Храните, които са извор на здраве

12802
Храните, които са извор на здраве
Снимка: iStock/Guliver

Сред храните, които можем да консумираме всеки ден, има не само храни, които са полезни за тялото, но и за ума. Знаете ли например, че рибата, богата на омега-3, подобрява настроението и спомага за поддържането на кожата млада? И че джинджифилът, освен всичко останало, намалява стреса? Представяме ви храни, които са полезни за ума, а също и за тялото, ако се консумират в правилните количества.

Доматът, неизбежен в средиземноморската диета, може да предпази от дегенеративни заболявания на мозъка и също така може да допринесе за намаляване на сърдечните рискове.

Храни - извор на здраве

Сушени плодове - отлични не само за здравето, но и за красотата: сушените плодове са богати на омега 3 и омега 6, полиненаситени мастни киселини, които помагат за поддържане на холестерола под контрол, могат да допринесат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и да гарантират пълна енергия, както и да поддържат кожата млада. Към списъка, освен сушени плодове, можем да добавим и различните видове ядки /консумирани в суров вид/.

Това са 7 – те най-полезни храни в света. Изненадващо, но ФАКТ!

Рибата е храна с хиляди качества. Най-често се спирайте на сьомга, скумрия, сардини, аншоа, херинга, които съдържат полиненаситени мазнини, ценен източник на омега-3: тези мастни киселини действат като антиоксиданти, предотвратяват сърдечно-съдови заболявания и поддържат тялото младо, както и подобряват настроението и служат за противодействие на безсънието.

Джинджифилът е много ценен корен за ума: той подобрява както паметта, така и когнитивните и учебните функции. Освен това той може да допринесе за намаляване на церебралния оксидативен стрес и да допринесе за предотвратяване на свързания с възрастта когнитивен спад. Джинджифилът е много полезен за профилактика и борба със заболявания на дихателните пътища: естествено противовъзпалително, намалява риска от настинки и с противовъзпалителното си действие успокоява кашлицата. Всъщност коренът стимулира имунната система и може да помогне за предотвратяване на грип и сезонни заболявания: като предизвиква отделяне на топлина, той може също да помогне за облекчаване на треска.

7 полезни храни, които може да са опасни

Яйцето е ценен източник на хранителни вещества: съдържа витамини А, В1, В5, В12, В2, Е, селен и фолиева киселина, както и достатъчно количество витамин D, фосфор, витамин К, витамин В6, калций и цинк. Селенът, витамините А и Е са антиоксиданти, витамин В2, В12 и пантотеновата киселина поддържат нормалния метаболизъм, а витамин Е и фосфорът предпазват клетките от оксидативен стрес и стареене на тъканите. Жълтъкът, освен че е богат на витамин Е, съдържа холин, незаменима аминокиселина за клетъчните мембрани, която помага за предаването на нервните импулси и стимулира развитието и функционирането на мозъка, както и подобрява паметта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com