справят с токсините, токсините се натрупват и причиняват влошаване на здравето. Можете да помогнете за детоксикацията, като организирате правилно диетата си. Ако желаете вашите бъбреци да функционират правилно, не бива да забравите да включите следните храни във вашата диета:

1.  Фурми - Яжте фурми не само когато искате да се насладите на нещо сладко, но и за здравето на бъбреците. Те са богати на магнезий и фибри, така че редовната консумация на тези сушени плодове помага за прочистване на бъбреците. Разбира се, избирайте натурални, без добавена захар.

2.  Боб - Отличен източник на протеин, с форма на бъбрек. Освен това бобът помага за елиминирането на токсините, прочиства бъбреците и подобрява функцията на пикочните пътища. Изключително богат е на полезни вещества – витамин В, фибри, калций, магнезий, желязо и фосфор.

Пет признака, че бъбреците ви не работят както трябва

3.  Босилек - Най-мощният диуретик от растителен произход. Редовната му употреба спомага за подобряване на функционирането на бъбреците. Босилекът също понижава нивата на пикочна киселина в кръвта, докато неговите етерични масла и оцетна киселина разграждат камъните и помагат за отстраняването им от тялото.

4.  Диня - Един от най-добрите природни диуретици. Възстановява водния баланс и прочиства бъбреците. Съдържащият се в него ликопен подобрява и състоянието на сърдечно-съдовата система. Сочният плод е богат на калиеви соли, които регулират киселинността на урината и предотвратяват образуването на камъни.

5.  Лимонов сок - Благодарение на съдържащата се в него киселина се повишава нивото на натриев цитрат в урината, което намалява образуването на камъни в бъбреците. Не забравяйте да пиете лимонов сок и да обличате салати с него едновременно със зехтина.

6.  Спанак -  Той е отличен източник на антиоксиданти, витамини от групата B и спомага за прочистването на организма. За получаването на  лечебен ефект е достатъчно да консумирате 50-70 грама спанак на ден.

Този симптом с устата издава проблем с бъбреците

7.  Спирулина – Този вид водорасли могат да помогнат за извеждането на тежките метали от тялото, така че са в полза не само на вашите бъбреци, но и на черния ви дроб. Можете да закупите спирулина на прах и да я прибавите към вашите ястия.

8.  Червени боровинки – Те са силен антиоксидант. Според диетолозите, най-полезните горски плодове са червените боровинки. Ако не се предлагат във вашия район или са твърде скъпи, можете да ги замените със сокове, направени от тях.

Понякога е трудно да се разпознае, че бъбреците не се справят с възложената им функция. В този случай е много важно да разберете как да разпознаете наличието на токсини в тялото.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Какво да правите, ако имате тежка тахикардия (ускорен пулс)?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com